Συνέλευση για τη συγκρότηση σωματείου εργαζομένων σε συνεργατικά εγχειρήματα και συνεταιρισμούς, Τρίτη 5/9 στις 19:00 στο Ωραίον Ντεπώ

Γιατί σωματείο εργαζομένων στα συνεργατικά εγχειρήματα και στους συνεταιρισμούς;

Η εποχή μας είναι μια δυστοπική εποχή. Εργασιακές και κοινωνικές κατακτήσεις, απειλούνται αν δεν έχουν ήδη καταστραφεί μέσα στο αδηφάγο πνεύμα του σύγχρονου καπιταλισμού. Το Κεφάλαιο, σε όλες του τις μορφές κι εκδοχές, σ’ όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης, απαιτεί από τις υποτελείς τάξεις νέα και διαρκή υποταγή. Απαιτεί όλο και μεγαλύτερη εργασιακή εξαθλίωση και διάλυση όλων των μορφών αντίστασης.

Μέσα σε αυτήν την εποχή, είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να αναπτυχθούν οργανώσεις και ομάδες αγώνα της ίδιας της εργατικής τάξης, σε όλες τις πολυποίκιλες μορφές που έχει, σε όλες τις παραγωγικές και διανεμητικές λειτουργίες που επιτελεί. Έτσι κι εμείς, εργαζόμενες κι εργαζόμενοι σε συνεργατικά και συνεταιρισμούς, επιθυμούμε την οργάνωση του κλάδου μας τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Θέλουμε, με αυτόν τον τρόπο, να είμαστε κι εμείς κομμάτι ενός πολυδιάστατου κινήματος των “από κάτω”, ενός αστερισμού διαφορετικών πρωτοβουλιών, από σωματεία βάσης ως συνελεύσεις γειτονιάς, από θεματικές ομάδες ως πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, που θα συμβάλει στην ανατροπή της δυστοπικής εποχής της εξουσίας του Κεφαλαίου, του Κράτους και της Αγοράς, σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης ύπαρξης.

Γιατί όμως των συνεργατικών εγχειρημάτων;

Είναι αλήθεια πως τα κοινά που μας ενώνουν με την υπόλοιπη εργατική τάξη είναι περισσότερα απ’ όσα μας, ίσως, μας χωρίζουν. Όμως αναγνωρίζουμε πως στα ήδη υπάρχοντα σωματεία, όπου λειτουργούν, είναι δύσκολο να συνυπάρξουμε εργαζόμενοι σε συνεργατικά και σε επιχειρήσεις με αφεντικά. Επειδή όμως ο εχθρός είναι κοινός, θέλουμε ένα σωματείο που θα είναι σε συντονισμό και συνεννόηση με άλλα σωματεία βάσης που προάγουν τον αγώνα. Θέλουμε όμως να είμαστε και σημείο συνάντησης για εργαζόμενους/ες που δουλεύουν σε “συνεργατικά” εγχειρήματα που δεν τιμούν τον τίτλο τους και είναι κατά βάση επιχειρήσεις με ένα ή πολλαπλά αφεντικά. Θεωρούμε ότι το προσωπικό μας καλό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το κοινό καλό το οποίο αντιτίθεται σαφέστατα στο κυρίαρχο αφήγημα και τις επικρατούσες πρακτικές του ανταγωνισμού και της ιεραρχίας, που στόχο έχουν να διχάζουν τους από τα κάτω συντηρώντας την υποτέλειά τους. Φέρουμε συνείδηση της θέσης μας και τασσόμαστε με την τάξη που μάχεται, ενάντια σε όσους καταδυναστεύουν την ζωή και την εργασία μας.

