Το έργο του Γιώργου Κολέμπα ενάντια στην παράνοια του καπιταλισμού – Συζήτηση στο 12ο Ελευθεριακό Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ο καπιταλισμός έχει φάει όλη την ανθρωπότητα, καθώς το σύστημα έχει περάσει στην παράνοια. Μια παράνοια που μέσα από την ιδιώτευση, την απάθεια, τον κομφορμισμό και την ανάθεση, παγιδεύει τις κοινωνίες σε μια αυτοκαταστροφική πορεία. Μέσα από την αποθέωση της άνευ ορίων ανάπτυξης, καταστρέφει το πλανητικό οικοσύστημα, τις τοπικές κοινότητες, τους τόπους και τους τρόπους των ανθρώπων. Κι αν ο δυτικός κόσμος θεωρεί ότι θα διασωθεί από την καταστροφή, βλέποντας να πνίγονται οι άνθρωποι που θέλησαν να ξεφύγουν από τις μη αξιοβίωτες ζωές στις οποίες ο ίδιος τις καταδίκασε, με πιο πρόσφατο το έγκλημα ανοιχτά της Πελοποννήσου, τελικά δεν θα αποφύγει την αυτοκαταστροφή του.

Με αυτά τα λόγια ο Γιάννης Μπίλλας αποτύπωσε την κατάσταση που βιώνουν οι κοινωνίες και στο πώς ο Γιώργος Κολεμπας, που έφυγε πρόσφατα, με τη δράση, το έργο και τη στάση ζωής του, έδωσε μάχες για να προκαλέσει νοηματικά ρήγματα στον καπιταλισμό και στο φαντασιακό της κυριαρχίας, όπως είπε χαρακτηριστικά. Η συζήτηση για τον κοινοτισμό, την άμεση δημοκρατία και το πρόταγμα της αποανάπτυξης στο έργο του Γιώργου Κολέμπα άνοιξε τις δράσεις του 12ου Ελευθεριακού Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης που διεξάγεται έως και την Πέμπτη 22 Ιουνίου, πίσω από το άγαλμα του Βενιζέλου.

Όπως τόνισε ο Γιάννης Μπίλλας, συνοδοιπόρος του Γιώργου Κολέμπα στο συγγραφικό έργο και τις δημόσιες παρεμβάσεις, η πορεία προς την αυτοκαταστροφή δεν θα αλλάξει εάν το κοινωνικό και ανταγωνιστικό κίνημα δεν κάνει τις δικές του θεσμίσεις, ανατρέποντας τη θεσμική θωράκιση της κυριαρχίας και αν δεν προσπαθήσει να προεικονίσει τον κόσμο που θέλει να δημιουργήσει, όπως κάνουν οι Ζαπατίστας. Και σημείωσε ότι για να συμβεί αυτό δεν αρκεί η προσδοκία των εργατικών, λαϊκών αγώνων που θα ανατρέψουν τον καπιταλισμό, όταν, πρόσθεσε, διαπιστώνεται ότι η δράση για την ανατροπή σε αυτό το πλαίσιο, είναι αντιστρόφως ανάλογη εκεί όπου ο καπιταλισμός είναι κυρίαρχος. Μάλιστα, σημείωσε, υπάρχουν εμπειρίες κατά τις οποίες εργαζόμενοι στηρίζουν την καταστροφή του περιβάλλοντος και θεωρούν εχθρούς όσους αγωνίζονται για την προστασία του, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εξορύξεις στις Σκουριές της Χαλκιδικής.  Ο Γιάννης Μπίλλας ανέφερε ότι με τον Γιώργο Κολέμπα είχαν στόχο να βάλουν έναν άλλον τρόπο ζωής, με κοινωνική λαϊκή εξουσία, που θα διασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη με τον πλανήτη και την ισοκατανομή του οφέλους από την παραγωγή και τον κοινοτικό τρόπο ζωής που θα έχει στο επίκεντρο την αλληλεγγύη, την άμεση δημοκρατία και τη συναπόφαση.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης μέλη της ΑΚ Θεσσαλονίκης και του περιοδικού “Βαβυλωνία”. Όπως σημείωσαν, η σημερινή κρίση δεν αφορά μόνο την άνιση κατανομή του πλούτου αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει κρίση νοημάτων, καθώς ο καπιταλισμός κατέλαβε το φαντασιακό και αντιμετωπίζεται ως αυταξία, με την αστική τάξη να θεωρεί ότι η απεριόριστη αύξηση της παραγωγής αποτελεί βασικό στόχο της ανθρώπινης ζωής. Αυτό οδηγεί σε πλήρη απαξίωση του ανθρώπου και στη νεκροπολιτική του κεφαλαίου που αποφασίζει ποιοι θα ζουν και ποιοι θα πεθαίνουν, είτε σε εγκλήματα όπως της Πύλου είτε στο διαρκή σταδιακό θάνατο όλων των υπόλοιπων που εξαναγκαζόμαστε να μετατρεπόμαστε σε υπάρξεις αβίωτες να βιωθούν. Οι κοινωνίες, αναφέρθηκε, καλούνται να προχωρήσουν σε μη ρεφορμιστικές αλλαγές για να παγιώσουν και να διευρύνουν τη λαϊκή εξουσία. Και τονίστηκε, ότι ο Γιώργος Κολέμπας εξέφραζε έναν τύπο διανοούμενου, σύγχρονου, οργανικού δρώντα στα κινήματα, που σπάει τα στεγανά.

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο