Άρχισε το Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας στο δάσος των Σκουριών, 21-30/7 ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ

Με την παρουσία πολύ κόσμου, άρχισε στο δάσος των Σκουριών στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, το Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας, ενάντια στις εξορύξεις και στη λεηλασία της φύσης, στο οποίο καλεί η Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας. Ελεύθερη, αυτοδιαχειριζόμενη κατασκήνωση με συζητήσεις, εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσικά λάιβ, ξενάγηση στα σημεία της καταστροφής, συνελεύσεις, ελεύθερη διαβίωση γιατί, όπως λένε τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγίας, «ανάβαση στον Κάκκαβο σημαίνει ελευθερία».

Τα μέλη της επιτροπής, την ερχόμενη Τετάρτη, θα ενημερώσουν για τις εξελίξεις γύρω από τον αγώνα ενάντια στις εξορύξεις και θα αναδείξουν, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα, το πως είναι «η περιβαλλοντική καταστροφή σανίδα σωτηρίας για τον καπιταλισμό. Σκουριές project: η μεγαλύτερη κοινωνική-οικονομική απάτη στην Ελλάδα»,

Το πρόγραμμα του Δεκαημέρου Αγώνα και Ελευθερίας περιλαμβάνει ακόμα, συζητήσεις και παρουσιάσεις για τις απόπειρες των εταιριών να τρομοκρατήσουν περιβαλλοντικά κινήματα και δημοσιογράφους, για το φεμινισμό και την οικολογία, για τη διατροφή και το περιβάλλον, για τις κοινότητες αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής, των κοινών και της ελευθερίας, για μια ζωή πέρα από την οικοκτονία, το κράτος και τον καπιταλισμό και για τον αγώνα των αυτοχθόνων λαών του ισθμού για την υπεράσπισης της γης και του εδάφους – APIIDT Μεξικό. Επίσης, οι Τσιριτσάντζουλες θα παρουσιάσουν τη θεατρική παράσταση Καρναβάλι (Ο χορός των κολασμένων) – Ένα καρναβαλικό δράμα για το έπος της ανθρώπινης ιστορίας, του Μαρίνου Μουζάκη.

 

Το βράδυ του Σαββάτου 22/7, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση με θέμα “Απόπειρες τρομοκράτης με αγωγές SLAPP, περιβαλλοντικά κινήματα και δημοσιογράφους”. Μια πρακτική στελεχών εταιριών, αξιωματούχων και άλλων να κάνουν καταχρηστικές αγωγές εις βάρος όποιας και όποιου «ενοχλεί» επειδή ερευνά και δημοσιεύει για τις καταστροφικές συνέπειες από αποικιοκρατικού τύπου «επενδύσεις» και μεγαπρογράμματα, εξορύξεις, εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ναυπηγεία κ.ο.κ. Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησαν στην εκδήλωση οι δημοσιογράφοι, Σταυρούλα Πουλημένη από το Alterhess, ο Τάσος Σαραντής από την Εφημερίδα των Συντακτών και δύο μέλη του infolibre.

Η Σταυρούλα Πουλημένη και το Alterthess δέχθηκαν αγωγή SLAPP από άτομο που ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Ελληνικός Χρυσός, επειδή δημοσίευσαν το όνομά του όταν αυτός καταδικάστηκε, όπως και ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος, για ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ΒΑ Χαλκιδικής μέσα από μια σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ο Τάσος Σαραντής και η Εφημερίδα των Συντακτών δέχθηκαν αγωγή SLAPP από εταιρεία που ασχολείται με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών για άρθρο που δημοσιεύτηκε με τίτλο «Τα αιολικά γεννούν βιομηχανία διώξεων».

Η Σταυρούλα Πουλημένη αναφέρθηκε στην προσωπική της και του alterthess περίπτωση πρωτόδικης καταδίκης τους από αγωγή SLAPP του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός και μάλιστα με βάση την επιχειρηματολογία περί προσωπικών δεδομένων. Μάλιστα, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές άλλες τέτοιες περιπτώσεις αγωγών, που λειτουργούν προς παραδειγματισμό και εκφοβισμό, όχι μόνο εναντίον δημοσιογράφων αλλά και πολιτών. Όπως σημείωσε, αυτό αποτελεί πλήγμα στην ελευθερία να μπορείς να πείς τα πράγματα με το όνομά τους και στρέφεται κατά του δημοσίου συμφέροντος, των πολιτών, των κινημάτων. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει μία αντι-SLAPP νομοθεσία και να επιδειχθεί αλληλεγγύη σε όσους διώκονται και τα ανεξάρτητα δημοσιογραφικά εγχειρήματα.

