Φαλάσαρνα – συνεχίζεται η αυτογελοιοποίηση του κράτους

Η πρωτοβουλία πολιτών #save_falasarna συγκροτήθηκε ως μια κίνηση ενεργών πολιτών ενάντια
– στην ιδιωτικοποίηση της παραλίας της Φαλασάρνας
– στην καταστροφή μιας προστατευόμενης περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους
ως βασικές συνέπειες από την δημιουργία ενός τουριστικού χωριού 850 κλινών. Οι κατόψεις της “επένδυσης” στη Φαλασάρνα όπως και η αγορά του αντίστοιχου οικοπέδου πάνω από την παραλία στο Λαφονήσι, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Στόχος του συγκεκριμένου “επενδυτή” είναι να ιδιοποιηθεί τα δύο, για πολλούς, καλύτερα παραθαλάσσια “φιλέτα” της Κρήτης ή και της Ελλάδας και να τα κάνει κλειστές παραλίες ξενοδοχείων και μπιτς μπαρ για λίγους και πλούσιους, τύπου Principote και Nammos στην Μύκονο.
Στα πλαίσια του πανελλαδικού κινήματος για τις δημόσιες παραλίες, αναδείξαμε 10 συγκεκριμένα σημεία-παραβάσεις, ως προβλήματα καταπάτησης – ιδιωτικοποίησης δημόσιας παραλίας και καταστροφής του περιβάλλοντος, στα οποία η αντίθεσή μας αποτελεί και τον καταστατικό χάρτη της κίνησής μας.
Το γεγονός δε, ότι στην συντριπτική πλειοψηφία αυτών των παραβάσεων, πρωταγωνιστούν τα beach bar του “επενδυτή”, που κατά τ’ άλλα θα σεβαστεί το νόμο και το περιβάλλον, αν και όταν φτιάξει ένα θηριώδες τουριστικό χωριό πάνω στην παραλία, επιβεβαιώνει τη θέση μας, ότι αν προχωρήσει αυτή η επένδυση οι παραλίες αυτές θα τελειώσουν ως δημόσιες παραλίες. Η θέση μας ότι στόχος είναι το κλείσιμο – ιδιωτικοποίηση της παραλίας επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ο “επενδυτής” ήθελε να διώξει τον Δήμο από την παραλία έτσι ώστε να αποκτήσει ομορία και μέτωπο σε όλο το κεντρικό τμήμα της παραλίας, μήκους άνω των 500 μ. Ήθελε να αρχίσει το κλείσιμο-ιδιοποίηση της παχιάς άμμου από τώρα! Και γιατί όχι, αφού το να έχει, παρανόμως βέβαια καθώς στις συμβάσεις δεν προβλέπονται , 50-60 μπροστινές “καμπάνες” στο κύμα, είναι σαν να έχει ένα συγκρότημα από βίλες πάνω στην παραλία. Γιατί τι άλλο είναι μια τέτοια “καμπάνα” που κοστίζει 150 ή 300 ευρώ, δηλαδή όσο και η διανυκτέρευση σε μια βίλα; Ωραίο ε; Καταπατάς την παραλία, βάζεις σκίαστρα – “καμπάνες”, με ελάχιστη κατανάλωση, κερδίζεις σαν να έχτισες βίλα!
Ιδιωτικοποίηση-νόμος της ζούγκλας-ασυδοσία-καταπάτηση-αδιαφορία για το περιβάλλον. Αυτά συμβαίνουν στη Φαλάσαρνα, από τώρα, ως τροχιοδεικτικές βολές για τα χειρότερα που θα έρθουν αν προχωρήσει το mega project του τουριστικού χωριού.
Και είναι αυτά που δυσφημούν τον τόπο. Ξέρουμε ότι η Φαλάσαρνα είναι ένας τουριστικός προορισμός και ότι πολλοί ντόπιοι εξαρτούν το εισόδημά τους από σχετικές δραστηριότητες. Ο μόνος τρόπος όμως να μην επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας και το δίκιο του ισχυρού, όπου το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, είναι να μπουν κοινοί κανόνες για αυτές τις δραστηριότητες, που θα είναι σεβαστοί για όλους. Αυτό σημαίνει καταρχήν να εφαρμοστεί η υπάρχουσα νομοθεσία.
