Παρέμβαση σε παραλία των Μαριών Θάσου, την Τετάρτη 9/8, από την Κίνηση για Ελεύθερες Παραλίες

Στην πρώτη τους δράση προχωρούν την Τετάρτη το πρωί στις 11.00 κάτοικοι και επισκέπτες της Θάσου που διεκδικούν ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και απελευθέρωση του αιγιαλού από την κατάληψη των beach bar και άλλων τουριστικών επιχειρήσεων. Όπως αποφασίστηκε στην πρώτη συνάντηση της Κίνησης για Ελεύθερες Παραλίες Θάσου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία της Σκάλας Μαριών. Στη συνέχεια θα γίνει παρέμβαση σε παραλία της περιοχής που όπως καταγγέλλεται, έχει καταληφθεί εξ’ ολοκλήρου από ξαπλώστρες και ομπρέλες ,  απαιτώντας ελεύθερη πρόσβαση.

“Το καθεστώς που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στις παραλίες της χώρας, που επιβάλλει είτε να χρυσο-πληρώνουμε το μπάνιο μας, ή να αποκλειόμαστε, πρέπει να σπάσει. Κυβερνήσεις, Δήμοι και κρατικές υπηρεσίες είναι συνυπεύθυνες στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης της ανομίας και της παρανομίας των επιχειρηματικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στις παραλίες”,  σημειώνεται στο κάλεσμα της Κίνησης για Ελεύθερες Παραλίες Θάσου. 

Η πρώτη συνάντηση της Κίνησης για Ελεύθερες Παραλίες στη Θάσο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Σε άμεσες παρεμβάσεις θα προχωρήσει η Κίνηση ελεύθερες παραλίες Θάσου σε ακτές που έχουν κατακλυσθεί από τις εγκαταστάσεις ιδιωτών – επιχειρηματιών

Σε μια πλούσια και διεξοδική συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάτοικοι και παραθεριστές στη Θάσο, προχώρησαν Δευτέρα βράδυ όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κίνησης ελεύθερης παραλίας Θάσου στη Σκάλα Πρίνου. Η συνέλευση αποφάσισε μάλιστα να προχωρήσει άμεσα σε κινητοποιήσεις σε παραλίες όπου επικρατεί καθεστώς… τρόμου από τους επιχειρηματίες που έχουν κατακλύσει τις ακτές με ομπρέλες, ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα. Πρώτη παρέμβαση την Τετάρτη 9/8 στον Άτσπα.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση έθιξαν πολλές πτυχές της όλης κατάστασης με τις ασυδοσίες ιδιωτών – επιχειρηματιών και την απουσία ελέγχων νομιμότητας των εγκαταστάσεων πάνω στον αιγιαλό. Όπως και το καθεστώς τρομοκρατίας που έχουν επιβάλει και καταγγέλλουν οι κάτοικοι. Έτσι, προωθείται η άκρατη εμπορευματοποίηση και ο διαχωρισμός πλούσιων και φτωχών.

Αποφασίστηκε να γίνει καταγραφή των καταπατήσεων και παρανομιών, αν υπάρχουν άδειες, πόσοι έχουν τέτοιες, αν τηρούν τους όρους κ.α.. Μάλιστα έγινε αναφορά ονομαστικά στις περιοχές όπου παρατηρούνται εξόφθαλμες και ακραίες περιπτώσεις, όπως σε: Αλυκή, Σπαλιάρας, Άτσπας, Άγ. Ιωάννης (όπου απαγορεύεται η πρόσβαση παρ’ ότι υπάρχει αρχαιολογικός χώρος.

Ως προς το πώς θα προχωρήσει η Κίνηση, τονίστηκαν τα χαρακτηριστικά της αυτοοργάνωσης και από τα κάτω, χωρίς την αναμονή των θεσμικών οργάνων, που έχουν αγνοήσει πλήθος καταγγελιών των κατοίκων.

Η συνέλευση της Κίνησης αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες, μεταξύ των οποίων και στον δήμο. Πρώτη παρέμβαση θα γίνει την Τετάρτη 9/8 στις 11:00 στην κεντρική πλατεία στον Άτσπα.

Β. Γλ.

 

Μοιραστείτε το άρθρο