Πολιτισμός και αυτοοργάνωση στις γειτονιές της Νεάπολης, με πρωτοβουλία της Αυτόνομης Παρέμβασης Νεαπολιτών και του στεκιού ΑΠΑΝ – Λαϊκής Βιβλιοθήκης. Μια βραδιά, με καλεσμένο τον Γιάννη Αγγελάκα

Πλήθος κόσμου συναντήθηκε στο δημόσιο χώρο, και συγκεκριμένα στην πλατεία Γάτσου της Νεάπολης, και πλαισίωσε την αυτοοργανωμένη εκδήλωση για τον πολιτισμό και το βιβλίο, που έγινε με πρωτοβουλία της Αυτόνομης Παρέμβασης Νεαπολιτών – ΑΠΑΝ και της Λαϊκής Βιβλιοθήκης, το βράδυ του Σαββάτου, δίνοντας για μια ακόμη φορά ζωή στα δυτικά της Θεσσαλονίκης. Καλεσμένος ήταν ο Γιάννης Αγγελάκας, που επέστρεψε στη γειτονιά του και συζήτησε με τους κατοίκους με αφορμή το βιβλίο του «Ο τίγρης, το κοράκι και ο θεός»

Ο Γιάννης Αγγελάκας παρότρυνε τις παριστάμενες,-ους να εκφράσουν τις σκέψεις τους και  έγινε μια πλούσια συζήτηση. “Βλέπω ένα κόσμο που γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτικός. Ο καθένας γίνεται ολοένα και πιο μόνος του, ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο ατομικιστικός“, ανέφερε ο Γ. Αγγελάκας, “ο καπιταλισμός και γενικά αυτή η οικονομιστική λογική που έχει επικρατήσει, βλέπουν την τέχνη ως εμπόρευμα που αποσκοπεί στο κέρδος. Ωστόσο, θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι που θα προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από αυτή τη λαίλαπα. Όλο και κάποια παιδιά σε κάθε γενιά θα είναι λίγο πιο “τρελά” πάντα θα υπάρχουν παιδιά που έχουν ορμή, που αγαπάνε την τέχνη και θα κρατήσουν τη φλόγα ζωντανή ότι και να γίνει“.

Μάλιστα, διάβασε το αγαπημένο σημείο του από το βιβλίο:

«Μια ιλιγγιώδης βόλτα στο παράλογο είναι η ζωή. Όποιος προσπαθήσει να την αντιληφθεί και να την κατανοήσει μόνο με τη λογική, τρελαίνεται. Οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, οι περισσότεροι άνθρωποι σ’ αυτό το πλανήτη, δεν έχουν ούτε τη δύναμη, ούτε τον χρόνο να αφεθούν στη γοητεία του παραλογισμού της, να παραδοθούν άνευ όρων στο υπερβατικό της χάος. Δεν ονειρεύονται, μόνο να μετράνε. Μετράνε τα ψίχουλα που θα τους κρατήσουν με το ζόρι όρθιους κι αυτό τον μήνα. Μετράνε χαμένες ώρες, μετράνε χαμένες ζωές και στο τέλος κάποιοι άλλοι τους μετράνε για να δουν αν θα χωρέσουν στον τάφο τους.»

 

Γ. Αγγελάκας – «Ο τίγρης, το κοράκι και ο θεός»

Νωρίτερα, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο βιβλίο του Γ. Αγγελάκα αλλά και στους στόχους της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Ο Μάνος Μπουγιούκογλου μίλησε για την ΑΠΑΝ – Αυτόνομη Παρέμβαση Νεαπολιτών, η οποία είναι μια ιδιαίτερα ενεργή πρωτοβουλία της Νεάπολης, που εμπνεύστηκε κιόλας την πραγματοποίηση της εν λόγω βιβλιοπαρουσίασης. Κεντρικά στοιχεία σχετικά με την δράση και τον τρόπο οργάνωσης της ΑΠΑΝ, είναι η δημιουργία χώρων ελεύθερης έκφρασης, προσωπικής ανάπτυξης και ενίσχυσης της δημιουργικότητας της καθεμίας και του καθενός. Στόχος της είναι να βοηθήσει να μπούνε τα θεμέλια της αλλαγής στην τοπική κοινωνία. Τρία από τα σημαντικότερα στοιχεία αυτού του εγχειρήματος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι: η Αυτοοργάνωση, η Αντίσταση και η Αλληλεγγύη. Σε ότι αφορά το βιβλίο του Γ. Αγγελάκα, ο Μ. Μπουγιούκογλου ανέφερε ότι “πρόκειται για ένα βιβλίο που μιλάει για πολλά. Μιλάει για την Αγάπη, τον έρωτα, τον θεό, τη θυσία αλλά και το θάνατο, ζητήματα που απασχολούν όλους τους ανθρώπους είτε λιγότερο, είτε περισσότερο.

Στη συνέχεια, ο Μάριος Αμαξόπουλος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο έμμεσα μεν αλλά βαθιά πολιτικό και συμπλήρωσε ότι «Ο τίγρης, το κοράκι και ο θεός είναι ένα μεταμυθοπλαστικο δημιούργημα με στόχο να μιλήσει για την δημιουργία και την Δημιουργία. Πρόκειται για μια διαδοχική αλυσιδωτή διαδικασία όπου ο συγγραφέας δημιουργεί ένα αντικατοπτρισμό του, δημιουργώντας έτσι το δεύτερο συγγραφέα, στη συνέχεια οι δυο τους δημιουργούν ένα θεό από τις πιο κρυφές φοβίες τους. Όλοι αυτοί μαζί δημιουργούν τον τελευταίο συγγραφέα που είναι ένας αντικατοπτρισμός του κάθε αναγνώστη».

Ο τρίτος ομιλητής, Κώστας Δεσποινιάδης σχολίασε ότι «το να γράφει κανείς ποιήματα στο συγγραφικό παράδεισο του βιβλίου, θεωρείται το μέγιστο αμάρτημα εδώ όμως έχουμε μια ποιητική εξέγερση που τελικά οδηγεί στη κάθαρση». Και παρατήρησε ότι ο Γ. Αγγελάκας «και στο τωρινό του βιβλίο όπως και άλλωστε ουρλιάζει τις λέξεις του και συγχρόνως νοσταλγεί. Είναι μια μεγάλη έκφραση του ρομαντισμού. Στον πυρήνα της ρομαντικής σκέψης κυριαρχεί η νοσταλγία. Ο ρομαντισμός ήταν και είναι ένα κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στη σκληρή πραγματικότητα του κέρδους και της βαναυσότητας».

φωτογραφίες: Α.Κ., Θ.Κ.

Μοιραστείτε το άρθρο