3 βδομάδες μετά τις καταγγελίες για καταπάτηση αιγιαλού και καταστροφή περιβάλλοντος και το “σαφάρι ελέγχων” του κ. Χατζηδάκη, στη Φαλάσαρνα δεν υπάρχει μείωση ούτε ενός παράνομου jet ski, οι γουρούνες οργώνουν τις αμμοθίνες κανονικά, δεν έχουν προσαρμοστεί-μειωθεί στα νόμιμα τα ομπρελοκαθίσματα. Η αστειότητα με τα πρόστιμα έχει ήδη γελοιοποιηθεί , όχι μόνο από τα απλά μαθηματικά αλλά και από τις τηλεοπτικές δηλώσεις επιχειρηματία, όταν λέει “εγώ θα βάζω παραπάνω ομπρέλες, θα πληρώνω το πρόστιμο και όλα καλά”.
Και δεν πιάνουμε καν το θέμα των αδειών. Αν δεχτούμε ότι για το 2023 έχει γίνει ένα γραφειοκρατικό μπάχαλο, εμείς επιμένουμε ως κίνηση ότι στην Διαύγεια δεν έχουμε δει, έως το 2022, καμία άδεια, για μια μικρή μειοψηφία επιχειρήσεων από τους 17 επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες της Φαλασάρνας. Ανάμεσα σε αυτές τις λίγες επιχειρήσεις…. οι γνωστοί “επενδυτές”. Για να το πούμε με απλά λόγια, κάποιοι δεν έχουν άδεια, που να έχει ανέβει στη Διαύγεια, εδώ και 6-7 χρόνια. Κάποιοι άλλοι ποτέ!!!
Το κράτος, οι νόμοι, η κυβέρνηση, το “σαφάρι ελέγχων” του κ. Χατζηδάκη γελοιοποιούνται καθημερινά στη Φαλάσαρνα.
Επειδή υπάρχουν και εργαζόμενοι – και για κανέναν άλλο λόγο, δεν ζητάμε να κλείσει καμία επιχείρηση, μέσα στον 15Αυγουστο.
Ζητάμε όμως για άμεσα!
– να μειωθούν άμεσα όλες οι δραστηριότητες στα νόμιμα πλαίσια. Ομπρέλες και τζετ σκι.
– να απαγορευτούν εδώ και τώρα οι 4τροχες γουρούνες
– παραδειγματικό πρόστιμο- πολλαπλάσιο  του ποσού της άδειας-σύμβασης, όσων δεν είχαν πάρει άδεια την τελευταία πενταετία-δεκαετία. Απόδοση στον Δήμο και την τοπική κοινωνία των υπερεσόδων και των υπερκερδών που προέκυψαν από αυτά τα χρόνια άνευ άδειας. Να εφαρμοστεί ο νόμος για αποκλεισμό των συγκεκριμένων επιχειρηματιών από τις συμβάσεις της επόμενης χρονιάς. Να αυξηθεί αυτό το χρονικό διάστημα.
Αυτά για άμεσα. Για να μην κοροϊδεύει η κυβέρνηση, με λίγα πρόστιμα, πως όλα αλλάζουν ενώ όλα τα ίδια μένουν.
Και από του χρόνου αυστηροποίηση του πλαισίου εμπορευματικής δράσης σε μια παραλία Natura, ξήλωμα των παράνομων κατασκευών, απομάκρυνση του πάρκινγκ πάνω στην παραλία και πολλά άλλα για τα οποία η κίνηση μας θα συνεχίζει να αγωνίζεται, στα πλαίσια της αντίθεσης στην ιδιωτικοποίηση της παραλίας της Φαλασάρνας και στην αντίθεση στην καταστροφή μιας προστατευόμενης περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Πρωτοβουλία πολιτών #save_falasarna
Μοιραστείτε το άρθρο