Το Σωματείο Εργαζομένων στον ΕΟΔΥ καταγγέλλει τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας

Καταγγελίες ότι ο Οργανισμός εκφοβίζει τους εργαζόμενους, ενώ εκατοντάδες εξ αυτών είναι απλήρωτοι και άλλοι τόσοι κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίες τους, ενώ ο πρόεδρός του δηλώνει πως δεν θέλει το πρόγραμμα ολοκληρωμένης επείγουσας παρέμβασης υγείας για την προσφυγική κρίση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ Σ.Ε. Ε.Ο.Δ.Υ. ΑΝΑΦΕΡΕΙ:

Ο ΕΟΔΥ για άλλη μια φορά τρέχει στα δικαστήρια τους εργαζόμενους του!!

Την ώρα που 1000 εργαζόμενοι στις ΚΟΜΥ σε λιγότερο από ένα μήνα μένουν στον δρόμο! Την ώρα που πάνω από 400 συνάδελφοι στα Philos είναι απλήρωτοι. Ο οργανισμός αντί να ασχολείται με το πώς θα συμβάλλει στο να λυθούν αυτά τα προβλήματα των εργαζομένων, ασχολείται με το πώς θα τους τρέχει στα δικαστήρια την ώρα που διεκδικούν το ψωμί και τη δουλειά τους! Οι ίδιοι εργαζόμενοι που, κατά δήλωση του προέδρου του ΕΟΔΥ σε συνάντηση με αντιπροσωπία του σωματείου, «δεν χρειάζονται στον οργανισμό», ξαφνικά έγιναν απαραίτητοι.

Δεν τους έφτανε αυτό! Χθες και σήμερα περιδιάβαιναν τους τόπους εργασίας των ΚΟΜΥ διάφοροι υπάλληλοι και με διάφορα προσχήματα προσπαθούσαν να μάθουν σε ποιό σωματείο είναι γραμμένη/ος ή/ο κάθε συναδέλφισσα/ος με προφανή σκοπό να προσπαθήσουν να περιορίσουν όσες και όσους θέλουν να απεργήσουν με εκφοβισμό, πρακτική καθαρά παράνομη που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον οργανισμό – εργοδότη!

Η στάση αυτή του οργανισμού να γίνει κριτήριο για τους εργαζόμενους, για το ποιος πραγματικά είναι δίπλα τους, ποιον πραγματικά φοβούνται. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να κάνουν τον φόβο τους πραγματικότητα! Να οργανωθούν στο Σωματείο Εργαζομένων Ε.Ο.Δ.Υ.!

Δεν τους κάνουμε τη χάρη! Δε θα φοβηθούμε στους εκβιασμούς τους. Αναρωτιόμαστε, τι στάση κράτησαν άραγε τα στελέχη του οργανισμού – μέλη του σωματείου του πρώην ΣΕΚΕΕΛ. Θα καταγγείλουν αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις ή μήπως έβαλαν και το χεράκι τους (πέρα από τη τρομοκρατία που άσκησαν ότι όσοι απεργήσουν είναι “παράνομοι” δεν “καλύπτονται” και λοιπά!).

Παραμένουμε σε αγωνιστική επαγρύπνηση!!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΟΔΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ κο ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ κο ΟΡΦΑΝΟ

Με μία ώρα καθυστέρηση αντιπροσωπεία του σωματείου μας έγινε δεκτή από την διοίκηση του οργανισμού χθες στις 17:30.

Σχετικά με το πρόγραμμα Κινητών Ομάδων Υγείας: ο Πρόεδρος του οργανισμού ανέφερε ότι προηγήθηκε συνάντηση παρούσας της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κας Αγαπηδάκη με το Σωματείο εργαζομένων ΚΟΜΥ ΕΟΔΥ και τον Πανελλήνιο Σύλλογο εργαζομένων ΕΟΔΥ όπου συμφωνήθηκε η προοπτική τρίμηνης παράτασης του προγράμματος ΑΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ (προφανώς από τα συναρμόδια υπουργεία) και παράλληλα προγραμματίστηκαν συναντήσεις εργασίας για το πως ειδικότητες που απασχολούνται στο πρόγραμμα θα ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στην ερώτηση με ποιόν τρόπο θα γίνει αυτό η απάντηση ήταν “με τον νόμιμο τρόπο”. Σε ερώτηση εάν θα υπάρχει ειδική μοριοδότηση απάντησε θετικά.

