Μεγάλη νίκη του κινήματος – Με απόφαση του ΣτΕ απαγορεύεται η μεταφορά σκουπιδιών με πλοία στον Βόλο

Για μια μεγάλη νίκη που επιτεύχθηκε για τον Βόλο αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ)  καθώς με απόφαση του ΣτΕ απαγορεύεται η μεταφορά σκουπιδιών με πλοία δια θαλάσσης και η αύξηση του οργανικού άνθρακα.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους «το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με την 1111/2023 Απόφασή του, δέχθηκε προσφυγή τους σχετικά με την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και ακύρωσε, εν μέρει, τις Αποφάσεις των Υπουργών Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου (9999/24-02-2017) με την οποία επιτράπηκε η θαλάσσια μεταφορά σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ με 1-2 πλοία το μήνα και Κώστα Σκρέκα (35842/2058/ 29.4.2021) η οποία αύξησε τα πλοία σε 4-5 το μήνα.

Με την Απόφαση του ΣτΕ απαγορεύεται η μεταφορά σκουπιδιών με πλοία δια θαλάσσης και η αύξηση του οργανικού άνθρακα (TOC) από 10 mg/Nm3 σε 40 mg/Nm3. Επιπλέον το ΣτΕ θεωρεί ότι η λήψη τόσο σοβαρών Αποφάσεων, με τροποποιήσεις προηγουμένων, δεν επιτρέπεται, ενώ επιβάλλεται να προηγείται διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους.

Στην Απόφαση 1111/2023 του ΣτΕ αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

«28. Επειδή, κατόπιν των ανωτέρω, μετά την απόρριψη των λόγων, οι οποίοι κρίθηκαν ως απορριπτέοι, η κρινόμενη αίτηση ακυρώσεως πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτή και οι προσβαλλόμενες αποφάσεις να ακυρωθούν ως προς τους όρους 1.2.3 (τετραπλασιασμός οριακής τιμής εκπομπής TOC) και 4.4.38 (διακίνηση των δευτερογενών καυσίμων με πλοία προς τις λιμενικές εγκαταστάσεις της εταιρείας με συχνότητα 1-2 το μήνα κατά την ΑΕΠΟ του έτους 2017 και 4-5 φορές το μήνα κατά την ΑΕΠΟ του έτους 2021) για τους λόγους που αναφέρονται στις σκέψεις 19 και 23 της παρούσας και ανάγονται στην ανεπάρκεια της αιτιολογίας της κρίσης της Διοικήσεως περί του μη ουσιώδους της θεσπίσεως και τροποποιήσεως των ως άνω όρων κατά τροποποίηση της 184437/10.1.2014 ΑΕΠΟ. Η δε παρέμβαση πρέπει να απορριφθεί.»

 

Η Απόφαση αυτή του ΣτΕ είναι καρπός των αγώνων του Βολιώτικου λαού, των φορέων του και της επιστημονικής κοινότητας, που με τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, τις μελέτες και τη συνεργασία τους ανέδειξαν το σοβαρό πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης του Βόλου.

Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ και η ΠΠΜ ευχαριστούν τους νομικούς τους συμβούλους Δήμο και Γιώργο Νικόπουλο, όχι μόνο γιατί με την επιστημονική τους πληρότητα καταφέραμε μια σημαντική νίκη της πόλης του Βόλου στο ΣτΕ αλλά και για τη συνολική τους βοήθεια και προσφορά στην όλη διαδικασία της προσφυγής.

Τέλος, αυτό που έκαναν οι οργανώσεις μας, με τις μικρές τους δυνάμεις, δεν έκανε η Δημοτική Αρχή του κ. Μπέου αλλά και η Περιφερειακή Αρχή του κ. Αγοραστού, οι οποίες, μάλλον ευνόησαν την ΑΓΕΤ, αφού δεν αντέδρασαν με το κύρος και τη δύναμη που διαθέτουν στο δράμα που ζει η πόλη του Βόλου από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Από σήμερα τέρμα τα πλοία του θανάτου που κάθε λίγο και λιγάκι ξεφορτώνουν σκουπίδια στην ΑΓΕΤ.   

Καμία νίκη δεν χαρίζεται. Οι πολίτες του Βόλου πρέπει να ξέρουν ότι ο αγώνας συνεχίζεται γιατί ο εχθρός καιροφυλαχτεί και προβλέπουμε ότι θα επανέλθει.

Μοιραστείτε το άρθρο