Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει νοσοκομείο της Γάζας σκοτώνοντας τουλάχιστον 500 αμάχους

Ενώ η πλήρης πολιορκία στη Γάζα συνεχίζεται για πάνω από μια εβδομάδα, μια επίθεση στο νοσοκομείο al-Ahli al-Arab στη Γάζα σκότωσε τουλάχιστον 500 ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες άλλους.

Η επίθεση έχει καταγγελθεί ως «σφαγή» και «παραβίαση των διεθνών νόμων», από ομάδες δικαιωμάτων και καταδικάστηκε έντονα από Κατάρ, Αίγυπτο, Τουρκία, Ιράν, Μπαχρέιν, Καναδά και τη Σαουδική Αραβία, μεταξύ άλλων χωρών.

Η επίθεση στο νοσοκομείο πυροδότησε εκτεταμένες διαδηλώσεις σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Στην Ιορδανία πλήθος κόσμου επιχείρησε χτύπημα στην πρεσβεία του Ισραήλ, ενώ στον Λίβανο ο κόσμος επιτέθηκε στην αμερικανική πρεσβεία. Στην Τουρκία την ίδια ώρα διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους γύρω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη.

Διαδηλώσεις που καταγγέλλουν την επίθεση πραγματοποιήθηκαν σε Συρία, Τυνησία, Ισπανία, Ολλανδία, στο Βερολίνο, Μόντρεαλ κ.α.  Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Ayman Safadi, ματαίωσε τη σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων που είχε προγραμματιστεί για αύριο μετά την επίθεση στο νοσοκομείο.

«Είδαμε τρομακτικές εικόνες στο νοσοκομείο», είπε ο ανταποκριτής του Al Jazeera στα αραβικά, Wael al-Dahdouh, μετά την αεροπορική επιδρομή που είχε στόχο το Αραβικό Νοσοκομείο al-Ahli στην πόλη της Γάζας.

“(Υπάρχουν) μέρη σώματος και τεμαχισμένα πτώματα παιδιών και γυναικών, μικρών και μεγάλων”.

Ένας αρχηγός πολιτικής άμυνας στη Γάζα είπε στο Al-Jazeera ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Τουλάχιστον 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Γάζας. Και τα δύο τμήματα υπάγονται στην κυβέρνηση της Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι δεν επιβεβαίωσε αμέσως ότι οι δυνάμεις του βομβάρδισαν το νοσοκομείο.

Την ώρα του χτυπήματος, το νοσοκομείο παρείχε θεραπεία και στέγη σε εκατοντάδες Παλαιστίνιους τραυματίες και εκτοπισμένους από τη συνεχιζόμενη εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου .  

Οι βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει περισσότερους από 3.000 ανθρώπους σε 12 ημέρες, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 1.000 παιδιά και 1.000 γυναίκες. Περίπου ένα εκατομμύριο έχουν εκτοπιστεί και έχουν αναγκαστεί να βρουν καταφύγιο σε νοσοκομεία και σχολεία.

Τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ από Παλαιστίνιους μαχητές την ίδια περίοδο μετά από επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ .

Η οργή ξεχειλίζει στη Δυτική Όχθη

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ξεσπάσει βία μεταξύ διαδηλωτών και παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας σε πολλές πόλεις στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το Reuters.

Στο κέντρο της Ραμάλα, εκτοξεύτηκαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσουν διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες και φώναζαν κατά του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι η οργή έβραζε μετά τη θανατηφόρα επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας την Τρίτη, η οποία σύμφωνα με τις αρχές ήταν μια «εν ψυχρή σφαγή» από το Ισραήλ.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), εν τω μεταξύ, υποστηρίζουν ότι το χτύπημα ήταν μια αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλων από τη Χαμάς.

Στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν, διαδηλωτές φέρεται να κατέλαβαν την ισραηλινή πρεσβεία, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X, πρώην Twitter.

Ωστόσο η Ιορδανία αρνείται ότι διαδηλωτές παραβίασαν την πρεσβεία, λέγοντας ότι επρόκειτο για «ομάδα διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν κοντά στην πρεσβεία προσπαθώντας να την προσεγγίσουν» που «αντιμετωπίστηκαν και απομακρύνθηκαν από το περιβάλλον της» από τις αρχές, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Petra.

Κύμα διεθνούς καταδίκης

Για «βάρβαρη επίθεση», κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Είμαστε βαθιά αγανακτισμένοι που εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της στόχευσης ενός νοσοκομείου στη Γάζα σήμερα, και καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις».

Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη μετά τη γνωστοποίηση του χτυπήματος στο νοσοκομείο στη Γάζα.

Το Ιράν εξέδωσε μια παρόμοια  δήλωση καταδικάζοντας τους θανάτους και τους τραυματισμούς εκατοντάδων «άοπλων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων». Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, χαρακτήρισε την επίθεση ως «ένα άγριο έγκλημα πολέμου».

Σε δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ ανέφερε: «Η επέκταση των ισραηλινών επιθέσεων πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας σε νοσοκομεία, σχολεία και άλλα κοινωνικά κέντρα είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση».

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Οι ειδήσεις που έρχονται από τη Γάζα είναι φρικιαστικές και απολύτως απαράδεκτες… το διεθνές δίκαιο πρέπει να τηρείται σε αυτήν και σε όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν κανόνες γύρω από τους πολέμους και δεν είναι αποδεκτό να χτυπάς ένα νοσοκομείο».

Μοιραστείτε το άρθρο