Συλλαλητήριο – πορεία στα Γιάννενα με μαζική συμμετοχή από όλη τη χώρα, κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα του ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ και της Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στην Ενεργειακή Λεηλασία, το συλλαλητήριο μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου και η πορεία στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων.

Συμμετείχαμε ομάδες και πρωτοβουλίες από όλη την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται κατά των προγραμμάτων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων σε στεριά και θάλασσα.
Ο αγώνας μας είναι κοινός και μαζί θα ανατρέψουμε τα καταστροφικά σχέδια τους.
Οι πρωτοβουλίες πολιτών από Κέρκυρα, Λευκάδα, Κυπαρισσιακό, Κρήτη, Πρέβεζα, Άρτα, η Πανελλαδική Συνέλευση για την Προστασία της Ελληνικής Τάφρου, το Δίκτυο Συλλογικοτήτων για την Ενέργεια αλλά και με μεγάλη δυναμική επίσης, ομάδες πολιτών ενάντια στην εξόρυξη χρυσού από Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ από Κόνιτσα, Άγραφα, Εύβοια.
Πολλοί ήταν οι κάτοικοι, οι φορείς, σύλλογοι και Αδελφότητες από την πόλη των Ιωαννίνων και των χωριών και κοινοτήτων που πλήττονται άμεσα από τα σχέδια της Energean. Αν πραγματοποιηθούν αυτα τα σχέδια για ανάπτυξη και εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου, θα χαθεί ή θα μολυνθεί ανεπίστρεπτα όχι μόνο η πλούσια βιοποικιλότητα, η πανέμορφη φύση και τα κρυστάλλινα νερά της Ηπείρου αλλά και η οικονομική ζωή αυτών των περιοχών που οι κάτοικοι ασχολούνται με ήπιες μορφές γεωργίας και κτηνοτροφίας, με τον φυσιολατρικό τουρισμό, την μελισσοκομία κλπ.
Το δυναμικό παρόν έδωσαν και οι πολιτικοί χώροι, συνελεύσεις, καταλήψεις που δραστηριοποιούνται στα Γιάννενα, το Δίκτυο της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης όπως και τα πολιτικά κόμματα που έχουν σαφή θέση κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων.
Ήταν παρών και τα ελληνικά τμήματα της Greenpeace και του WWF.
Παράλληλα με την Πανελλαδική κινητοποίηση εξελισσόταν στην πόλη και το διήμερο Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ με δράσεις και εκδηλώσεις στο πλαίσιο της αντιεξορυκτικής κινητοποίησης αλλά και με ομιλίες/ αντιπληροφόρηση για την δίκη της Χρυσής Αυγής.
Μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν:
“Πετρέλαιο και αέριο να μείνουνε στη γη τον τόπο μας δεν δίνουμε στην πετρελαϊκή”
“Λευτεριά στης Ηπείρου τα βουνά”
“Εε! Ωω! Πάρτε τα τρυπάνια σας και φύγετε από εδώ”
“Λέμε ΟΧΙ στις εξορύξεις”
Ανταπόκριση από Γιάννενα 

Μοιραστείτε το άρθρο