Ακραία κατασταλτικά μέτρα απέναντι σε διαδηλωτές για το κλίμα και το περιβάλλον

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης οι κρατικοί μηχανισμοί προχωρούν σε άγρια καταστολή και εξοντωτικές ποινές σε βάρος διαδηλωτών για το περιβάλλον και το κλίμα. Είναι φανερή η γενική πολιτική που ακολουθείται με στόχο τη φίμωση και την απαγόρευση οποιασδήποτε κινητοποίησης για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι διαδηλωτές ανεξαρτήτως της επιλογής του τύπου της διαμαρτυρίας χαρακτηρίζονται ως οικοτρομοκράτες και χούλιγκαν και αντιμετωπίζουν βάναυση αντιμετώπιση με ξυλοδαρμούς από την αστυνομία και πολυετείς ποινές.

Νέοι νόμοι ψηφίζονται σε ισχυρά κράτη και παρά τις εκκλήσεις για τη μη αυστηροποίηση των παράλογων ποινών και των κατασταλτικών μεθόδων από όσους ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι κρατικοί μηχανισμοί χρησιμοποιούν βία και τρομοκρατία ακόμα και σε διαμαρτυρίες με παθητική αντίσταση. Σε χώρες όπως το Η.Β. νέοι νόμοι δίνουν τη δυνατότητα στην αστυνομία να απαγορεύει όποιες παραστάσεις διαμαρτυρίας η ίδια κρίνει. Χιλιάδες συλλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και Σουηδία τους προηγούμενους μήνες σε περιβαλλοντικούς ακτιβιστές ενώ η αστυνομία έχει προχωρήσει σε στοχευμένες και μεθοδευμένες επιχειρήσεις σε βάρος ακτιβιστών.

Σε μία άλλη είδηση που δημοσιεύτηκε από τον Γκάρντιαν, λόμπι πανίσχυρων επιχειρήσεων στη βιομηχανία του κρέατος,  χρησιμοποιώντας υποχθόνιες μεθόδους επιχειρούν να ακυρώσουν την εφαρμογή νομοθεσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία στόχευε στην κατάργηση της χρήσης κλουβιών για τα εκτρεφόμενα ζώα. Τα μέτρα υποτίθεται ότι θα είχαν ολοκληρωθεί μέσα στο 2023 καθώς σύμφωνα με έρευνες σχεδόν η απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών της Ευρώπης υποστηρίζει την επιβολή των μέτρων.

Μοιραστείτε το άρθρο