Αντιεκλογική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ, για αποχή από τις αυριανές εκλογές Συμβουλίων Διοίκησης

Στις 26/9/2023 γίνονται «εκλογές»  (ηλεκτρονική ψηφοφορία και ταξινομική ψήφος, δηλ. το άκρον άωτον  του εκλογομαγειρείου) για ανάδειξη εσωτερικών μελών Συμβουλίου Διοίκησης, σύμφωνα με τον Ν.Π. Κεραμέως.

Τον Μάιο που μας πέρασε έγινε τέτοια «εκλογή» και έγινε δυνατό ποσοστό αποχής περίπου 11%. Η «εκλογή» αυτή είχε αποβεί άκαρπη, διότι οι «εκλεγέντες» δεν τα βρήκαν μεταξύ τους για το ποιος θα είναι πρύτανης. Γι’ αυτό η διαδικασία επαναλαμβάνεται αύριο.

Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ:

ΣΤΑΘΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Στις 24 Μαΐου ένα σημαντικό τμήμα της κοινότητας των Μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ, ακολούθησε την απόφαση του Συλλόγου του (ΕΣΔΕΠ), γύρισε την πλάτη στους υποψήφιους για το Συμβούλιο Διοίκησης (ΣΔ) του ΑΠΘ και συνέχισε να οραματίζεται ένα καλύτερο δημοκρατικό, δημόσιο, δωρεάν πανεπιστήμιο. Συνειδητοποίησε, πέρα και πάνω από πολιτικές προτιμήσεις, τον αντιδημοκρατικό, αντιεργατικό και τελικά αντιακαδημαϊκό χαρακτήρα του νέου Νόμου-Πλαίσιου (Ν-Π) και των εργαλείων εφαρμογής του: του αριστοκρατικού ΣΔ και του «έμμεσου» Πρύτανη.

Όσα ακολούθησαν τις πρώτες «εκλογές» ανάδειξης του ΣΔ απέδειξαν στην πράξη ότι:

  • H εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος ταξινομικής ψήφου δεν είναι μόνον επί της αρχής μη αντιπροσωπευτική της βούλησης μας (αντισυνταγματική κατά την ΠΟΣΔΕΠ) αλλά καιεξευτέλισε τη συμμετοχή των μελών ΔΕΠ (μέσω θυσιαζόμενων υποψηφίων-κουβαλητών ψήφων).
  • Τα «δημοκρατικά» εκλεγέντα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου απέτυχαν να συγκροτήσουν τοαριστοκρατικό ΣΔ που θα εξέλεγε τον «έμμεσο» Πρύτανη. Δεν συμφώνησαν στην επιλογή των εξωτερικών μελών του ΣΔ, καταστρατηγώντας προγραμματικές συγκλίσεις και ακολουθώντας προσωπικές στρατηγικές.

Το κάλεσμα για συμμετοχή μας στις επαναληπτικές «εκλογές» της 26ης Σεπτεμβρίου από τα υποψήφια εσωτερικά μέλη του ΣΔ δεν αποτελεί μόνον κάλεσμα να συμμετάσχουμε αυτοκτονικά στην κατεδάφιση του πανεπιστημίου αλλά, ταυτόχρονα, προσβολή στη νοημοσύνη μας καθώς:

  • Μας καλεί να νομιμοποιήσουμε τα ΣΔ, το Δούρειο Ίππο της εκ των έσω ιδιωτικοποίησης του δημόσιου πανεπιστημίουκαι του ανταγωνισμού του με το ιδιωτικό «νέο πανεπιστήμιο» που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της ανώτατης παιδείας και εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
  • Μας καλεί σε μια διαχειριστική λογική απέναντι στο Ν-Π, υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια θεσμικής και κινηματικής εναντίωσής μας.
  • Όλοι οι υποψήφιοι συναινούν στην εκ των έσω ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίουστηρίζοντας τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά και τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα.
  • Η συμμετοχή μας σε αυτές τις«εκλογές» δεν έχει καμία σημασία: είτε τα εσωτερικά μέλη  ομονοήσουν με προσωπικές συμμαχίες είτε το αδιέξοδο το «λύσει» ένα πολιτικά αναρμόδιο όργανο, η Σύγκλητος. Σε κάθε περίπτωση, ο νέος Πρύτανης θα αναδειχθεί ερήμην της κοινότητας και με έξωθεν παρεμβάσεις.

Στις 26 Σεπτεμβρίου ενισχύουμε ακόμα περισσότερο τον πυρήνα που δημιουργήσαμε στις 24 Μαΐου. Τον πυρήνα της ανάπτυξης του κινήματος για την επιβίωση του πανεπιστημίου.

ΑΠΕΧΟΥΜΕ
από τις εκλογές των συμβουλίων διοίκησης

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ
στον αγώνα για ένα δωρεάν, δημόσιο και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο

[email protected]

Μοιραστείτε το άρθρο