Γαλλία: Νίκη του περιβαλλοντικού κινήματος. Το Συμβούλιο Επικρατείας ανέστειλε τη διάλυση των Εξεγέρσεων Γης

Την Παρασκευή 11 Αυγούστου το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας ανέστειλε με συνοπτικές διαδικασίες τη διάλυση των Εξεγέρσεων της Γης που είχε εξαγγείλει στις 21 Ιουνίου ο Υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin.

Πρόκειται για μία νίκη του περιβαλλοντικού κινήματος και ένα ράπισμα προς τον Darmanin, σχολίαζε η ιστοσελίδα reporterre.

Οι δικηγόροι των Εξεγέρσεων, Raphaël Kempf και Aïnoha Pascual, είχαν καταθέσει έφεση ενώπιον του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Γαλλίας στις 26 Ιουλίου. «Είναι μια υπενθύμιση του γεγονότος ότι δεν μπορεί κανείς να διαλύει εκδικητικά και ότι η προστασία των ελευθεριών πρέπει να έχει προτεραιότητα σε ένα κράτος δικαίου» , δήλωνε η Aïnoha Pascual, ένας από τους δικηγόρους των Εξεγέρσεων της Γης.

Αυτή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι πρωτίστως νίκη των πολιτικών ελευθεριών. Το επίμαχο διάταγμα υπονομεύει σοβαρά και άμεσα την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία διαδήλωσης…”  σημείωναν οι δικαστές.

Έτσι οι Εξεγέρσεις, όπως και οι 180 τοπικές επιτροπές υποστήριξης, θα μπορούν να συνεχίσουν να συνεδριάζουν και να καλούν σε δράση. « Είναι για άλλη μια φορά δυνατό να διεκδικήσουμε συμμετοχή στις Εξεγέρσεις της Γης χωρίς κίνδυνο» , σημείωνε η Aïnoha Pascual.

Η κυβέρνηση ζητούσε τη διάλυση των Εξεγέρσεων Γης  βάσει των διατάξεων του άρθρου L. 212-1 του Κώδικα Εσωτερικής Ασφάλειας, πιο γνωστό ως νόμος Séparatisme (Διαχωρισμού).

«Προφανές λάθος »

«Προφανές λάθος » , απαντά το Συμβούλιο της Επικρατείας, που κάνει λόγο για τις Εξεγέρσεις ως «ρεύμα σκέψης » , σε συμφωνία με τις απαιτήσεις της συλλογικότητας. Ένας σύνθετος όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων που συγκεντρώνει ενώσεις, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα, χωρίς αναγνωρισμένους ηγέτες και μέλη, αλλά υποστηρίζεται ευρέως από την κοινωνία των πολιτών.

«Το μέτρο της διάλυσης δεν είναι ούτε αναγκαίο, ούτε προσαρμοσμένο, ούτε ανάλογο προς τον σκοπό της διαφύλαξης της δημόσιας τάξης » , αναφέρεται στην απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το δικαστήριο πρώτον, θεώρησε ότι η διάλυση της συλλογικότητας παραβιάζει την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι.

Από την άλλη, το Συμβούλιο της Επικρατείας σημείωσε ότι «τα στοιχεία που παρέχονταν από τον Υπουργό Εσωτερικών δεν επαρκούν να θεωρηθεί ότι η συλλογικότητα επιδοκιμάζει με οποιονδήποτε τρόπο βίαιες ενέργειες εναντίον ανθρώπων» και ότι οι υλικές ζημιές που προκαλούνται από «ενέργειες των Εξεγέρσεων της Γης οι οποίες εντάσσονται στις θέσεις που παίρνει η συλλογικότητα υπέρ των πρωτοβουλιών πολιτικής ανυπακοής, είναι περιορισμένες σε αριθμό».

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, αποφασίζοντας έτσι με συνοπτικές διαδικασίες, ανέστειλε τη διάλυση των Εξεγέρσεων της Γης.

Αυτή η απόφαση είναι προσωρινή, μια νέα ακρόαση επί της ουσίας θα πραγματοποιηθεί, πιθανότατα το φθινόπωρο. 

Σχεδόν 150.000 άνθρωποι δήλωσαν συμπαθούντες μέσω μιας αναφοράς και περισσότερες από τριάντα ενώσεις συμμετείχαν στην έκκληση κατά αυτής της διάλυσης: από την Greenpeace έως την Union Syndicale Solidaires και των Friends of the Earth.

Για τον δικηγόρο τους, Sébastien Mabille, «η απόφαση αυτή σηματοδοτεί την παύση της διαδικασίας ποινικοποίησης των περιβαλλοντικών ακτιβιστών».

« Μια ιδέα προχωρά στη Γαλλία.  Η νομιμότητα της αστικής ανυπακοής κερδίζει έδαφος», σημείωνε   ο Jean-Luc Mélenchon.

Εξεγέρσεις της Γης: 40 διανοούμενοι και συλλογικότητες ενώνουν τη φωνή τους με το κίνημα

Μοιραστείτε το άρθρο