ΓΑΛΛΙΑ 22 μέρες απεργία πείνας ενάντια στον αυτοκινητόδρομο Α69

« Σε κάθε περίπτωση, δεν ξέρω πώς να αγωνιστώ με άλλον τρόπο”, εξηγεί με ένα αφοπλιστικό χαμόγελο, ο Τhomas Brail στο Reporterre. Είμαι άχρηστος στο έδαφος, δεν ξέρω πώς να αντιμετωπίσω τα LBDs, τις ασπίδες και τους ρομπότ. Το να σκαρφαλώνω στα δέντρα, να ζω εκεί πάνω, να κάνω απεργία, αυτός είναι ο δικός μου τρόπος να συμμετέχω στον αγώνα”.

O Τhomas Brail, στα τέλη Αυγούστου, είχε αποφασίσει να ανέβει σε δέντρα στο Vendine, στην περιοχή του Tarn, που απειλούνται από την κατασκευή του δρόμου Α69.

Από τις 11 Σεπτέβρη, ανεβαίνει σε ύψος περισσότερο από 10 μ. σε δέντρο που βρίσκεται απέναντι απο το Περιφερειακό Συμβούλιο της περιοχής, στην Τουλούζη, για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στο περιβαλλοντικά καταστροφικό έργο του αυτοκινητόδρομου. Την επόμενη μέρα πυροσβέστες τον κατεβάζουν γιατί υποφέρει από θωρακικούς πόνους και και τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Ο 48χρονος ιδρυτής της Εθνικής Ομάδας Υπεράσπισης των δέντρων (GNSA), το ίδιο βράδυ επιστρέφει στο δέντρο.

Αποφασίζει να έρθει στο Παρίσι και σκαρφαλώνει σ’ένα μεγάλο πλάτανο απέναντι από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Λίγο πριν τις 8 σήμερα το πρωί, μετά από 21 μέρες απεργία πείνας πάνω στο δέντρο, κι αφού είχε ανακοινώσει πως τη Δευτέρα ξεκινά και απεργία δίψας, δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας κατέβασαν τον Thomas από το δέντρο και τον οδήγησαν στο νοσοκομείο.

Την ίδια στιγμή, στην Τουλούζη, μπροστά από το περιφερειακό συμβούλιο μαζί με τους άλλους επτά απεργούς πείνας. Η Όλγα, 21 ετών, η Μαριόν, 41 ετών, η Ρίβα, 36 ετών, η Βικτόρια, 29 ετών, ο Ματιέ, 46 ετών, ο Σαντίκ, 59 ετών και ο Μπερνάρ, 68 ετών.

“Η απεργία πείνας είναι μια έσχατη χειρονομία, μια έσχατη λύση”.

Η απεργία πείνας επανέφερε τα φώτα της δημοσιότητας στον αγώνα, την ώρα που οι εργασίες στο εργοτάξιο ξεκίνησαν κρυφά, αιφνιδιάζοντας τους πάντες. Για την Όλγα, με την οποία επικοινώνησε το Reporterre, “η απεργία πείνας είναι η έσχατη χειρονομία, η τελευταία λύση. Έχουμε δοκιμάσει τα πάντα”, συνεχίζει, “διαβήματα, διαδηλώσεις, εορταστικές πορείες, ακόμη και πράξεις πολιτικής ανυπακοής. Αλλά είμαστε στριμωγμένοι”.

Αυτές τις μέρες, το περιφερειακό συμβούλιο της ίδιας πόλης, θα φιλοξενήσει το συνέδριο “Transforming France”, στο οποίο θα συμμετάσχουν μεγάλοι ρυπαντές όπως η Total Energies και η Axa (γνωστή για τις επενδύσεις της στα ορυκτά καύσιμα).

Η.Σ

Μοιραστείτε το άρθρο