Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2023

30 χρόνια συμπληρώνει φέτος το Φεστιβάλ Αναιρέσεις και ανανεώνει το ετήσιο ραντεβού του ανοίγοντας τις πύλες του. Ένα πλούσιο πρόγραμμα, με συζητήσεις, συναυλίες, θεματικά περίπτερα, βιβλιοπωλείο, μπαρ…

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΑΘΗΝΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΠΑΤΡΑ

30 Χρόνια Αναιρέσεις
Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2023 | Θεσσαλονίκη | 9-10 Ιουνίου στα Γρασίδια της Φιλοσοφικής ΑΠΘ
 

Το Φεστιβάλ Αναιρέσεις ανανεώνει το ετήσιο ραντεβού του ανοίγοντας τις πύλες του στην Αθήνα στο γνωστό και φιλόξενο χώρο της Γεωπονικής σχολής στις 9, 10 και 11 Ιουνίου.

Το εγχείρημα των Αναιρέσεων επιδιώκει σταθερά εδώ και 30 χρόνια να σηματοδοτήσει μια συλλογική διαδικασία ανατρεπτικής πολιτιστικής και πολιτικής έκφρασης. Για τις μελωδίες και τις συζητήσεις, για την πολιτική και την τέχνη της ανατροπής.

Τα τραγούδια ενός καλύτερου αύριο ζωγραφίζουν τους δρόμους του αγώνα και αντιστέκονται στη σιωπή του σκοταδιού που προσπαθούν να χτίσουν. Δεν θα αναμένουμε για την περαιτέρω επιδρομή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και του αδιέξοδου μονόδρομου που δείχνουν. Η πάση θυσίας ανάπτυξη του καπιταλισμού, της προσέλκυσης των επενδύσεων και των ανταγωνισμών σημαίνουν την αφαίρεση της ίδιας μας της ζωής και την ισοπέδωση του πλανήτη. Η συνέχεια και επέκταση του πολέμου δίπλα μας, σημαίνει επιπλέον τόνους χρημάτων σε εξοπλισμό και στρατό, κίνδυνο πολεμικής εμπλοκής της νεολαίας. Η διαχείριση της φτώχειας και της εξαθλίωσης που ζει σήμερα ο λαός και η νεολαία, σημαίνουν ακρίβεια, ζωή και εργασία λάστιχο, καταστολή, φασισμό και μνημονιακές δεσμεύσεις ως το 2060.

Με κάθε κόστος επιταχύνεται η εμπορευματοποίηση κάθε δημόσιου αγαθού, σε κάθε πτυχή της ζωής μας, προωθώντας την ιδιωτικοποίησή τους. Ο δημόσιος χώρος, τα πολιτισμικά αγαθά, ο κοινωνικός πλούτος και η επιστημονική πρόοδος της ανθρωπότητας προορίζονται να σκεπαστούν κάτω από το πέπλο του κέρδους των λίγων. Είναι καθαρό πως τελικά δεν υπολογίζουν καμία κοινωνική και λαϊκή ανάγκη, παρά μόνο την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Να ηχήσουν οι δρόμοι τραγούδια νέων εξεγέρσεων!

Δεν θα δώσουμε ανάσα σε αυτόν τον σάπιο κόσμο. Από τη Γαλλία με τις απεργίες διαρκείας, έως τις συγκλονιστικές απεργίες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη με τη συνενοχή όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, τις διεκδικήσεις των καλλιτεχνών, την υπεράσπιση των πολιτιστικών χώρων μέχρι τις καταλήψεις των μαθητών σε όλη τη χώρα που διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον, ο κόσμος της εργασίας και της νεολαίας έδειξε ότι δεν υποτάσσεται. Εμείς θα αρκεστούμε στις «μισές» ή τις «ρεαλιστικές» λύσεις;  Θα προσμένουμε στις υποσχέσεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν; Σίγουρα όχι. Οι κινητοποιήσεις από άκρη σε άκρη της χώρας γύρισαν τον δείκτη ανάποδα στις δικές μας ανάγκες και διεκδικήσεις. Στη δύναμη του συλλογικού μας αγώνα. Απαιτούμε εδώ και τώρα τις ελευθερίες, το χρόνο και τα δικαιώματα μας για μια καλύτερη ζωή.

