Με το ποδήλατο στους μεταναστευτικούς δρόμους των Βαλκανίων προς την Ευρώπη – Φρούριο

Ο Giacomo Maria Pera έφθασε με το ποδήλατό του στην Ηγουμενίτσα αποφασισμένος να διανύσει με το ποδήλατό του τους βαλκανικούς δρόμους των μεταναστών. Θα διασχίσει όλες τις χώρες των Βαλκανίων, με κατάληξη την Τεργέστη. Το σχέδιό του περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ δέκα επεισοδίων των 30’. Σε αυτό θα καταγράψει τις εντυπώσεις του από τους δρόμους που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για να φθάσουν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Μέσα από αυτό τα ταξίδι θα αφηγηθεί τις ιστορίες της πραγματικότητας, τόσο των ίδιων των μεταναστών όσο των αλληλέγγυων και των ανθρωπιστικών οργανώσεων που έχουν σπεύσει προς βοήθειά τους.

Έφθασε στην Θεσσαλονίκη και συνέπεσε με τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν για το πολύνεκρο έγκλημα με τη βύθιση του πλοίου με εκατοντάδες μετανάστες στην Πύλο. Ενώ παραβρέθηκε στην συνέλευση του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ στο πάρκο της ΧΑΝΘ.

Ο Giacomo επισκέφθηκε το infolibre και μας εξήγησε το όλο σχέδιο.

Η ιδέα γεννήθηκε  από την ανάγκη να ειπωθεί η ιστορία μιάς ανθρωπιστικής κρίσης που διαρκεί εδώ και χρόνια. Το ταξίδι με το ποδήλατο θα περάσει από τους δρόμους που χρησιμοποιούν χιλιάδες μετανάστες για να φθάσουν την Ευρώπη – Φρούριο. Σκοπός του είναι να αναδείξει την πολιτική φύση της μετανάστευσης και σε αντίθεση με τη ρατσιστική ρητορική.

Ο Βαλκανικός δρόμος είναι θανατηφόρος, αφού μεσολαβούν σύνορα και φράχτες που εφευρέθηκαν μέσα στην Ευρώπη. Αυτά τα έθνη – κράτη που είναι υπεύθυνα για τους πολέμους, τις νεοαποικιακές πολιτικές και τις διεθνείς συμφωνίες, που έχουν προκαλέσει ακραίες ανισότητες και ολοένα περισσότερες αβίωτες περιοχές του πλανήτη. Ένα απάνθρωπο μοντέλο που δυσανάλογα πλουτίζει τους ολιγάρχες με την εκμετάλλευση των ανθρώπων και των φυσικών πόρων σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Γι αυτό τα σύνορα και τα εμπόδια, περιλαμβανομένων των ταξιδιωτικών θεωρήσεων και των διαδικασιών παροχής ασύλου, πρέπει να ειδωθούν ως μέρος ενός υπερστρατιωτικοποιημένου μηχανισμού ελέγχου προς διαχείριση των ροών, των ανθρώπων, των αγαθών, σύμφωνα με τα συμφέροντα των κυρίαρχων τάξεων. Οι πρακτικές αποκλεισμού και διαχωρισμού παράγουν βία και περιθωριοποίηση. Όπως και τις εγκληματικές οργανώσεις των διακινητών που πλουτίζουν από αδύναμους ανθρώπους που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα.

Ο Giacomo αφήνει την Θεσσαλονίκη με κατεύθυνση τον Έβρο και τους φράχτες που έχουν στηθεί. Από εκεί θα ακολουθήσει τους μεταναστευτικούς δρόμους μέχρι την Τεργέστη και… η συνέχεια επί του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ του, που μας υποσχέθηκε ότι θα στείλει να ακούσουμε.

Μοιραστείτε το άρθρο