Η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στη Ρόδο και η αποτύπωση της στα ΜΜΕ

Εδώ και πέντε ημέρες η Ρόδος αντιμετωπίζει μία καταστρεπτική συνθήκη με πυρκαγιές να έχουν κατακάψει μεγάλο μέρος του νησιού και να μαίνονται, απειλώντας ανθρώπινες ζωές, κατοικίες και ζώα. Σε διαφορετικά σημεία οι φωτιές έχουν φτάσει μέχρι τη θάλασσα και χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες προσπαθούν να απεγκλωβιστούν κουβαλώντας βαλίτσες και ότι άλλο πρόλαβαν να περιμαζέψουν. Όπως σημειώνεται, οι ισχυροί άνεμοι έχουν αλλάξει τη φορά των πυρκαγιών και έχουν δημιουργήσει μία αποπνικτική κατάσταση, ιδιαίτερα για όσους/ες αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και άλλα προβλήματα υγείας.

Τα τηλεοπτικά κανάλια προχώρησαν σήμερα το απόγευμα σε έκτακτα δελτία ενημερώνοντας για τα τεκταινόμενα, ενώ οι εστίες φωτιάς εδώ και πέντε ημέρες είναι ενεργές. Παρουσιάζουν μία κατάσταση όπου οι κρατικοί μηχανισμοί λειτουργούν υποδειγματικά όπως και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα Σάββατο 22 Ιουλίου βρέθηκε στο κέντρο συντονισμού για να “οργανώσει” τις επιχειρήσεις εκκένωσης. Είναι γνωστό ότι η εγγύτητα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την ενασχόληση ενός μέσου με ένα φαινόμενο. Είναι άξιο αναφοράς ότι τόσες μέρες η μακρινή από την Αττική Ρόδος, δεν ήταν άξια αναφοράς σε αντίθεση με τα μέτωπα που μαίνονταν κοντά στην Αττική. Η ιεράρχηση της σημασίας μίας είδησης καθορίζεται σε τεράστιο βαθμό, τουλάχιστον για την πλειοψηφία των ΜΜΕ από το πόσο αφορά τις περιοχές γύρω από το “κέντρο” της χώρας, την Αθήνα, η οποία συγκεντρώνει πάνω από το 50% του πληθυσμού.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις εκκένωσης, απεγκλωβισμού και κατάσβεσης των πυρκαγιών παρά την προσπάθεια να παρουσιαστεί ως μία συντονισμένη επιχείρηση, όπως φαίνεται από το ερασιτεχνικό οπτικοακουστικό υλικό που έρχεται από τη Ρόδο, οι μέχρι τώρα ενέργειες βασίζονται στην αυταπάρνηση των πυροσβεστών που βρίσκονται εκεί, αναφέρονται και τραυματισμοί πολλών εξ αυτών, των κατοίκων που χρησιμοποιούν ότι μέσο έχουν στη διάθεση τους, από φορτηγά, βανάκια, φουσκωτά, σκάφη κλπ και ως ένα βαθμό και στο συντονισμό των τοπικών αρχών.

Η παραποίηση της πραγματικότητας και η παρουσίαση μίας κατάστασης όπου υποτιθέμενα το κράτος λειτουργεί άμεσα και επαρκώς, προσβάλλει την νοημοσύνη όσων αντιμετωπίζουν αυτή την καταστρεπτική κατάσταση και ρισκάρουν τη ζωή τους για να μην υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες και να περισώσουν ότι μπορούν από τις κατοικίες τους, τη φύση που τους περιβάλλει και τα ζώα που είναι αβοήθητα. Ο Μητσοτάκης, θυμήθηκε να ενημερωθεί μετά από πολλές ημέρες που μαστίζεται η Ρόδος, με τις πυρκαγιές να είναι ανεξέλεγκτες.

Θ.Λ.


Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στην Ρόδο.
Εικόνες από λουόμενους που τους μεταφέρει το λιμενικό, τουρίστες να διαφεύγουν με…

Posted by Μένουμε Ενεργοί – υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη on Saturday, July 22, 2023

‼️Για 5η συνεχόμενη μέρα καίγεται η Ρόδος, από τη #φωτιά που ξεκίνησε στην περιοχή του Έμπωνα. Μέχρι στιγμής στη Ρόδο…

Posted by Μένουμε Ενεργοί – υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη on Saturday, July 22, 2023 

Μοιραστείτε το άρθρο