Έχουμε αταλάντευτο στόχο να φτιάξουμε μια προβολή της νέας κοινωνίας, της συλλογικότητας, της συνεργασίας και της αυταπάρνησης στο σήμερα. Φέρνουμε τη νέα εποχή της σύγκρουσης και της ανατροπής, με πυξίδα τους κοινούς αγώνες των λαών, για τον κομμουνισμό της εποχής μας. Μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς χωρίς μνημόνια, χρέος, ΕΕ, ευρώ και αφεντικά. Είμαστε το μέλλον και όχι το κόστος! Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε μια τέτοια κατεύθυνση ρίχνουν όλες τους τις δυνάμεις.

Το φεστιβάλ Αναιρέσεις επιδιώκει να συμβάλλει στο χτίσιμο ενός παραθύρου στον κόσμο που ονειρευόμαστε και σας καλεί σε ένα τριήμερο πολιτικών εκδηλώσεων και συζητήσεων, που επιχειρούν να ανοίξουν τη συζήτηση θεμάτων κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής διαπάλης. Να γνωριστούμε, να μοιραστούμε τις αγωνίες και τις σκέψεις μας, να στοχαστούμε για το σχέδιο που θα κάνει πράξη την αντεπίθεση κόντρα στον συμβιβασμό και την υποχωρητικότητα, να διασκεδάσουμε και να γευτούμε τον πολιτισμό της χειραφέτησης.

Σε πείσμα των νόμων της αγοράς και των χορηγών,  στήνουμε μια μεγάλη γιορτή του πολιτισμού των κάτω και φιλοδοξούμε το φετινό φεστιβάλ να δώσει πνοή στους δρόμους αναζήτησης μιας νέας κομμουνιστικής απελευθερωτικής προοπτικής, με στίγμα την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση για τη ζωή που ονειρευόμαστε.

 

Παρασκευή 9/6

19:00 | “Μπροστά στις εκλογές. Με την αντικαπιταλιστική αριστερά, εργατική αντιπολίτευση για την ανατροπή”
Ομιλητές:
  • Κώστας Σιτέλας, μέλος της ΕΕ της ΕΔΟΘ/ΑΔΕΔΥ Θεσ/νίκης με τις Παρεμβάσεις
  • Αντώνης Δραγανίγος, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ και ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
  • Χρήστος Καλουδάς μέλος του ΚΣ της νΚΑ
21:30 | Γλέντι με τους: Ρουμπαγιάτ / Roubayat , Βουκολική Διαταραχή , Ilmi Agusev Orkestra
🗓Σάββατο 10/6
19:00 | ” Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός. Δεν φεύγουμε από την χώρα αλλάζουμε την χώρα.”
Ομιλητές:
  • Μικέλ Μούτσα, εργαζόμενος φοιτητής στο ΠΑΜΑΚ.
  • Λίνα Νεζου, μέλος ΚΣ νΚΑ, εργαζόμενη στον κλάδο τροφίμων-ποτων.
21:00 | Συναυλία: ΧΑΡΑ , ΚΑΤΟΧΟΣ, ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ , Dj Set
 
Στον χώρο του Φεστιβάλ Αναιρέσεις θα λειτουργούν: Βιβλιοπωλείο, Μπαρ, Θεματικά Περίπτερα.
* Είσοδος ελεύθερη. Κουπόνια ενίσχυσης 3 & 5 ευρώ *
Δελτίο Τύπου: image.pnghttps://tinyurl.com/3w4td5ap
Να ηχήσουν οι δρόμοι τραγούδια νέων εξεγέρσεων!
Stay Tuned
Facebook: Λέσχη Αναιρέσεις Θεσσαλονίκη
Instagram: anaireseis_thess & anaireseis.theproject
Twitter: anaireseis
YouTube: anaireseis
TikTok: anaireseis

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

30 χρόνια Αναιρέσεις και το Φεστιβάλ επιστρέφει στο γνώριμο καλοκαιρινό ραντεβού στη Γεωπονική Σχολή στις 9 -10 -11 Ιουνίου και υπόσχεται ένα πλούσιο πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα, φιλοδοξώντας να δώσει πνοή στους δρόμους αναζήτησης μιας νέας κομμουνιστικής απελευθερωτικής προοπτικής, με στίγμα την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση για τη ζωή που ονειρευόμαστε. Με κεντρικό σύνθημα «Να ηχήσουν οι δρόμοι τραγούδια νέων εξεγέρσεων!» οι Αναιρέσεις σηματοδοτούν ξανά μια συλλογική διαδικασία ανατρεπτικής πολιτιστικής και πολιτικής έκφρασης. Σε ένα τριήμερο πολιτικών εκδηλώσεων και συζητήσεων, που επιχειρούν να ανοίξουν τη συζήτηση θεμάτων κοινωνικής και πολιτικής διαπάλης, να μοιραστούμε τις αγωνίες και τις σκέψεις μας, να στοχαστούμε για το σχέδιο που θα κάνει πράξη την αντεπίθεση κόντρα στον συμβιβασμό, την υποχωρητικότητα και την εκμετάλλευση. Όσο το αίτημα για ζωή, αξιοπρέπεια και ελευθερία δεν δικαιώνεται, εμείς θα είμαστε εδώ και θα συνεχίζουμε να αναζητούμε τη σύγκρουση, την αντεπίθεση και την ανατροπή. Σε αυτή την κατεύθυνση δίνουν τις δυνάμεις του η νΚΑ, το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Παρασκευή 9 Ιούνη

Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του με την εκδήλωση με τίτλο «Δυναμώνουμε αυτό που τους φοβίζει! Πρόταση για κίνημα ανατροπής και ισχυρή επαναστατική Αριστερά». Λίγες εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές, έχουμε μπει σε μια νέα πολιτική περίοδο. Ο αρνητικός συσχετισμός που διαμορφώνεται, οι αιτίες της νίκης της ΝΔ, η συντριβή της συναινετικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικότερα η κρίση των διαχειριστικών αντιλήψεων, καθιστούν επιτακτικά αναγκαία την οικοδόμηση μιας αντιπολίτευσης και μιας αριστεράς εκτός του πλαισίου της κυρίαρχης πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης συζητάμε: για τα συμπεράσματα των εκλογών της 21ης Μάη, την αποτίμηση όλης της προηγούμενης περιόδου, την παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην επερχόμενη εκλογική μάχη, με στόχο την ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής Αριστεράς, για το μπλοκάρισμα και την ανατροπή της επίθεσης και την ανασυγκρότηση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς συνολικά. Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος ανένταχτες και ανένταχτοι αγωνιστές/τριες, μέλη και οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στο πρώτο workshop, μετά από τις μαζικές μαθητικές διαδηλώσεις και καταλήψεις τον Μάρτιο με το έγκλημα στα Τέμπη και με αφορμή την καταστολή και την ποινικοποίηση των αγώνων του μαθητικού και εκπαιδευτικού κινήματος ευρύτερα, ο Ανυπότακτος Μαθητής, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες συζητούν με θέμα «Καταστολή: αναγκαίο κακό ή φόβος για τους αγώνες μας;» και πώς θα αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Παράλληλα, ο Κώστας Σαββόπουλος μας παρουσιάζει το βιβλίο του «I still love H.E.R.», προσπαθώντας να αναδείξει με μια πιο συνολική ματιά στο φαινόμενο της ραπ και τον σεξισμό μέσα σε αυτή. Θα παρέμβει η Χαρά (rap τραγουδίστρια).

Σάββατο 10 Ιούνη

Το Σάββατο η κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ «Πολιτισμός: “Ευγενική χορηγία”, εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό» ανοίγει την κουβέντα για τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων για την εκμετάλλευση του πολιτισμού και την πλήρη παράδοση του σε ιδιωτικά συμφέροντα σε αντίθεση με την ανάγκη ο πολιτισμός να είναι κοινωνικό αγαθό, προσβάσιμο σε όλους/ες. Μια συζήτηση που ειδικά φέτος άνοιξε με ορμή και με αντιστάσεις, είτε αυτό αποτυπώθηκε στους αγώνες των καλλιτεχνών, είτε στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Μουσείων, αλλά και στις διεκδικήσεις συλλογικοτήτων γειτονιάς για ελεύθερους και δημόσιους χώρους.

Η Λαϊκή συνέλευση Κολωνού – Ακ. Πλάτωνος – Σεπολίων, η Αντωνία Λεγάκη και μέλος από τον Σύλλογο εκπαιδευτικών «ο Αριστοτέλης», με αφορμή το περιστατικό του παιδοβιασμού της 12χρονης από τον Κολωνό, ανοίγει τη συζήτηση για την εμπορία και την σεξουαλική εκμετάλλευση από κυκλώματα trafficking. Αργότερα, θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους A La Carte (2021), αφού έχει κάνει τη διεθνή φεστιβαλική της πορείας, συζητώντας με τους σκηνοθέτες Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα. Επιπλέον, η ομάδα Political Stencil παραδίδει μαθήματα graffiti στο χώρο του Φεστιβάλ.