Ο Τάσος Σαραντής αναφέρθηκε στις τόσες SLAPP αγωγές που έχουν δεχθεί δημοσιογράφοι και η Εφημερίδα των Συντακτών, των οποίων το συνολικό ύψος διεκδίκησης για αποζημιώσεις φθάνει τα 4,225 εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτές επιχειρούν να πλήξουν τα κινήματα που διεκδικούν και να εκφοβίσουν τους πολίτες να μην ασχολούνται με αυτά τα θέματα που ενοχλούν τους ισχυρούς, σημείωσε, και συμπλήρωσε ότι “η ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών) έκανε ένα Παρατηρητήριο καταγραφής των περιπτώσεων SLAPPS, αλλά… δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε στα θεσμικά όργανα. Να σπάσουμε το φόβο με αλληλεγγύη στα θύματα”. Ακόμη, σημείωσε ότι είναι ανάγκη να αντιληφθούμε ότι η φερόμενη ως ανάπτυξη αποτελείται από νεοαποικιακού τύπου «επενδύσεις».

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης, μέλη του infolibre – Συνεργατική για την ανεξάρτητη ενημέρωση και επικοινωνία. Στις τοποθετήσεις τους ανέδειξαν το ζοφερό τοπίο. παγκοσμίως στα συστημικά μέσα ενημέρωσης που ανήκουν και ελέγχονται από μέλη της οικονομικής ελίτ και εταιρείες που στην πραγματικότητα συχνά είναι υπόλογες για παραβιάσεις της  νομοθεσίας,  καταστρατήγηση και υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων, για κλίμα εκφοβισμού των εργαζόμενων στα ΜΜΕ με την απειλή της απόλυσης.

Όλα αυτά σε ένα πλαίσιο περιστολής του δικαιώματος της πλουραλιστικής ενημέρωσης, των διώξεων, της λογοκρισίας, της φίμωσης, του περιορισμού της κάλυψης των συναθροίσεων, της υποταγμένης, κατευθυνόμενης και χειραγωγούμενης από πολιτικά και οικονομικά κέντρα δημοσιογραφία.

Για το λόγο αυτό, επισημάνθηκε ότι πρέπει να εκδηλώνεται αλληλεγγύη στα θύματα των διώξεων. Όπως να υπάρχουν αντιστάσεις από όσους εργάζονται στα μέσα και η από τα κάτω είναι η δημιουργία συλλογικών εγχειρημάτων που να λειτουργούν για την υπεράσπιση της ακηδεμόνευτης και αδιαμεσολάβητης ενημέρωσης ως κοινού αγαθού και κοινωνικού δικαιώματος, με αυτοδιαχείριση και οριζόντιες διαδικασίες αμεσοδημοκρατικής συμμετοχής, ώστε να μην υπάρχουν οι μηχανισμοί επιβολής ή αποσιώπησης που θα υπήρχαν σε συστημικά μέσα μέσα από την απαρέγκλιτη «τήρηση της γραμμής».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, τονίστηκε ότι αν τα SLAPP και όλες οι άλλες μέθοδοι εκφοβισμού και καταστολής της  έρευνας, οι οποίες φθάνουν συχνά μέχρι την εξόντωση δημοσιογράφων και ακτιβιστών, είναι μία έκφραση της αποικιοκρατικού τύπου κυριαρχίας των εταιριών, οι υπόλοιπες εκφράσεις της είναι ακόμη πιο εξωφρενικές.

Όπως στην περίπτωση της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, όπου, μετά και την τροποποίηση της σύμβασης ανάμεσα στην εταιρία και το ελληνικό κράτος, η εταιρεία μπορεί να έχει λόγο για το σύνολο της εν γένει κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας και δράσης στην περιοχή. Για παράδειγμα, η όποια κινητοποίηση οποιουδήποτε για το οτιδήποτε που τυχόν παρακωλύει συγκοινωνίες ή μια απεργία των εργαζόμενων, χαρακτηρίζονται περιπτώσεις για τις οποίες η εταιρία μπορεί να ζητά αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη.

Στο σημείο αυτό, τονίστηκε ότι η κοινωνική συμμετοχή και η στήριξη στους αγώνες για την προστασία της φύσης από τα megaprojects, όπως αυτό των Σκουριών, είναι η απάντηση στις εταιρίες, και στα περιβαλλοντικά ζητήματα και τις αγωγές SLAPP.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας στο δάσος των Σκουριών, 21-30/7 – το πρόγραμμα και το κάλεσμα από την Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας

Μοιραστείτε το άρθρο