Κατόπιν χωρίς δική μας αναφορά, αναφέρθηκε στους οδηγούς του προγράμματος τοποθετούμενος ότι “είναι παράνομοι” αυτή τη στιγμή και επεξηγώντας περαιτέρω ανέφερε πως δεν καταλαβαίνει πως διεκδικούν μονιμότητα και θέσεις εργασίας όταν τόσα χρόνια που εργάζονται δεν μερίμνησαν να αναβαθμίσουν τα διπλώματά τους στις επαγγελματικές κατηγορίες άδειας οδήγησης. Όταν του ειπώθηκε από πλευρά μας πως θα γίνει αυτό με τον μισθό 1ου κλιμακίου ΔΕ κατηγορίας (περί τα 700 ευρώ μηνιαίως δηλαδή) δεν απάντησε.

Προσδιόρισε ότι ο οργανισμός “δεν μπορεί να κρατήσει πάνω από 100-120 εργαζόμενους” για τη συγκεκριμένη δράση που επιτελεί το πρόγραμμα αλλά δεν προσδιόρισε με ποια κριτήρια και ποιες/οι θα παραμείνουν και υπό ποια διαδικασία.

Επιπλέον, στο τι θα πράξει αν διεκδικήσουμε δικαστικά την παραμονή μας στην εργασία απάντησε ότι θα είναι κάθετα αντίθετος ο οργανισμός σε κάτι τέτοιο, ακόμα και στις δικαστικές αίθουσες.

Σχετικά με το πρόγραμμα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ανέφερε ότι “ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ” καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί σύμφωνα με τα λόγια του να απασχολείται στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ιατρονοσηλευτικής και ψυχοκοινωνικής) είτε σε πρόσφυγες είτε σε οποιονδήποτε πληθυσμό. Ανέφερε μάλιστα ότι τέτοια προγράμματα θα έπρεπε να αναλαμβάνουν άλλοι οργανισμοί όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ενώ συμπλήρωσε ότι ο οργανισμός θα πρέπει να κρατήσει μόνο το κομμάτι της επιδημιολογικής παρατήρησης και τίποτε άλλο. Όταν του αναφέρθηκε ότι στελέχη του οργανισμού που προσέρχονται στα προσφυγικά καμπς όπου εργάζονται τα υποέργα 2 και 3 του προγράμματος και λένε τα ακριβώς αντίθετα εξεπλάγη και ανέφερε ότι δεν το γνώριζε. Ανέφερε τέλος ότι εάν “αναγκαστεί” από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να πάρει το πρόγραμμα θα το κάνει και θα προσπαθήσει να το πραγματοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σχετικά με την ανακοίνωση της μη καταβολής μισθού λόγω καθυστέρησης εκταμίευσης από το ΤΑΜΕΥ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε ότι ο οργανισμός εκδήλωσε τηλεφωνικά προς το ΤΑΜΕΥ την πρόθεσή του να μισθοδοτήσει από δικά του κονδύλια όπου πήρε τηλεφωνικά θετική απάντηση, ωστόσο όταν το ζήτησε γραπτά δεν πήρε απάντηση ποτέ. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι εάν προχωρήσει από άλλα κονδύλια στη μισθοδοσία του προσωπικού και εκταμιεύσει πχ σε 3 χρόνια το ποσό και αναπληρώσει τα δοσμένα αλλότρια κονδύλια, θα βρεθεί υπόλογος στη δικαιοσύνη ( όλα αυτά για να καλύψει την εξαπάτηση εργαζομένων καθώς ως υπόλογος στο Δημόσιο Λογιστικό ξέρει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να μεταφέρει κονδύλια άλλου προορισμού του οργανισμού για αλλότριες πληρωμές καθώς αποτελεί καραμπινάτη παρανομία ). Όταν του αναφέρθηκε ότι υπάρχουν συνάδελφοι με οικογένειες και παιδιά που δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους χωρίς μισθό απάντησε “ ΚΙ ΕΓΩ ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΩ;”

