Κινητοποίηση στο Λιβροχιό – Τρανή Αμμούδα στη Σιθωνία για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες

Κάτοικοι της Χαλκιδικής και της ευρύτερης περιοχής συνεχίζουν τις δράσεις τους διεκδικώντας παραλίες προσβάσιμες από όλους. Στα πλαίσια της διαρκούς εμπορευματοποίησης και τουριστικοποίησης των παραλιών της Χαλκιδικής, ιδιοκτήτες beach bar καταπατώντας τις περισσότερες φορές τις υπογραφόμενες συμβάσεις γεμίζουν όλο το διαθέσιμο χώρο με ξαπλώστρες αποκλείοντας όσους/ες δεν θέλουν να κάτσουν στις επιχειρήσεις τους. Ο δημόσιος χώρος διαρκώς συρρικνώνεται και όλα μετατρέπονται σε κέρδος.

Συχνό είναι το φαινόμενο οι ξαπλώστρες να βρίσκονται ακόμη και μέσα στη θάλασσα και να μην τηρούν την προβλεπόμενη απόσταση από τη θάλασσα αλλά και μεταξύ τους. Ταυτόχρονα συχνή παραβίαση αποτελεί ο ολοκληρωτικός αποκλεισμός της πρόσβασης προς τις παραλίες σε όποιον/α δεν επισκέπτεται τα μαγαζιά τους.

Στα πλαίσια των διαρκών δράσεων με πρωτοβουλίες και κινήσεις που έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 16/8, κινητοποίηση στην Τρανή Αμμούδα στη Σιθωνία. Στο γκρουπ του κινήματος πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες στη Χαλκιδικήδημοσιεύθηκε οπτικοακουστικό υλικό από τη δράση.

https://www.facebook.com/groups/594105179593290/posts/603018218701986


Η δημοσίευση της κινητοποίησης και η προβολή που θα έπαιρνε στα μέσα, αποτέλεσε αιτία ώστε τα beach bar να παρουσιάσουν μία διαφορετική εικόνα από αυτή της καθημερινότητας. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει άτομο το οποίο είναι μάρτυρας της κατάστασης σε καθημερινή βάση στην περιοχή, οι επιχειρήσεις τράβηξαν προς τα πάνω τις ξαπλώστρες ώστε να μην φανεί τόσο εξώφθαλμα ότι δεν ακολουθείται η νομοθεσία, στην οποία προβλέπεται απόσταση της ξαπλώστρας στα πέντε μέτρα από το χειμέριο κύμα.


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες στη Χαλκιδική, Τετάρτη 16/8 στις 11:00 στη Γέφυρα Τρανής Αμμούδας

Μοιραστείτε το άρθρο