Ενημέρωση για την υπόθεση των 13 μεταναστών που απήχθησαν και μετά κατηγορήθηκαν για εμπρησμό, διενεργείται crowdfunding για τη νομική υποστήριξη

Οι 13 μετανάστες/ριες που απήχθησαν από τους τρεις ακροδεξιούς στον Έβρο και φυλακίστηκαν σε τρέιλερ αντιμετωπίζουν διώξεις για απόπειρα εμπρησμού βασισμένες στα λεγόμενα των απαγωγέων τους. Πρόκειται για μία ασύλληπτη περίπτωση διαρκούς βασανισμού ανθρώπων από το κράτος και το παρακράτος. Όσον αφορά το crowdfunding που διενεργήθηκε για την κάλυψη των εξόδων, το ποσό μαζεύτηκε μέσα σε 8 ώρες μετά από μαζική συμμετοχή αλληλεγγύης.

Παρακάτω ενημέρωση από τη νομική διαδικασία και τη δημιουργία crowdfunding για τη νομική υποστήριξή τους:

Ενημέρωση από την Αλεξανδρούπολη:
(προσοχή στο UPDATE)
Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι απολογίες των τριών κατηγορούμενων δραστών (δύο ελληνικής και ένας αλβανικής υπηκοότητας) για την κακουργηματική αρπαγή των 13 προσφύγων στην Αλεξανδρούπολη και την έκθεσή τους σε κίνδυνο με τον εγκλεισμό τους σε κλειδωμένο κλουβί, με ρατσιστικό κίνητρο. Οι κατηγορούμενοι τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό κατόπιν διαφωνίας εισαγγελέα και ανακριτή για την προφυλάκισή τους. Την τελική απόφαση θα λάβει το Συμβούλιο. Επισημαίνεται ότι τα θύματα δεν κλήθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες στο πλαίσιο της προανάκρισης, [UPDATE] ενώ δύο φαίνεται να κατέθεσαν στην ανακρίτρια.
Η μόνη περίπτωση που μέχρις στιγμής ακούστηκε η φωνή των προσφύγων είναι η έγγραφη δήλωση παράστασης υποστήριξης της κατηγορίας από πλευράς ενός 24χρονου Σύριου πρόσφυγα, με επιμέλεια των εξουσιοδοτημένων δικηγόρων του, Κατερίνας Γεωργιάδου και Γιάννη Πατζανακίδη, που μετέβησαν χτες στο κρατητήριο του Αστυνομικού Τμήματος Φερών και σήμερα στο Δικαστικό Μέγαρο Αλεξανδρούπολης. Στο πλαίσιο της δήλωσης παράστασης, προσκομίστηκαν στοιχεία για τον οργανωμένο και ρατσιστικό χαρακτήρα της δράσης της αυτόκλητης “πολιτοφυλακής”, με βίντεο, φωτογραφίες και ηχητικά από τις ενδοεπικοινωνίες σε ομάδα viber όπως δημοσιεύτηκαν από το The Press Project. Οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι η ομάδα αυτή λειτουργεί “στο πλαίσιο ανθρωπιστικής βοήθειας”. Ζητήθηκε η κατάσχεση των κινητών τηλεφώνων των τριών κατηγορούμενων δραστών για να διαπιστωθούν οι συνεννοήσεις και οι κινήσεις τους. Η κατάσχεση δεν έχει διαταχτεί ακόμα.
Οι 8 Σύριοι υπήκοοι αιτήθηκαν και έλαβαν νέα προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα για τα αδικήματα που τους έχουν αποδοθεί. Η δίωξη για απόπειρα εμπρησμού βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις καταθέσεις των τριών δραστών της κακουργηματικής αρπαγής (στην περίπτωση αυτή, οι προανακριτικοί υπάλληλοι αστυνομικοί μερίμνησαν να λάβουν μαρτυρικές καταθέσεις). Ο αστυνομικός που κατέθεσε στην προανάκριση, προσήλθε όταν οι 13 πρόσφυγες ήταν ήδη κλειδωμένοι στο κλουβί, οπότε ο ισχυρισμός περί “αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού” γύρω από τον οποίο βρέθηκαν οι 13 πρόσφυγες βασίζεται αποκλειστικά στον λόγο των τριών κατηγορουμένων για αρπαγή και σε καμία άλλη κατάθεση, στοιχείο ή έκθεση αυτοψίας.
Κάποιοι από τους 5 Πακιστανούς υπηκόους πιθανόν να απολογηθούν σήμερα και αναμένεται η έκδοση απόφασης για το αν θα προφυλακιστούν.

Ενημέρωση από την Αλεξανδρούπολη:

(προσοχή στο UPDATE)

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι απολογίες των τριών κατηγορούμενων…

Posted by Thanasis Kampagiannis on Friday, August 25, 2023

❗️Παρακαλούμε την προσοχή σας:

📌 Οι 13 πρόσφυγες που απήχθησαν στον Έβρο, στο πλαίσιο οργανωμένου πογκρόμ από…

Posted by omniatv on Friday, August 25, 2023

Το επείγον crowd-funding του omniatv μέχρι την Κυριακή ολοκληρώθηκε μέσα σε 8 ώρες. Είναι ωραίο να ξέρεις ότι πίσω από…

Posted by Thanasis Kampagiannis on Friday, August 25, 2023

 

Μοιραστείτε το άρθρο