ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΤHN «ΤΑΡΑΤΣΑ», ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Αγώνες ενάντια στη λεηλασία της φύσης και οικοδόμηση οικοκοινοτήτων με κοινωνικό μέτωπο από τα κάτω

Αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση για: τους αγώνες ενάντια στις ΒΑΠΕ, τα αιολικά, τα υδροηλεκτρικά, τις εξορύξεις, τον κίνδυνο για την βιοποικιλότητα στην Ελληνική Τάφρο, τη δασοπροστασία, τον Αχελώο, το φυσικό αγρόκτημα στα Γεράνεια, το Σχολείο Στη Φύση, την Τράπεζα Σπόρων, το δάσος στην Ατλάντα.

Συμμετείχαν: ΠελοπόννησοSOS, ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ, SOS ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ, Αυτόνομη Ομάδα Δασοπροστασίας Γερανείων, Πρωτοβουλία ενάντια στα Αιολικά στα Γεράνεια, Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα στο Αχελώο, δικτύωση MakeaReverse, ReThink Project.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Αθηνά Βακαλοπούλου

Περιβαλλοντικό διήμερο στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Ταράτσα.  Καλαμάτα, 25 και 26 Αυγούστου 


Το διήμερο για τους αγώνες ενάντια στην λεηλασία της φύσης, τις εναλλακτικές Οικοκοινότητες και την δικτύωση της αλληλεγγύης, ολοκληρώθηκε στον ΕΚΧ Ταράτσα. Η καλοκαιρινή καταιγίδα μας έδωσε τον τόνο, δροσίζοντας την ζεστή πόλη της Καλαμάτας αλλά και επιβάλλοντας μια 3ωρη καθυστέρηση στα προγράμματα και των δύο ημερών.

Την Παρασκευή 25/8, πρώτη μέρα του διήμερου:

– προβολή βίντεο από την δικτύωση ΠελοπόννησοSOS για τις ΒΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά στα βουνά και στα ποτάμια όλης της Πελοποννήσου

– σύντομος χαιρετισμός από την ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο ΜΑΝΗΣ

– από την πρωτοβουλία SOS ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ αναδείχτηκε η αξία της Ελληνικής Τάφρου με το κρίσιμο απόθεμα βιοποικιλότητας, η καμπάνια της Πανελλαδικής Συνέλευσης για την προστασία της και οι αγώνες που δίνονται από τις κοινότητες και τις συλλογικότητες στις στοχοποιημένες περιοχές για την ακύρωση των προγραμμάτων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων σε στεριά και θάλασσα.

Η ενημέρωση έκλεισε με την παρουσίαση του παραστατικού οδοιπορικού ‘το Πέρασμα’, μίας τελετουργικής παράστασης χορού σε δημόσιους χώρους παράλληλους του τόξου της ελληνικής τάφρου, για την αφύπνιση σε σχέση με την κρίση του κλίματος και την Τάφρο.

– παρέμβαση από την Αυτόνομη Ομάδα Δασοπροστασίας Γερανείων & Πρωτοβουλίας ενάντια στην Λεηλασία της Φύσης για τον αγώνα ενάντια στα Αιολικά στα Γεράνεια


– η Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα

μας ενημέρωσε για την οργάνωση της αντίστασης και της αλληλεγγύης με τις τοπικές κοινότητες που για 35 χρόνια αντιστέκονται στους σχεδιασμούς του κράτους, προστατεύοντας τον ποταμό Αχελώο και τις ορεινές κοιλάδες της Πίνδου και δεν εγκαταλείπουν το χωριό τους.

Προβλήθηκε ένα βίντεο με όλο το χρονικό της αντίστασης από το 2017 ως σήμερα.

“Ενάντια στην “πράσινη” καπιταλιστική ανάπτυξη, τα φράγματα και την εκτροπή… Ο Αχελώος θα νικήσει, η Μεσοχώρα θα ζήσει!

Στο δυστοπικό μέλλον που μας επιφυλάσσουν οι ελίτ της εξουσίας και του πλούτου, υπάρχει η επιλογή της συλλογικής αντίστασης και του αγώνα. Να τους θυμίσουμε τι μπορεί να συμβεί όταν οι άνθρωποι παίρνουν συλογικά τις ζωές τους στα χέρια τους κι αντιστέκονται οργανωμένα, μαζικά και μαχητικά στους σχεδιασμούς τους. Οι κοινωνικές – ταξικές αντιστάσεις είναι ζωντανές και μπορούν να νικήσουν!

ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ – ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΝΕΡΟ!”

