O αγώνας για μία ανοιχτή στην κοινωνία λέσχη χωρίς ελέγχους και αποκλεισμούς συνεχίζεται, μικροφωνική συγκέντρωση Δευτέρα 23/10 στις 12:00

Το κυβερνητικό σχέδιο για εξάπλωση των ελέγχων και των περιορισμών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα συνεχίζεται, μέρος του οποίου είναι και οι αποκλεισμοί σε όσους δεν έχει κάρτα σίτισης, από τη λέσχη του Α.Π.Θ. Υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών, αναθέσεις σε ιδιώτες και λευκή επιταγή για τις πρακτικές που θα ακολουθήσουν, μετατρέποντας σταδιακά σε επιχείρηση ότι σχετίζεται με τα πανεπιστήμια και την εκπαίδευση. Απέναντι στις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις φοιτητ(ρι)ών που σπάνε τους ελέγχους, με εργολαβική εντολή κλείνουν συχνά πυκνά οι διανομές φαγητού, εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με τρίμηνες συμβάσεις και τους ασκείται τρομοκρατία σε κάθε προσπάθεια συνδικαλιστικής δράσης.


ΛΕΣΧΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΟΛΑ/ΟΛΕΣ/ΟΛΟΥΣ

Εδώ και 6 μήνες στη Λέσχη ΑΠΘ επικρατεί ένα καθεστώς ελέγχου και επιτήρησης με την υποχρεωτική επίδειξη κάρτας σίτισης για την είσοδό μας. Από την άνοιξη γίνονται συνεχείς προσπάθειες παρέμβασης στη λέσχη και σπάσιμο των ελέγχων τόσο από οργανωμένο κόσμο όσο και από άτομα που αρνούνται να πειθαρχήσουν στη νέα τάξη των πραγμάτων που επιβάλλει ο εργολάβος. Σε κάθε παρέμβαση οι διανομές έκλειναν εκδικητικά, μια πρακτική που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Οι διανομές κλείνουν είτε όταν ο έλεγχος σπάει είτε όταν πρωτοβουλιακά άτομα δεν συμμορφώνονται με τα νέα δεδομένα.

Το πανεπιστήμιο υποχρηματοδοτεί, ευτελίζει εντελώς την λειτουργία της λέσχης, μιας και δεν ενδιαφέρεται για το αν θα φας ή όχι, και ορίζει την εργολαβία (κοινοπραξία Αμβροσία catering, Χούτος catering, τοπ κραφτ και γευσήνους) υπεύθυνη για την διαχείρισή της παρουσιάζοντάς την ως το μέτρο «εξυγίανσης» της. Η λέσχη πλέον λειτουργεί σαν επιχείρηση και προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της με όποιο κόστος, υποβαθμίζοντας τις μερίδες φαγητού τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Παράλληλα αναγκάζει τα εργαζόμενα να ζουν στην επισφάλεια με 3μηνες συμβάσεις εργασίας. Μάλιστα δουλεύουν σε ένα καθεστώς τρομοκρατίας καθώς οποιαδήποτε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης εκ μέρους των εργαζομένων κινδυνεύει με απόλυση. Μόλις πέρυσι 6 εργαζόμενοι/ες πολλοί από αυτούς μέλη του σωματείου είδαν τις συμβάσεις τους να μην ανανεώνονται μετά το Πάσχα, με το προσωπικό να μειώνεται κι άλλο και πολλά άτομα να βρίσκονται στην ανεργία. Γενικότερα, η εργολαβία στοχοποιεί οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων μέσα από την οποία διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και μονιμοποίηση των συμβάσεων.

Το όραμα πανεπιστημίου και εργολαβίας για τη λέσχη είναι ένα μαγαζί εντός του πανεπιστημίου, στα πρότυπα της λέσχης του ΠΑΜΑΚ και των εστιών, με τους υπεύθυνους από μεριάς ΑΠΘ (Κατούφα, Πρύτανης) να κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν υπερ- κερδη για τις εταιρίες- εργολαβία. Παράλληλα θα δούμε πως οι έλεγχοι και τα κριτήρια για τη δωρεάν σίτιση θα αυστηροποιηθουν, κάτι που θα επιδεινώνεται συνεχώς με στόχο τον αποκλεισμό όλο και περισσότερο ανθρώπων, επιβάλλοντας ταυτοχρόνως αντίτιμο στη σίτιση οποιουδήποτε άτομου δεν πληροί τα κριτήρια.

Τα τελευταία χρόνια η κρίση αποτελεί κανονικότητα με το κράτος να έχει μετακυλήσει το κόστος ζωής στις πλάτες μας. Με τους μισθούς μας να μη φτάνουν ούτε για τα βασικά όταν πολλές από μας αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε, τα νοίκια να έχουν φτάσει στο θεό, τρέμοντας όταν έρχονται λογαριασμοί, στοιβαγμένες κατά δεκάδες μέσα σε αστικά, παρατηρούμε άλλη μια βασική μας ανάγκη χτυπιέται και αυτή αφορά τη σίτιση. Σε μία περίοδο λοιπόν όπου το κόστος ζωής ολοένα διογκώνεται, βλέπουμε τις επιθέσεις κράτους και αφεντικών να κλιμακώνονται και να στοχεύουν κεκτημένα, όπως και την δωρεάν σίτιση στη λέσχη ΑΠΘ.

Για εμάς η λέσχη είναι ένας χώρος ανοιχτός σε όλα μας, μεταναστά, άστεγες, εργαζόμενους, φοιτητές/τριες με μοναδικό κριτήριο για την πρόσβασή μας την πείνα μας. Οι καθημερινές στιγμές απειθαρχίας στον έλεγχο είναι πολύ σημαντικές καθώς καλλιεργούν μια κουλτούρα άρνησης διεκδικώντας στην πράξη αυτό για το οποίο παλεύουμε. Την δωρεάν και χωρίς έλεγχο και αποκλεισμούς πρόσβαση για όλους και όλες. Η παρουσία μας και η διεκδίκηση στη λέσχη θέλουμε να είναι συνεχής, να συλλογικοποιηθεί και να πλαισιωθεί από όλα μας, φοιτητά και μη.

Για αυτό καλούμε σε συλλογική άρνηση ελέγχου στην λέσχη Τετάρτη 25/10 στη 13:00 και σε

Ανοιχτή συνέλευση την Τετάρτη 25/10 στις 15:00 στο παρκάκι στην Άνω Λέσχη

ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΚΤΗ-ΣΠΑΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ-ΚΑΜΙΑ ΚΑΡΤΑ ΣΙΤΙΣΗΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ/Α/ΟΥΣ

Ανοιχτή Συνέλευση για τη Λέσχη του Α.Π.Θ.

Μοιραστείτε το άρθρο