17-25 Νοέμβρη 2023: ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟ

Kάλεσμα: 

Είναι φανερή σε όλες και όλους μας η επείγουσα ανάγκη να δράσουμε σε όλον τον πλανήτη ενάντια στον πόλεμο, καθώς είναι πλέον πολύ πιο εύκολο να φανταστούμε μια τελική κλιμάκωση προς έναν παγκόσμιο καταστροφικό πόλεμο παρά ένα μέλλον χωρίς πόλεμο. Η καταστροφή της γης φαντάζει πιο πιθανή ως προοπτική από την απελευθέρωση από κάθε κυριαρχία. Είναι καιρός, ως αναρχικές/οί, να ορθώσουμε ένα διεθνές ανάχωμα ενάντια σε όλους τους στρατούς και όλους τους πολέμους. 

Εμείς, η «Πρωτοβουλία για μια Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης ενάντια σε όλους τους πολέμους και τους στρατούς», βρεθήκαμε στην αντιεξουσιαστική συνάντηση «Saint-Imier 2023» και αποφασίσαμε να δικτυωθούμε πέρα από τα εθνικά σύνορα (και τις ηπείρους). Αποφασίσαμε να καλέσουμε μια εβδομάδα δράσης, ως πρώτο βήμα στην προοπτική ενός ευρύτερου αναρχικού αντιμιλιταριστικού συντονισμού. Έχουμε διαφορετικές αναλύσεις και θα χαρούμε να τις συζητήσουμε στο μέλλον. 

Μοιραζόμαστε μια κοινή αντίληψη για τον πόλεμο και τον στρατό. Ως αναρχικές/οί είμαστε και αντιμιλιταριστές/τριες και κατά συνέπεια, στεκόμαστε ενάντια στους στρατούς, ενάντια στις εταιρείες όπλων, ενάντια στον εθνικισμό και στον καπιταλισμό/νεοφιλελευθερισμό, καθώς κι ενάντια στην πατριαρχία και τη (νεο)αποικιοκρατία. Ακόμα κι αν ένα τέτοιο κάλεσμα καθυστέρησε να βγει, θέλουμε να καταστήσουμε ορατούς τους πολλαπλούς αγώνες ενάντια στον πόλεμο, τον μιλιταρισμό και την πολεμική βιομηχανία, οι οποίοι αναπτύσσονται σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο και μπορούν να συναντηθούν και να συνδεθούν σε στιγμές κοινής δράσης. 

Το κάλεσμά μας μπορεί να συντομευτεί ή να προστεθεί στο δικό σας… 

…ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΑΣ από 17 έως 25 Νοέμβρη 2023. 

Ο πόλεμος προκαλεί βάσανα, δυστυχία, θάνατο και καταστροφή, με ολέθριες συνέπειες στις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Ο πόλεμος επιβαρύνει δυσανάλογα τις ήδη καταπιεσμένες/ους, τους εκμεταλλευόμενους/ες και τις αποστερημένες/ους. Ο πόλεμος τροφοδοτεί αυταρχικά και εθνικιστικά σχέδια. Ο πόλεμος ενισχύει και αναπαράγει το πατριαρχικό σύστημα. Ο πόλεμος επιταχύνει τις αποικιοκρατικές και ρατσιστικές πολιτικές. Ο πόλεμος καθοδηγείται, μεταξύ άλλων, από τα κέρδη του στρατιωτικού-βιομηχανικού-τεχνολογικού συμπλέγματος. Ο πόλεμος επιβραδύνει, μπλοκάρει και καταστρέφει τις απελευθερωτικές κι επαναστατικές διαδικασίες. Ο πόλεμος διαλύει τις κοινωνικές σχέσεις, τις σχέσεις αλληλεγγύης και φιλίας των ανθρώπων μεταξύ τους. Ο πόλεμος επιδεινώνει την καταστροφική κλιματική κρίση και καταστρέφει τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων και πολλών άλλων έμβιων όντων. Ενώ αστρονομικά ποσά διοχετεύονται στον σιδηρόφραχτο μηχανισμό της επιθετικότητας, υπάρχει παντού άρνηση παροχής κεφαλαίων για την κάλυψη ανθρώπινων αναγκών ενσυναίσθησης όπως η υγεία, η πρόνοια, η φροντίδα ή η εκπαίδευση.

Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα: ατελείωτες αλυσσίδες παραγωγής εταιρειών όπλων και πυρομαχικών, που ακατάπαυστα εκτοξεύουν την ουσία της πατριαρχικής επιθετικότητας σε όλη τη Μητέρα Γη, έτσι ώστε κάποιοι λίγοι να μπορούν να εξασφαλίζουν την ανωτερότητά τους, στο πλαίσιο κατασκευασμένων ιεραρχικών συστημάτων, σε βάρος των πολλών. 

Η επείγουσα ανάγκη να δράσουμε παγκόσμια ενάντια στον πόλεμο και τον μιλιταρισμό γεννιέται από τις βίαιες και καταστροφικές συνθήκες, που συνήθως προκαλούνται από την επιδίωξη των ευρωπαϊκών και άλλων κράτων, καθώς και των βιομηχανιών όπλων, για περισσότερα κέρδη και εξουσία.

Στο πλαίσιο της πατριαρχίας, η εξουσία συσσωρεύεται πάντα εκεί όπου το παιχνίδι της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης παίζεται πιο ανελέητα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ίδια εκείνα κράτη που είναι τα περισσότερο ένοχα για το αποσιωπημένο όργιο της αποικιακής εκμετάλλευσης και για εγκλήματα σε βαθμό γενοκτονίας, είναι επίσης εκείνα που έχουν ιστορικά τη μακρύτερη παράδοση της ολοένα και πιο εξελιγμένης μαζικής παραγωγής οπλικών συστημάτων και της τελειοποιημένης στρατηγικής ανάπτυξής τους. Με σενάρια τρόμου που καταληστεύουν φυσικούς πόρους, με επιλεγμένα χτυπήματα εξόντωσης, με την Ευρώπη-Φρούριο ή με την έντεχνα παρατεταμένη σφαγή των συμβατικών πολέμων φθοράς, αυτή η συντηρούμενη από τα ορυκτά καύσιμα κυριαρχία μάς κρατά εγκλωβισμένες/ους σε έναν αέναο βρόχο τραύματος, θανάτου και καταστροφής.

Εκτός από τους αμέτρητους πολέμους που διεξάγονται σήμερα σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν πολλές κατεστραμμένες περιοχές και κοινωνίες όπου οι πόλεμοι έχουν επίσημα τελειώσει, αλλά η στρατιωτικοποιημένη βία συνεχίζεται. Πολλοί πόλεμοι παρουσιάζονται ως «εθνοτικές συγκρούσεις» και δεν κηρύχθηκαν ποτέ επίσημα — το ίδιο και ο πόλεμος κατά των προσφύγων/ισών και των φτωχότερων μεταναστ(ρι)ών. Αυτή τη στιγμή, δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ζώνες συγκρούσεων. 

Οι δομές εξουσίας που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο βασίζονται στην ύπαρξη καταπιεστικών στρατιωτικών δομών: οι ίδιοι οι στρατοί των κρατών, οι ιδιωτικοί μισθοφορικοί στρατοί, οι υπηρεσίες πληροφοριών, οι συνοριοφύλακες, οι επίσημες αστυνομικές δυνάμεις, ιδιωτικά σώματα με αστυνομικό ρόλο όπως οι σεκιουριτάδες ή οι παρακρατικές ομάδες εθελοντών, καθώς και ο πολιτικο-διοικητικός μηχανισμός που απαιτείται για τη συντήρηση όλων των παραπάνω. Το κοινό τους γνώρισμα είναι η κανονικοποιημένη και μερικές φορές γραφειοκρατικά αναγνωρισμένη δυνατότητά τους για έλεγχο, τραυματισμό και δολοφονία ανθρώπων. Η ευρεία αποδοχή της μιλιταριστικής βίας βασίζεται σε ιδεολογίες και τρόπους σκέψης που παρουσιάζουν τα εγκλήματα ως «αναγκαίο κακό». Σκοπός τους είναι η εγγυημένη αναπαραγωγή της εκμετάλλευσης των ανθρώπων και των φυσικών πόρων, αυτού δηλαδή που συγκροτεί τον καπιταλισμό, την αποικιοκρατία, την πατριαρχία ή τον νεοφιλελευθερισμό.