Σχετικά με τα αναδρομικά του ν.4999/2022 ανέφερε ότι δεν γνώριζε τίποτε σχετικό. Του εξηγήθηκε το ιστορικό της υπόθεσης και κάλεσε μπροστά μας τηλεφωνικά τον προϊστάμενο του τμήματος μετακινούμενων πληθυσμών από όπου μάλλον δεν έλαβε ξεκάθαρη απάντηση και ζήτησε πίστωση χρόνου έως σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να μας ενημερώσει τηλεφωνικά για το σε ποιο σημείο βρίσκεται το συγκεκριμένο θέμα.

Σχετικά με τις τραγικές από την αρχή του προγράμματος ελλείψεις σε υλικοτεχνικό υλικό και βασικό εξοπλισμό ανέφερε ότι δεν γνώριζε τις ελλείψεις και ότι δεν έχει νόημα να καλύψει ελλείψεις όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές ενώ το πρόγραμμα τελειώνει σε δυόμιση μήνες. Ωστόσο αναρωτήθηκε «που να πήγε άραγε αυτό το κονδύλι που υπήρχε για ηλεκτρονικούς υπολογιστές» (!!!). Για άλλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό (αναλώσιμα όπως γραφική ύλη, υγειονομικό υλικό κτλ ) ζήτησε να του δοθούν λίστες ελλείψεων μαζί με κοστολόγηση από εμάς (!!!) και να προσπαθήσει να το καλύψει από σχετικά κονδύλια του οργανισμού. Όταν στα πλαίσια των τραγικότατων ελλείψεων χαρακτηριστικά του αναφέρθηκε ότι πρόσφυγας απεβίωσε ενώ δεν υπήρχαν μπαταρίες για τον απινιδωτή του ιατρονοσηλευτικού κλιμακίου του προγράμματος στη δομή της Μόριας Λέσβου, απάντησε “ Ε ΠΙΘΑΝΑ ΘΑ ΠΕΘΑΙΝΕ ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ”.

Σχετικά με την κάκιστη διοικητική συμπεριφορά εκ μέρους του οργανισμού προς τους εργαζόμενους συμβασιούχους στα δύο προγράμματα ανέφερε ότι έχει ήδη πληροφορηθεί και από αλλού για τη συγκεκριμένη συνθήκη που του προκαλεί απορία (!) και ζήτησε να προωθηθούν στον ίδιο και στον κύριο Ορφανό τα αιτήματα μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που ουδέποτε πήραν αριθμό πρωτοκόλλου και φυσικά ουδέποτε απαντήθηκαν προκειμένου να το διερευνήσει (!)

Στα πλαίσια του καθήκοντος της εκπροσώπησης των εργαζομένων σας κοινοποιούμε όλα τα παραπάνω για να γνωρίζετε που εργάζεστε και υπό την διοίκηση ποιων.

Επειδή έχει γίνει πάγια τακτική στον ΕΟΔΥ το “δεν ξέρω δεν απαντώ”, ενώ εμείς ξέρουμε το τι ζούμε όλα αυτά τα χρόνια και δεν αποδεχόμαστε την υποβάθμιση, τον εμπαιγμό, την απαξίωση, αιτούμαστε άμεσα συνάντηση με την κα Αγαπηδάκη, αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, στις αρμοδιότητες της οποίας υπάγεται και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ώστε να απαντήσει επίσημα σε όλα τα παραπάνω που αναφέρονται.

Μοιραστείτε το άρθρο