Μικροφωνική συγκέντρωση ενόψει της Αντιπολεμικής – Αντιφασιστικής διαδήλωσης της 15ης Οκτώβρη, Τρίτη 3/10 στις 19.00 στο Αναγνωστήριο (Αλεξανδρούπολη)

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ – ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ:

Το τέλος του καλοκαιριού βρήκε τον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη μπροστά σε μία πρωτοφανή καταστροφή. Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στην περιοχή κατέκαψαν για πάνω από 2 εβδομάδες ό,τι βρήκαν στο πέρασμά τους, με τον κρατικό μηχανισμό να δείχνει για ακόμα μια φόρα πως οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και η προστασία των ζωών και της φύσης δεν αποτελούν ΄΄προτεραιότητα΄΄ καμίας Κυβέρνησης. Δεκάδες νεκροί, καμένες δασικές εκτάσεις γης και ζώα, το δάσος της Δαδιάς με τα σπάνια είδη βιοποικιλότητας που φιλοξενούσε και σπίτια είναι ο απολογισμός της ανεπανόρθωτης καταστροφής, αποτέλεσμα των ελλιπών μέτρων δασοπροστασίας, πρόληψης και δασοπυρόσβεσης. Όπως είδαμε και λίγες ημέρες μετά την καταστροφή του Έβρου, αντίστοιχες σκηνές διαδραματίστηκαν και στην Θεσσαλία, όπου οι πλημμύρες κατέστρεψαν ολοσχερώς πόλεις, χωριά και γη, αφήνοντας δεκάδες νεκρούς ανθρώπους και δεκάδες χιλιάδες ζώα. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες δεν έχουν φανεί όλες ακόμα, καθώς πρόκειται να έρθουν ακόμα πιο δύσκολες μέρες. Ανεργία, αύξηση του κόστους ζωής, εργασιακή επισφάλεια και φτώχεια θα κάνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων στις πληγείσες περιοχές ακόμα πιο δύσκολη, όσο το κράτος και τα αφεντικά θα ενορχηστρώνουν έναν νέο κύκλο σκληρής εκμετάλλευσης όπως φαίνεται μέσα από την αντικοινωνική, αντεργατική ατζέντα του που βρίσκεται ήδη στα σκαριά.

Όσοι ζούμε στον Έβρο τα τελευταία χρόνια ακούγαμε αερολογίες περί ¨ανάπτυξης¨ και αναβάθμισης της περιοχής ενώ στην πράξη βλέπουμε ότι η ¨ανάπτυξη¨ αυτή σημαίνει να κερδίζουν οι λίγοι και η καθημερινότητα για τους πολλούς να γίνεται ολοένα και πιο δυστοπική. Συγκεκριμένα, λόγω της θέσης της η Αλεξανδρούπολη και ο Έβρος έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και στρατιωτικά τις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ/ΕΕ. Όπως λένε η Αλεξανδρούπολη αποτελεί την ΄΄Σούδα του Βορρά΄΄ με την Αμερικανική Βάση στο λιμάνι να παίζει καθοριστικό ρόλο στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται. Το περασμένο διάστημα έχουν περάσει από την πόλη στρατεύματα και πολεμικός εξοπλισμός για να προωθηθούν στην κεντρική Ευρώπη και Ουκρανία για ασκήσεις και άλλους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Το επιχείρημα της ασφάλειας, αποτελεί πρόφαση για να δεχτούμε την παρουσία των στρατευμάτων και την ολοένα μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον άξονα ΗΠΑ/ΝΑΤΟ/ΕΕ, για να δεχτούμε τα τεράστια ποσά που κατευθύνονται για στρατιωτικό εξοπλισμό και ασκήσεις σε βάρος της φύσης και του ίδιου του λαού που βαδίζει σταθερά προς ολοένα και μεγαλύτερη υποτίμηση και εξαθλίωση. Στην πραγματικότητα δεν νιώθουμε καμία ασφάλεια, μόνο φόβο και αγανάκτηση για το μέλλον που μας επιφυλάσσουν. Η μετατροπή του ελλαδικού χώρου σε απέραντη ΝΑΤΟική βάση και ορμητήριο θα επιφέρει μόνο πόλεμο και περισσότερη καταστροφή για τους εργαζόμενους, τους φτωχούς και τους καταπιεσμένους. Παράλληλα, η ενεργειακή αναβάθμιση της πόλης που “ευαγγελίζονται”, μέσω της δημιουργίας δύο πλωτών βάσεων αποθήκευσης και επαναεροποίησης φυσικού αερίου (FSRU) ως εγγυητή της ενεργειακής σταθερότητας στην περιοχή, δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι μπίζνες αμερικανικών συμφερόντων . Αυτή η αναβάθμιση, εξυπηρετεί μονάχα τους ντόπιους και ξένους δυνάστες, το ντόπιο και το διεθνές εφοπλιστικό κεφάλαιο, που θα πλουτίσει μέσα από την μεταφορά ξένων συμφερόντων φυσικού αερίου, ενώ εμείς βλέπουμε τις τιμές στην ενέργεια και τα βασικά αγαθά να αυξάνονται δραματικά.

