Φεστιβάλ Αειθάλη 2023, Παρασκευή 4 – Κυριακή 6 Αυγούστου στο Καστέλλι Μινώα Πεδιάδος

 

Την Παρασκευή 4, Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Αυγούστου 2023 στο Καστέλλι Πεδιάδος θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά το φεστιβάλ Αειθάλη.

Σκοπός της είναι η ενημέρωση και ενδυνάμωση των αγώνων προστασίας του περιβάλλοντος. Η απόκτηση εργαλείων και γνώσεων που θα μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις τις εποχής μας, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε δρόμους και τρόπους ώστε να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τη γη και την ελευθερία μας.

Αυτή τη φορά έχουμε τη χαρά να υποδεχθούμε έναν σύντροφο από τις Αυτοοργανωμένες Ιθαγενικές κοινότητες της Οαχάκα που εδώ και δεκαετίες δίνουν αγώνες, αντίστοιχους με τους δικούς μας, αγωνιζόμεν@ αυτοοργανωμένα και από τα κάτω ενάντια στην κατασπάραξη της γης και των ζωών τους από τα ενδοαποικειοκρατικά σχέδια του Μεξικού.

Το φεστιβάλ έχει τρεις άξονες- έναν για κάθε μέρα.

Παρασκευή
Η άμετρη τουριστικοποίηση: ανάπτυξη ή καταστροφή αφορά στο σχέδιο μετατροπής του νησιού σε τουριστική μονάδα στα πρότυπα της Μαγιόρκα, με ένα υπό κατασκευήν αεροδρόμιο στην Πεδιάδα Καστελλίου, ΒΟΑΚ με διόδια, τουριστικές μονάδες σε κάθε παραλία. Στο όνομα αυτής συμβαίνει εκτοπισμός και υπερεκμετάλλευση κατοίκων και πόρων.

Σάββατο
Οι παρενέργειες της ενέργειας αφορά στην μετατροπή του νησιού μας σε παραγωγό και μπαταρία ενέργειας πολύ πέρα από τις δικές μας ανάγκες και δυνατότητες, που σημαίνει: καταπάτηση των βουνών από βιομηχανικού τύπου Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(βΑΠΕ), καταστροφή του βυθού και της θαλάσσιας ζωής για εξορύξεις υδρογονανθράκων, αλόγιστη κατασκευή υβριδικών σταθμών. Όλα αυτά σε περιοχές όπου υπάρχει ελεύθερη άγρια ζωή, σε προστατευόμενες περιοχές Νατούρα και στην απείρως σημαντική για τη θαλάσσια ζωή ελληνική τάφρο.
Είναι σημαντικό να ενημερωθούμε για όλα αυτά που συμβαίνουν καθώς και για τις προσπάθειες που γίνονται από τις συλλογικότητές μας για την προστασία του τόπου και της ζωής. Είναι απαραίτητο να φτιάξουμε γέφυρες επικοινωνίας και αλληλοστήριξης γιατί έτσι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

Κυριακή
Υπάρχει κι άλλος τρόπος (με επίκεντρο τη ζωή). Αφιερώνουμε την τρίτη μέρα στην αναζήτηση άλλων τρόπων οργάνωσης και ζωής που συσπειρώνουν τις δυνάμεις μας δημιουργικά προς μία κατεύθυνση που ωφελεί την ευζωία και αειφορία του συνόλου. Θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις βαθύτερες παθογένειες που οδήγησαν στην κατά βάση εγκληματικά καταστρεπτική στάση ζωής του σημερινού ανθρώπου και να οδηγηθούμε σε πιο ουσιώδη λειτουργικά μονοπάτια.

Ενδεικτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Παρασκευή 4/8
5μμ Καλωσόρισμα και αρμάτωμα αργαλειού
7μμ ομιλίες και συζήτηση στο θέμα “Άμετρη τουριστικοποίηση: ανάπτυξη ή καταστροφή;”

Σάββατο 5/8
8.30 πμ πεζο-πορεία στον λόφο Παπούρα που στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του αεροδρομίου ονομάζεται “εμπόδιο 24” και σχεδιάζεται η ταπείνωσή της για απόκτηση του 2\3 των απαιτούμενων δομικών υλικών για την κατασκευή του αεροδρομίου και έπειτα τοποθέτηση ραντάρ.
6μμ ομιλίες και συζήτηση με θέμα “παρενέργειες της ενέργειας”
Βράδυ 9:30μμ κρητικό γλέντι με τη φιλική συμμετοχή του Αντώνη Λεοντίδη και τον Στέλιο Μυλωνάκη. Τα έσοδα του γλεντιού από φαγητό και ποτό θα διατεθούν για τις ανάγκες του αγώνα για την προστασία της Πεδιάδας.

Κυριακή 6/8
Το πρωί καλλιτεχνική δράση στην πρώτη γραμμή.
Το απόγευμα 6μμ Ομιλία και συζήτηση με θέμα “Υπάρχει κι άλλος τρόπος(με επίκεντρο τη ζωή)”

Στον χώρο θα υπάρχουν τραπεζάκια διαφόρων ομάδων, έκθεση ζωγραφικής και παραδοσιακών τεχνών.
Θα λαμβάνουν χώρα προβολές και εργαστήρια υφαντικής, χορού, τραγουδιού, πηλού.
Θα υπάρχουν δραστηριότητες για παιδιά.

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε(ατομικά ή συλλογικά) στην προετοιμασία ή κατά τη διάρκεια σας καλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα: savethevalley@riseup.net ή τηλεφωνικά στο 6975060433 (ομάδα save the valley) και prosoxiaerodromio@gmail.com ή τηλεφωνικά στο 6983704716 (Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας)

Μοιραστείτε το άρθρο