Στη Χάιφα περισσότερα από 700 άτομα κατέκλυσαν την αίθουσα, όπου είχε οργανωθεί το συνέδριο εβραιοαραβικής συνύπαρξης και αλληλεγγύης, σε μία προσπάθεια να χτιστεί μέσα στον πόλεμο
“μία εναλλακτική πολιτική από τα κάτω για ειρήνη και ισότητα”όπως σημειώνει το κίνημα Standing Together.
“Σχεδόν 700 άνθρωποι, Εβραίοι και Άραβες, έφτασαν σήμερα το βράδυ στο συνέδριο, παρά τις προσπάθειες ακροδεξιών ακτιβιστών να το αποτρέψουν.Αφού γέμισαν 300 καρέκλες, πάνω από 200 άτομα κάθονταν στο πάτωμα και όρθιοι πίσω, και αφού ήταν αδύνατο να μπει περισσότερος κόσμος στην αίθουσα συνεδριάσεων, τότε άνοιξε άλλη αίθουσα, με 120 καρέκλες που γέμισαν, και μεταδόθηκαν κι εκεί οι ομιλίες” αναφέρει ο
Uri Weltmann. “Συγκέντρωση για να απαιτήσουμε πλήρη ισότητα για όλους τους πολίτες της χώρας του Ισραήλ, Εβραίους και Άραβες. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς ρατσισμό, χωρίς υποκίνηση. Συγκεντρώσεις για να απαιτήσουμε ένα μέλλον ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρήνης, τερματισμό τη κατοχής και τερματισμό της βλάβης αθώων. Αυτό είναι το μέλλον που μπορεί να εγγυηθεί ανεξαρτησία, δικαιοσύνη και ασφάλεια και στα δύο έθνη.”
Είχε προηγηθεί αντίστοιχη συγκέντρωση στο Abu Gosh την Παρασκευή και την περασμένη Πέμπτη στο Τελ Αβίβ, ενώ σήμερα στο Baka El-Garbiya, την επόμενη Παρασκευή στο Lod και την άλλη βδομάδα στην Ιερουσαλήμ.
“Ο πόλεμος θα τελειώσει/ και οι ηγέτες θα σφίξουν τα χέρια/ Αυτή η ηλικιωμένη θα περιμένει τον μάρτυρα γιό της/ Αυτή η γυναίκα τον αγαπημένο της σύζυγο/ Αυτά τα παιδιά τον ήρωα πατέρα τους/ Δεν ξέρω ποιός πούλησε την πατρίδα μου/ ξέρω όμως ποιός πλήρωσε το τίμημα… Με αυτούς τους στίχους του παλαιστίνιου ποιητή Mahmoud Darvish, άνοιξε η κοινή εκδήλωση του εβραιοαραβικού κινήματος “Στεκόμαστε μαζί” (Stand Together) στη Χάιφα, το περασμένο Σάββατο.
Το Standing Together είναι ένα κίνημα βάσης που κινητοποιεί Εβραίους και Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ για την επιδίωξη της ειρήνης, της ισότητας και της κοινωνικής και κλιματικής δικαιοσύνης. Ενώ η μειοψηφία που επωφελείται από το status quo της κατοχής και της οικονομικής ανισότητας επιδιώκει να μας κρατήσει διχασμένους, γνωρίζουμε ότι εμείς –η πλειοψηφία– έχουμε πολύ περισσότερα κοινά από αυτά που μας ξεχωρίζουν. Όταν είμαστε ενωμένοι, είμαστε αρκετά δυνατοί ώστε να αλλάξουμε ριζικά την υπάρχουσα κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα. Το μέλλον που θέλουμε —ειρήνη και ανεξαρτησία για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, πλήρης ισότητα για όλους τους πολίτες και πραγματική κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη— είναι δυνατό. Γιατί όπου υπάρχει αγώνας, υπάρχει ελπίδα.