FINE ART Διεθνής ομαδική έκθεση «Κάτω από τον ίδιο ουρανό» στη Βόρεια Μακεδονία

FOTO: Fotokolekt

Η καλλιτεχνική ομάδα Fire Art διοργανώνει διεθνής ομαδική έκθεση με τίτλο «Κάτω από τον ίδιο ουρανό», συνεχίζοντας το ταξίδι της. Επόμενος σταθμός είναι το Πολιτιστικό και Πληροφοριακό Κέντρο Μπίτολα (Μοναστήρι) στη Βόρεια Μακεδονία. Θέμα της έκθεσης είναι η αλληλεγγύη και η ειρηνική συνύπαρξη των λαών, με συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών από τις γεωγραφίες της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας, της Τσεχίας, αλλά τώρα προστίθενται και δημιουργοί από την Ιταλία και το Μεξικό. 

iproios

“Κάτω από τον ίδιο ουρανό

Διεθνής ομαδική Έκθεση 14-  25Αυγούστου 2023 Μπίτολα, Βόρεια Μακεδονία

 Η διεθνής ομαδική έκθεση που διοργανώνει η καλλιτεχνική ομάδα Fire Art με τίτλο «Κάτω από τον ίδιο ουρανό»συνεχίζει το ταξίδι της. Επόμενος σταθμός είναι το Πολιτιστικό και Πληροφοριακό Κέντρο Μπίτολα στη Βόρεια Μακεδονία. Θέμα της έκθεσης είναι η αλληλεγγύη και η ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Στους δεκάδες καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην έκθεση στο Γκάμπροβο της Βουλγαρίας (Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Σλοβενία,

Lis

Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Τσεχία) προστίθενται στον σταθμό αυτό δημιουργοί από την Ιταλία και το Μεξικό.

Η έκθεση αποτελεί συνέχεια και επέκταση της κοινής έκθεσης Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών με τίτλο «Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα», η οποία παρουσιάστηκε την περασμένη χρονιά στην Κωνσταντινούπολη, στη Θεσσαλονίκη, στην Κομοτηνή, στη Φλώρινα και στις Βρυξέλλες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Φέτος η δράση απλώνεται στα Βαλκάνια, σε μια στιγμή που ο ευρύτερος χώρος της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων μοιάζει για άλλη μια φορά με καζάνι που βράζει. Οι λαοί ζουν τις επιπτώσεις του πολέμου στο πεδίο της οικονομίας, έρχονται αντιμέτωποι με την ενεργειακή φτώχεια και την εξαθλίωση.Καλούνται να πληρώσουν την ιμπεριαλιστική ειρήνη το ίδιο όπως πληρώνουν και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Και κάθε μέρα γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι οι ζωές των πολλών αντιμετωπίζονται ως κόστος απέναντι στα κέρδη των λίγων. Από

Goreski

την άλλη, εθνικιστικές τάσεις υποδαυλίζονται, ώστε οι λαοί να δεχτούν με μεγαλύτερη ευκολία ένα ενδεχόμενο εξάπλωσης του πολέμου, και στο μεταξύ να ανέχονται αγόγγυστα την εκμετάλλευση, να μη διεκδικούν τη ζωή που τους αξίζει.

Η καλλιτεχνική ομάδα Fire Art θέλησε να ενώσει τη φωνή της με όλους τους γείτονες λαούς, για να αναδειχθούν τα στοιχεία που τους ενώνουν. Οι κοινές πίκρες και τα κοινά βάσανα, τα όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον μέσα από την αλληλεγγύη και τους αγώνες των λαών. Κάλεσε τους δημιουργούς να πιστέψουν στη δύναμη της τέχνης να ερμηνεύει την πραγματικότητα και να παρακινεί τη σκέψη και τη δράση του κοινού της για ένα καλύτερο αύριο.Και το κάλεσμα βρήκε ανταπόκριση. Χαρακτηριστική είναι η συμμετοχή του Σεργκέι Αντρεέφσκι, του καλλιτέχνη που τα έργα του δέχτηκαν επίθεση από φασίστες της Χρυσής Αυγής πριν λίγους μήνες στη Θεσσαλονίκη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης στη Μπίτολα της Βόρειας Μακεδονίας θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 14 Αυγούστου στις 9μμ στο κτίριο του Πολιτιστικού και Πληροφοριακού Κέντρου – Σπίτι του στρατιώτη. Νωρίτερα θα προβληθεί ντοκυμαντέρ που γυρίστηκε

Janofska

ειδικά για τη γέννηση και πορεία της καλλιτεχνικής βαλκανικής συνεργασίας της ομάδας Fire Art.

Τη δράση της καλλιτεχνικής ομάδας FireArt συνοδεύει αντιπροσωπία του Συλλόγου Γυναικών Φλώρινας (ΟΓΕ), ο οποίος είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της έκθεσης στη Φλώρινα τον περασμένο Μάρτιο.

Στοιχεία επικοινωνίας με την ομάδα:
6977715193 Χρύσα Κοφίνα
6944412414 Γιάννης Πρώιος
[email protected]
fireart-artists.blogspot

Μοιραστείτε το άρθρο