Σκόπιμη η απαξίωση του τομέα διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου!

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Ιουλίου 2023 συζητήθηκαν οι εργασιακές συνθήκες και θέματα ασφαλείας των εργαζομένων στον Δήμο, και ιδιαίτερα στον τομέα της καθαριότητας. Ακολουθεί η τοποθέτηση της Πόλης Ανάποδα, όπως διατυπώθηκε στη συζήτηση από τη δημοτική μας σύμβουλο, Λουκία Αργυριάδου:

“Η σημερινή διαδικασία αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την επικίνδυνα αδιάφορη στάση της διοίκησης του Δήμου απέναντι στις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων. Μιας διοίκησης που σήμερα βγήκε και μας είπε κατά λέξει «δεν είμαστε εργατοκτόνοι»!

Για αυτό είστε περήφανοι, κύριοι; Που δεν είχαμε νεκρό; Συγχαρητήρια! Αγαπητοί εργαζόμενοι και εργαζόμενες, δεν χρειάζεται πλέον άλλος αγώνας. Αφού είστε ζωντανοί, πάλι καλά. Αφού τα νούμερα φαίνονται καλύτερα από ό,τι με την προηγούμενη διοίκηση, να είστε ευχαριστημένοι.

Νούμερα και στατιστικά. Για αυτά μιλήσατε. Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές!

Ο Δήμος στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων παρουσιάζει μια εικόνα εγκατάλειψης και υποβάθμισης η οποία κατά τη γνώμη μας είναι σκόπιμη και συνειδητή.

Η συστηματική απαξίωση υπηρεσιών κρίσιμων για την ευζωία των κατοίκων, για τις οποίες οι πολίτες πληρώνουν εκατομμύρια μέσω των δημοτικών τελών, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση -μια ιδιωτικοποίηση που ήδη εφαρμόζεται εν μέρει.

Η Διοίκηση ευθυγραμμίζεται με τις επιταγές της κυβέρνησης στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης συμφερόντων μεγάλων ιδιωτικών ομίλων με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να αποδοθεί σε ιδιώτες το σύνολο της διαχείρισης απορριμμάτων απο την αποκομιδή μέχρι την τελική διάθεση και στην οποία περιλαμβάνονται εργοστάσια καύσης, ΜΕΑ (μονάδες επεξεργασίας), ΦΟΔΣΑ και λοιπά.

Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Μα μέσα από την υποβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας που έχει σαν αποτέλεσμα τις απαράδεκτες συνθήκες που βιώνουν οι πολίτες καθημερινά με τους ξέχειλους κάδους, τα διάσπαρτα απορρίμματα, τη μη έγκαιρη αποκομιδή κ.α., αλλά και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων με αποτέλεσμα τα πολλά εργατικά ατυχήματα (120 εργατικά ατυχήματα την τελευταία τριετία).

Ειδικότερα ζητάμε από την διοίκηση να μας απαντήσει:

– Γιατί από τα 65 απορριμματοφόρα που διαθέτει ο Δήμος δουλεύουν αυτή τη στιγμή περίπου 25, και αυτά μάλιστα σε κακή κατάσταση;

– Γιατί, ενώ έχουν δοθεί 9 εκ. ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε ιδιωτικά συνεργεία, δεν επισκευάζονται τα οχήματα;

– Γιατί ο Δήμος, ενώ διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις μηχανουργείου στον ΣΜΑ Φοίνικα που στελεχώνεται απο άρτιο τεχνικά προσωπικό, δεν αναθέτει στο συνεργείο του ουσιαστικές εργασίες συντήρησης οχημάτων, απαξιώνοντας το προς όφελος αναθέσεων σε εξωτερικούς συνεργάτες;

– Τι γίνεται με το πλύσιμο των κάδων; Υπάρχουν τα αναγκαία οχήματα και με τι συχνότητα βγαίνουν;

Απο τη μεριά μας εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα αιτήματα των εργαζομένων και για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους αλλά και την περαιτέρω αποφυγή ατυχημάτων την ώρα της δουλειάς τους, απαιτούμε:

– Να επιστρέψουν στην υπηρεσία καθαριότητας οι 350, απο το σύνολο των 700 εργαζομένων, που έχουν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες, εκτός ειδικών περιπτώσεων, ώστε να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό της υπηρεσίας. Παράλληλα, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι εκτάκτων με συμβάσεις κάθε είδους.

– Να καθιερωθεί χρόνος εκπαίδευσης των πληρωμάτων των απορριμματοφόρων στους χειρισμούς και τις διαδικασίες που απαιτούνται.

– Να οργανωθεί η υπηρεσία με σύγχρονο τρόπο και ανάλογα με τις ανάγκες. Επανασχεδιασμός των περιοχών, συγκεκριμένα ωράρια και δρομολόγια αποκομιδής, σωστή χωροθέτηση κάδων.

– Τεχνικός έλεγχος οχημάτων, σωστή συντήρηση. Κανένα όχημα να μη βγει για βάρδια αν παρουσιάζει τεχνικό πρόβλημα.

– Έλεγχοι για υπερφόρτωση των οχημάτων, κάτι που γίνεται συχνά για να καλυφθούν οι ελλείψεις.

– Να δοθούν άμεσα τα μέσα ατομικής προστασίας και να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι για τα χρόνια που δεν τους δόθηκαν με ευθύνη του Δήμου. Παράλληλα να ενισχυθεί ο ρόλος των τεχνικών ασφαλείας και των ιατρών εργασίας στις υπηρεσίες.

Αυτά είναι πάνω-κάτω τα αιτήματα που διατυπώνονται και στο ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης το οποίο θα στηρίξουμε.

ΥΓ. Ντροπή για το σεξιστικό σχόλιο για τις εργαζόμενες στην καθαριότητα που καθημερινά παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα κι εσείς τολμάτε να τις λοιδορείτε και να τις υποτιμάτε λέγοντας ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το μαλλί τους και όχι η ζωή τους. Μόνο ντροπή.”

Η Πόλη Ανάποδα

Μοιραστείτε το άρθρο