Καλούμε άτομα, ομάδες, συλλογικότητες, δίκτυα και οργανώσεις που μοιράζονται μια αντιμιλιταριστική και διεθνιστική οπτική αντίστασης σε κάθε πόλεμο και μιλιταρισμό, να οργανώσουν δράσεις από τις 17 έως τις 25 Νοεμβρίου 2023. Κάθε άτομο μπορεί να υποστηρίξει και να διαδώσει αυτό το κάλεσμα και να οργανώσει όποια πρωτοβουλία κρίνει καταλληλότερη σε τοπικό επίπεδο. Και οι πιο μικρές δράσεις ακόμα είναι ευπρόσδεκτες. 

Μέσα από αυτό το κάλεσμα, θέλουμε να ενισχύσουμε την ορατότητα των πολλών αγώνων που αναπτύσσονται τοπικά ενάντια στον πόλεμο, τον μιλιταρισμό και την πολεμική βιομηχανία, οι οποίοι συνδέονται με πολλούς άλλους αγώνες ενάντια στην πατριαρχία και την αποικιοκρατία. 

Ενάντια σε κάθε πόλεμο και μιλιταρισμό 

Ενάντια στις βιομηχανίες όπλων, στο εμπόριο όπλων και στο κέρδος που βγαίνει από τον μιλιταρισμό 

Ενάντια στον (νεο)αποικιοκρατικό επεκτατισμό και κατοχή με στρατιωτικά μέσα

Ενάντια στη συνεχή απανθρωποποίηση, τις δολοφονίες και τις γενοκτονίες Έγχρωμων και Αυτοχθόνων 

Ενάντια στην πατριαρχική κυριαρχία, την κουήρ/τρανς-φοβία και την έμφυλη βία ως πρακτική βασανιστηρίων και πολέμου 

Ενάντια στη μισαναπηρία και την κανονικοποιημένη, ταξική και ρατσιστική κατηγοριοποίηση σε «άξιες» ζωές 

Ενάντια στη λεηλασία των φυσικών πόρων και την καταστροφή των οικοσυστημάτων μέσω του αδιάκοπου εξορυκτισμού 

Ενάντια στην αποικιοκρατική, πατριαρχική και καπιταλιστική εκμετάλλευση

Ενάντια σε όλα τα σύνορα κι ενάντια στον πόλεμο κατά των προσφύγων/ισσών και των μεταναστ(ρι)ών

Ενάντια στον εθνικισμό, ενάντια σε όλους τους κρατικά οργανωμένους στρατούς και τις στρατιωτικές δομές

Για τη διεθνιστική και διεθνική αλληλεγγύη

Για την υποστήριξη των απεργιών και των αγώνων της εργατικής τάξης ενάντια στον πόλεμο

Για ένα περιβάλλον που θα εγγυάται τη ζωή, τη γη και το μέλλον για όλες τις επόμενες γενιές

Για την αλληλεγγύη με τους λιποτάκτες και τους σαμποτέρ όλων των πολέμων

Για την ελευθερία μετακίνησης για όλους/ες

Για την αλληλεγγύη στις καταπιεσμένες/ους, τους εκμεταλλευόμενους/ες και τις αποστερημένες/ους

Για μια διεθνιστική, κουήρ-φεμινιστική και επαναστατική διαδικασία

Για να ενωθούν μαζί μας πολλές αντιμιλιταριστικές, αντιεξουσιαστικές και αναρχικές ομάδες αποαποικιοποίησης

Για ένα μέλλον για όλες/ους

ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ 

«Αναρχική Πρωτοβουλία για μια Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης ενάντια σε όλους τους πολέμους και τους στρατούς»

Πηγή: https://barrikade.info/article/6134

Μετάφραση: clandestina

Μοιραστείτε το άρθρο