Κυριακή 11 Ιούνη

Τελευταία μέρα του τριημέρου, ένα από τα επίκαιρα ζητήματα της εποχής, αυτό της τεχνολογικής εξέλιξης και των δυνατοτήτων της στο σήμερα απασχολεί την εκδήλωση με τίτλο «Reset the system: Όρια και προοπτικές των τεχνολογιών στην εξέλιξη της ανθρωπότητας». Η συζήτηση θα καταπιαστεί με τις αλλαγές στον τομέα της εργασίας, των αυτοματισμών, των φαρμάκων, της βιολογίας μέχρι και τις αλλαγές στον έλεγχο της πληροφορίας και της επιτήρησης, συνδέοντας τις απελευθερωτικές δυνατότητες που δίνουν αυτές οι εξελίξεις στην ίδια την κοινωνία και της ζωή μας και πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, απέναντι στη λογική της αγοράς και του κέρδους.

Χωράμε στις γειτονιές μας ή είμαστε απλά εμπόδιο στην απόλυτη παράδοση της Αθήνας στον τουρισμό και τα σχέδια του κεφαλαίου; Στο πρώτο workshop της Κυριακής, συλλογικότητες γειτονιάς και κινήσεις πόλης συζητούν για τον αγώνα επανοικειοποίησης του δημόσιου χώρου, κόντρα στα σχέδια του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων. Παράλληλα, διεθνείς οργανώσεις που φιλοξενούνται από το Φεστιβάλ Αναιρέσεις (Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Σερβία, Ισπανία) από κοινού με τη νΚΑ και το ΝΑΡ διοργανώνουν μια ανοιχτή συζήτηση για τους κοινούς διεθνιστικούς αγώνες στην κοινή επίθεση που δεχόμαστε και μοιράζονται τις εμπειρίες τους από διαφορετικές γωνιές της γης.

Workshops & Side Events

Φεστιβαλικό Timeline

Παρασκευή 9/6

18:30 | Workshop για το μαθητικό κίνημα και την καταστολή
18:30 | Βιβλιοπαρουσίαση I STILL LOVE H.E.R.
19:00 | Παιδική Γωνιά με ιστορίες και παραμύθια
19:30 | Εκδήλωση, Πρόταση για Κίνημα Ανατροπής και Ισχυρή Επαναστατική Αριστερά
21:30 | Συναυλίες σε Σκηνή 1 και Σκηνή 2

Σάββατο 10/6

18:00 | Graffiti Session με τους Political Stencil
18:30 | Workshop για την υπόθεση της 12χρονης και τα κυκλώματα Trafficking
19:00 | Παιδική Γωνιά με διαδραστική & εκπαιδευτική παράσταση
19:30 | Εκδήλωση για τον Πολιτισμό «Εμπόρευμα ή Κοινωνικό Αγαθό»
20:30 | Προβολή Ταινίας «A LA CARTE» και Συζήτηση με τους σκηνοθέτες
21:30 | Συναυλίες σε Σκηνή 1 και Σκηνή 2

Κυριακή 11/6

18:30 | Workshop για τις γειτονιές και τους δημόσιους χώρους
19:00 | Παιδική Γωνιά με εργαστήρια συμπερίληψης, κατανόησης, ξεγνοιασιάς
19:00 | Workshop για τους αγώνες των λαών και της νεολαίας στην Ευρώπη με συμμετοχές προσκεκλημένων πολιτικών οργανώσεων.
19:30 | Εκδήλωση «RESET THE SYSTEM» για την τεχνολογία και την ανθρωπότητα.
21:30 | Συναυλίες σε Σκηνή 1 και Σκηνή 2


Στην Πάτρα στις 9 & 10 Ιουνίου

Στη δυτική πλευρά της χώρας, στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας δεν θα λείψει το κέφι. Ρίτα Αντωνοπούλου και Ρεβάνς ετοιμάζονται να παρουσιάσουν στο κοινό μία παράσταση που λέει την αλήθεια. Μια παράσταση που αφυπνίζει, ξεσηκώνει, εμψυχώνει, συγκινεί και γιατρεύει, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές. Συνταγή επιτυχίας το παραδοσιακό γλέντι που θα ακολουθήσει, κλείνοντας την πρώτη βραδιά. Στη συνέχεια, το Σάββατο 10/6 ο Βέβηλος θα ξεσηκώσει το πατρινό κοινό, όπως κανένας άλλος. Θα ανοίξουν τη βραδιά ο Omega Ape και ο Jako, που φαίνεται να έχει συνεπάρει τη νεολαία τον τελευταίο καιρό. Το διήμερο θα κλείσει με πάρτι μέχρι την ανατολή του ηλίου με dj set.

Μοιραστείτε το άρθρο