Ανακρίσεις για την ανακύκλωση στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Προανακριτική διαδικασία διέταξε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, στον οποίο είχε καταφύγει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Ο δημοτικός σύμβουλος της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» κατέθεσε ήδη στο Αστυνομικό Τμήμα Λ. Πύργου, μετά από σχετική εντολή του Εισαγγελέα, στον οποίο είχε καταγγείλει τον Δήμο Θεσσαλονίκης για ανάμειξη των ανακυκλώσιμων υλικών με τα άλλα σκουπίδια.

Ο Μ. Τρεμόπουλος επιβεβαίωσε το γεγονός που βιντεοσκόπησε ο ίδιος την 15η Απριλίου (https://bit.ly/3L9uTQm), με απορριμματοφόρο του Δήμου Θεσσαλονίκης να ρίχνει τα ανακυκλώσιμα υλικά από τους υπόγειους κάδους του κέντρου μαζί με τα άλλα σκουπίδια! Με την πρακτική του αυτή, υποστήριξε ο οικολόγος Δημοτικός Σύμβουλος, ότι ο Δήμος παραβιάζει την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και ταυτόχρονα καθιστά αναξιόπιστο το σύστημα ανακύκλωσης στα μάτια των πολιτών. Και ζήτησε να καταθέσουν οι υπάλληλοι του συγκεκριμένου απορριμματοφόρου και να προσκομίσουν τη γραπτή εντολή που τους δόθηκε από τη διοίκηση του Δήμου.

Επιπλέον ο Μ. Τρεμόπουλος, μετά από αίτημα του εισαγγελέα, κατέθεσε και την Ειδική Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη Διαχείριση των Αποβλήτων, όπου τονίζεται πως έχει διαπιστωθεί από εκθέσεις αυτοψίας των αρμόδιων υπηρεσιών, ότι γίνεται διάθεση σε ΧΑΔΑ και ΧΥΤΑ ανακυκλώσιμων προϊόντων και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλους Δήμους της χώρας. Επίσης, κατέθεσε όλη τη σχετική νομοθεσία, τις οδηγίες και τις συμβάσεις του Δήμου με το ΚΔΑΥ Σίνδου, την ΕΕΑΑ, τις κανονιστικές πράξεις κ.α., που ο Δήμος Θεσσαλονίκης παραβιάζει.

«Η απαράδεκτη πολιτική της διοίκησης Ζέρβα και το ανεπαρκές σύστημα ανακύκλωσης έχει ως αποτέλεσμα η ανάκτηση των υλικών συσκευασίας να κυμαίνεται μόνο στο 8-9% της συνολικής παραγωγής», δηλώνει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η παραγωγή των απορριμμάτων συσκευασίας με βάση το μέσο όρο της ΕΕ, δηλαδή 177 κιλά κατά κεφαλήν, ανέρχεται σε περίπου 57.000 τόνους τον χρόνο για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η ποσότητα αντίστοιχα που συλλέχθηκε και οδηγήθηκε στο ΚΔΑΥ Σίνδου το 2019 ανήλθε σε μόλις 20.174 τόνους, δηλαδή σε 35% περίπου των παραγόμενων απορριμμάτων συσκευασίας. Στο ΚΔΑΥ η ανάκτηση των υλικών συσκευασίας σε σχέση με την εισερχόμενη ποσότητα απορριμμάτων συσκευασίας ανέρχεται σε 65-70% (12.964 τόνους για το 2019). Κατά συνέπεια, τα ανακτηθέντα απορρίμματα συσκευασίας είναι της τάξης του 23-25% των παραγόμενων απορριμμάτων συσκευασίας. Και όλα αυτά ενώ ο στόχος ανακύκλωσης στην ΕΕ είναι 65% κατά βάρος του συνόλου των απορριμμάτων συσκευασίας έως τις 31-12-2025, σύμφωνα με την οδηγία της 94/62/ΕΚ. Είναι φανερό ότι η πόλη χρειάζεται μια άλλη πολιτική».

Στις 21.4.2023 ο Μ. Τρεμόπουλος είχε ζητήσει από τον εισαγγελέα να διατάξει τη διακοπή της παράνομης ανάμειξης των ανακυκλώσιμων υλικών με τα κλασσικά σκουπίδια από τον Δήμο Θεσσαλονίκης επειδή υποβαθμίζει το περιβάλλον και να διερευνήσει πιθανά ποινικά αδικήματα.

«Οικολογία-Αλληλεγγύη»

Μοιραστείτε το άρθρο