Τί είναι για μας το συνεργατικό εγχείρημα;

Πριν απ’ όλα, όταν λειτουργεί πραγματικά στη βάση και ειλικρινά, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για όλη την κοινωνία πως όλες οι χρήσιμες κοινωνικά παραγωγικές δραστηριότητες μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αφεντικά. Κι όταν λέμε όταν λειτουργεί πραγματικά στη βάση και ειλικρινά, μιλάμε για εγχειρήματα που, στην ουσία κι όχι στα χαρτιά, έχει αρθεί ο διαχωρισμός σε αφεντικά και υπαλλήλους, όπου όλες κι όλοι λειτουργούν σε πλαίσιο άμεσης δημοκρατίας, συμπερίληψης και συμμετοχής.

Πώς τοποθετούμαστε για τις υπάρχουσες συνδικαλιστικές δομές;

Η ανάγκη μας για τη δημιουργία ενός νέου συνδικαλιστικού φορέα, τοπικά και πανελλαδικά, είναι από μόνη της και μια παραδοχή πως οι προηγούμενες συνδικαλιστικές δομές δεν μας καλύπτουν. Δεν μας καλύπτουν είτε γιατί αποτελούν μακρύ χέρι του κράτους και των αφεντικών, όπως είναι η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, είτε γιατί δεν υπάρχουν στον κλάδο απασχόλησης μας. Θέλουμε ένα σωματείο βάσης που να λειτουργεί στο πλαίσιο της άμεσης δημοκρατίας, με μαχητικές μορφές πάλης και διεκδικητικό περιεχόμενο απέναντι στην βαρβαρότητα που ζούμε. Χρειαζόμαστε ένα σωματείο που θα ενημερώνει τα μέλη του, που τα ίδια του τα μέλη θα αντιλαμβάνονται τη ζωή στο σωματείο σαν μια κοινότητα αγώνα. Ένα σωματείο που θα στρέφεται με τη δράση του απέναντι στον ρατσισμό και τον φασισμό, που θα αντιμάχεται τον σεξισμό και τα θεσμοθετημένα στερεότυπα, που θα λειτουργεί με τις αξίες της αυτοδιαχείρισης και της αυτοδιάθεσης.

Ποιες και ποιοι θα συγκροτούν ένα τέτοιο σωματείο;

Οι εργαζόμενες/οι των συνεργατικών εγχειρημάτων και των συνεταιρισμών που το επιθυμούν. Δεν είμαστε ένας συντονισμός συνεργατικών εγχειρημάτων (αν και δεν είμαστε αντίθετες/οι στην ιδέα -κάθε άλλο). Όμως στο σωματείο δεν συμμετέχουν τα εγχειρήματα αλλά ατομικά οι εργαζόμενες/οι. Σκοπός μας είναι να είναι όσες κι όσοι εργάζονται στα εγχειρήματα και όχι όσοι αντλούν υπεραξία ή/και έχουν διευθυντικό δικαίωμα στους εργαζόμενους. Επιδιώκουμε επίσης να σταθούμε αλληλέγγυοι/ες δίπλα σε όσους υπαλλήλους ή εργάτριες/ες αποφασίσουν να βαδίσουν τον δρόμο της αυτοδιαχείρισης μετά από κλείσιμο του μαγαζιού ή του εργοστασίου στο οποίο εργαζόντουσαν, στηρίζοντας τις προσπάθειές τους με κάθε τρόπο.

Με ποιες διαδικασίες μπορεί να συγκροτηθεί ένα τέτοιο σωματείο;

Αυτό το κάλεσμα είναι μόνο ένα πρώτο άνοιγμα της κουβέντας. Σκοπός μας είναι να γίνει μια σειρά συνελεύσεων ως τις 14/10/23 όπου θα πραγματοποιηθεί στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ μια συνέλευση συγκρότησης του σωματείου εργαζομένων σε συνεργατικά εγχειρήματα και συνεταιρισμούς. Με πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία απέναντι σε κράτος, κεφάλαιο και κόμματα, με την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και δράση πιστεύουμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Πρωτοβουλία Εργαζομένων σε Συνεργατικά και Συνεταιρισμούς

Μοιραστείτε το άρθρο