Μέσα σε αυτή τη συγκυρία κράτος και αφεντικά προωθούν στο προσκήνιο τον φασισμό για να αποπροσανατολίσουν και να σπείρουν το μίσος και τον φόβο αναμεταξύ του λαού, ώστε η οργή να μην κατευθυνθεί προς τους ίδιους. Το είδαμε να συμβαίνει και κατά την διάρκεια των πυρκαγιών, όπου μέσα σε λίγα 24ώρα οργανώθηκαν πολιτοφυλακές που πραγματοποιούσαν ένοπλες περιπολίες κυνηγώντας μετανάστες και πρόσφυγες. Με χαρακτηριστική περίπτωση την υπόθεση Τότα, οι πολιτοφυλακές έφτασαν στο σημείο να απαγάγουν 13 μετανάστες και να τους κατηγορήσουν ως εμπρηστές ενώ την ίδια μέρα επιτέθηκαν στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο του Αναγωστηρίου, στο οποίο, ο κόσμος της αλληλεγγύης, του αγώνα και της αξιοπρέπειας οικοδομούσε και άπλωνε ένα δίκτυο στήριξης και ενίσχυσης των πληγέντων, όσων συμμετείχαν στην πυρόσβεση και όσων βρίσκονταν σε ανάγκη. Η συγκρότηση των πολιτοφυλακών δεν αποτελεί κάτι νέο, αλλά προετοιμάζονται, στήνονται και δρούνε συστηματικά, με πρεμιέρα τα σκηνικά του Φλεβάρη του 2020, καθοριστικά για την εδραίωση τους με τις πλάτες και την στήριξη στρατού και αστυνομίας. Το “θεάρεστο” έργο τους συμπεριλάμβανε περιπολίες όπου επιτίθονται, κυνηγούν, ληστεύουν μετανάστες, ενώ ανα καιρούς οι πολιτοφυλακές συνδράμουν στις δολοφονικές επαναπροωθήσεις. Στην επανασύσταση των πολιτοφυλακών, καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο Σύλλογος Αινήσιο Δελτα, πρώην πρόεδρος του οποίου είναι ο Πάρης Παπαδάκης, πέον εκλεγμένος βουλευτής της ελληνικής λύσης. Η δράση των ταγμάτων εφόδου αυτών είχε σαν κεντρική αιχμή το συνομωσιολογικό ακροδεξιό αφήγημα που θέλει τους μετανάστες να είναι εμπρηστές, το οποίο προώθησε ο ίδιος ο κρατικός μηχανισμός, με μεγάλα κανάλια να διασπείρουν fake news και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να κλείνει το μάτι στους φασίστες με δηλώσεις που στοχοποιούν τους μετανάστες ως εμπρηστές. Η φασιστική ρητορική αυτή έρχεται να κουκουλώσει τις ευθύνες του κράτους για την εγκληματική διαχείριση των φυσικών καταστροφών, καταδεικνύοντας ως ένοχους τους μετανάστες και σιγοντάροντας έναν κυνήγι κεφαλών εντός των κόλπων των φτωχών, των αδυνάμων, των κατατρεγμένων. Άλλωστε, ο φασισμός είναι το δεκανίκι κράτους και αφεντικών, το οποίο έρχεται να κάνει την βρώμικη δουλειά για αυτούς. Να σπείρει τη μισσαλοδοξία, τον κανιβαλισμό εντός των καταπιεσμένων, να τρομοκρατήσει τους αγωνιζόμενους, να βάλει πλάτη στην εφαρμογή της πολεμοκάπηλης ληστρικής ατζέντας του ελληνικού κράτους και της αστικής τάξης.

Η αντιμεταναστευτική πολιτική του Ελληνικού κράτους είναι ένα ακόμα κομμάτι της πολεμικής του οχύρωσης απέναντι στον εχθρό λαό κι με φόντο της ένταση του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Αυτό φάνηκε με τους 23 απανθρακωμένους μετανάστες που βρέθηκαν στις φωτιές, μέχρι εκείνους που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο με πιο πρόσφατα παραδείγματα το ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου και το έγκλημα στην Πύλο με τους εκατοντάδες νεκρούς, τα βασανιστήρια, τις ληστείες και τις επαναπροωθήσεις μεταναστών στα σύνορα από αστυνομία, συνοριοφύλακες και αυτόκλητους κυνηγούς κεφαλών. Ακόμη κι αν κάποιοι καταφέρνουν να περάσουν στην ενδοχώρα, τους περιμένουν στρατόπεδα συγκέντρωσης με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό κράτος και ΕΕ διαχειρίζονται τους μετανάστες, ως φθηνή δεξαμενή εργατικού δυναμικού, ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου ενώ ταυτόχρονα, σπέρνουν το μίσος ανάμεσα σε ντόπιους και μετανάστες προκειμένου να τους αποπροσανατολίσουν από την κοινή ταξική πάλη ενάντια στον πραγματικό δυνάστη, τα κράτη και το κεφάλαιο, που αιματοκυλούν τους λαούς για τα συμφέροντά τους.

Μπροστά στις εγκληματικές κρατικές πολιτικές που σπέρνουν καταστροφές, πόλεμο και φτώχεια, εμείς προτάσσουμε τους κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών ενάντια στον πραγματικό εχθρό που βρίσκεται στην ίδια μας τη χώρα, μέσα στην ΕΕ, μέσα στο ΝΑΤΟ και δεν είναι άλλος από τις ντόπιες και ξένες αστικές τάξεις. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε οι προλετάριοι αυτού του κόσμου, παρα μόνο να σταθούμε ανάχωμα στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς τους που αιματοκυλούν ολόκληρους λαούς για τα δικά τους κέρδη, σε βάρος των δικών μας αναγκών. Για αυτό, στις 15 Οκτώβρη έχουμε χρέος να βρεθούμε στο δρόμο του αγώνα και να διαδηλώσουμε ενάντια στη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε προπύργιο του ΝΑΤΟ, αλλά και στο διάχυτο εκφασισμό που ενισχύει αυτές τις πολιτικές που μόνο προς συμφέρον μας δεν είναι.

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΕ ΠΕΡΑΣΜΑ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ, ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ/ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ – ΜΕ ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΑΛΑΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ

Συνέλευση Κατάληψης Παλιού Νεκροτομείου

Μοιραστείτε το άρθρο