Η πρώτη ημέρα έκλεισε με το μουσικό παραδοσιακό μάζεμα αφού λόγω της βροχής και της περασμένης ώρας, η ενημέρωση για την υπεράσπιση του δάσους της Ατλάντα ενάντια στην ανέγερση της λεγόμενης cop city και η προβολή των σχετικών βίντεο, αναβλήθηκε για την 2η μέρα.


Το Σάββατο, 26/8:

– ενημέρωση και βίντεο από τον P. Tsolka μέλος της EarthFirst! για το κάλεσμα αλληλεγγύης στο κίνημα που αγωνίζεται ενάντια στην δημιουργία του κέντρου εκπαίδευσης αστυνομικών με την επωνυμία Cop City και υπερασπίζεται το δάσος Weelaunee στην Ατλάντα.

“Η προσπάθεια να απαξιώσουν τους υπερασπιστές των δασών ως “ξένους ταραξίες”, έχει μια επαίσχυντη ιστορία στον Νότο, μιας και οι Αρχές τη χρησιμοποίησαν στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, εναντίον όσων αγωνίζονταν για την κατάργηση της δουλείας, των οργανωτών εργατικών κινημάτων και του Κινήματος για τα Πολιτικά Δικαιώματα”.

Στα βίαια αντίποινα ενάντια στο κίνημα, η αστυνομία, πυροβόλησε και σκότωσε τον Manuel ‘Tortuguita’ Paez Terán, υπερασπιστή του Δάσους!

Ακολούθησαν ερωτήσεις για το κίνημα στην Αμερική από τις/τους παραβρισκόμενες.


– από την δικτύωση MakeaReverse, ο Θ. Κοσμόπουλος, ξεδίπλωσε το όραμα και το σχέδιο για την κοινωνική χειραφέτηση και την αλληλοϋποστήριξη των μελών της, στη βάση της αμοιβαιότητας και με τη δυναμική ενός κοινωνικού μετώπου που θα συγκροτηθεί από τα κάτω!

– ο Γ. Φούφας, μίλησε για την πολύχρονη διαδικασία της δημιουργίας του φυσικού αγροκτήματος ‘Γεράνια’ και των τεχνικών που εξασκούνται μέσω της βιωματικής εκμάθησης στον αγρό και της θεραπευτικής γεωργίας. Μας μίλησε για τις Νησίδες Ελευθερίας και την #φυσικοποίηση του ανθρώπου ώστε να γίνει δημιουργός και οργανικό κομμάτι των οικοκοινοτήτων του παρόντος και του μέλλοντος!

– η Μ. Φοίφα από το ReThink Project και το φυσικό αγρόκτημα της μας εξοικειώνει με το φυσικό οικοσύστημα μέσα από την αναγεννητική καλλιέργεια, το Σχολείο Στη Φύση, την Τράπεζα Σπόρων, την επανάχρηση και το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης.

“Για έναν πολιτισμό που ανθίζει. Αναγεννητικό, συνεργατικό, ειρηνικό και δίκαιο ανθρώπινο πολιτισμό”!

Ακολούθησαν ερωτήσεις προς τους εισηγητές.

– η 2η μέρα έκλεισε με live από τους Ήμαρτον και Zenzi.

– σε όλη την διάρκεια του διημέρου υπήρχε βιβλιοπωλείο, υλικό των συλλογικοτήτων, προϊόντα, σπόροι και κεράσματα από τα αγροκτήματα!

– ο χαιρετισμός και η προβολή της ομιλίας του Γ. Μπίλλα “πράσινη ανάπτυξη ή πράσσειν άλογα” αναβλήθηκε.

Παραπομπές 

Κίνημα για το Δάσος της Ατλάντα 

https://earthfirstjournal.news/2023/01/31/1300-us-groups-demand-atlanta-mayors-resignation-over-forest-defender-tortuguitas-killing/

Δίκτυα αλληλεγγύης/αλληλοϋποστήριξης

Οικοκοινότητες/

https://mekareverse.gr/?fbclid=IwAR0hxbi6pjelSxVWWytnEnyfDXY3y40wO-58erxQwh0V0gujj_EAZwoUVnY

https://rethink-project.gr/rethink-novalis-cultura-european-solidarity-projects/

https://www.facebook.com/gerania.naturation

Αχελώος /Μεσοχώρα 

Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα 

https://www.landandfreedom.gr/el/agones/1335-politiko-kalesma-tis-aftonomis-synantisis-agona-ston-axeloo

Πανελλαδική Συνέλευση για την Προστασία της Ελληνικής Τάφρου/SOS ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ 

https://www.change.org/hellenictrenchsos

http://hellenictrenchsos.gr/

https://www.facebook.com/groups/soskyparissiakos/?ref=share_group_link

Περιβαλλοντικό Διήμερο στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Ταράτσα (Καλαμάτα), 25-26 Αυγούστου

Μοιραστείτε το άρθρο