Για την απόπειρα έξωσης στα Πέτρινα στα Άνω Πετράλωνα την Παρασκευή 2 Ιουνίου

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!
Αγώνας ενάντια στις εξώσεις, τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις σπιτιών.
Τα απογεύματα της Τετάρτης 31 Μαΐου και της Παρασκευής 2 Ιουνίου έγινε προσπάθεια έξωσης εξαιτίας πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας, σε οικογένεια που μένει στα Άνω Πετράλωνα (Τιμοδήμου 13) στα Πέτρινα. Την Παρασκευή, οι «νέοι ιδιοκτήτες»-κοράκια που απέκτησαν το σπίτι μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, εμφανίστηκαν με τη συνοδεία πολυάριθμων μπάτσων και προσπάθησαν να πετάξουν έξω την οικογένεια, παραβίασαν την κοινόχρηστη πόρτα/είσοδο της πολυκατοικίας ενώ προσπάθησαν να εισβάλλουν στο σπίτι και να αλλάξουν κλειδαριά και στο διαμέρισμα (χωρίς να έχουν καν εισαγγελική εντολή). Είχε προηγηθεί παρόμοια εισβολή και την Τετάρτη το απόγευμα όπου οι «νέοι ιδιοκτήτες»-κοράκια κατάφεραν και μπήκαν στο σπίτι και αλλάξαν κλειδαριά. Την Παρασκευή άμεσα ειδοποιήθηκε κόσμος από τη γειτονιά, συγκεντρώθηκε έξω από το σπίτι, αποτρέποντας την έξωση της οικογένειας και κάνοντας σαφές στα κοράκια ότι είναι ανεπιθύμητοι στη γειτονιά. Η συγκέντρωση-περιφρούρηση έξω από το σπίτι των γειτόνων μας διήρκησε περίπου δυόμιση ώρες και ολοκληρώθηκε αφού αποχώρησαν τα κοράκια κακήν κακώς καθώς και οι αστυνομικές δυνάμεις (περιπολικά και δίας).
Από τις αρχές περίπου του 2023 «επέστρεψαν» οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και κατ’ επέκταση και οι εξώσεις. Με όχημά τους τον πτωχευτικό κώδικα αλλά και την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, τράπεζες, funds και εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (servicers) πλέον, σε αγαστή συνεργασία με το κράτος επιτίθενται στους φτωχούς και τους μη προνομιούχους αρπάζοντας τα σπίτια τους με στόχο να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους και να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν στο ενεργητικό τους. Δάνεια τα οποία ήταν υπερτοκισμένα και τα οποία πιθανά έχουν αποπληρωθεί 4, 5, 6, 7… φορές. Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται είναι τραγική. Αφού πρώτα οι εισπρακτικές εταιρείες εξαπολύσουν έναν ανελέητο ψυχολογικό πόλεμο με βρισιές, προσβολές και απειλές μέσω τηλεφώνου, τη σκυτάλη παίρνουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα δικαστήρια, που με όπλα τους τους φορολογικούς εκβιασμούς, τους νόμους (που έχουν ψηφιστεί για να προασπίζουν τα συμφέροντα των ισχυρών), τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς (όπως έγινε στην περίπτωση γειτόνισσας και το καλοκαίρι του 2020, αλλά όπως έγινε και την Παρασκευή 2 Ιουνίου), προβαίνουν σε κατασχέσεις των σπιτιών και εξώσεις και πετούν στο δρόμο τους κατοίκους τους.
Και όλα αυτά ενώ οι τράπεζες προκειμένου να βγουν αλώβητες από τις συνεχόμενες κρίσεις στηρίχτηκαν φυσικά με δημόσιο χρήμα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκταμίευσε 40 δις τουλάχιστον στις τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Δημόσιο χορήγησε εγγυήσεις δισεκατομμυρίων στις τράπεζες με το σχέδιο «Ηρακλής» προκειμένου αυτές να τιτλοποιήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, «κρατικοποίησε» την Πειραιώς όπου (το Ελληνικό Δημόσιο) αγόρασε μετοχές της με 6€ τη μία τη στιγμή που στο Χρηματιστήριο η αξία της ήταν κάτω του 1€ και την Attica Bank προκειμένου να σωθεί. Ταυτόχρονα, λόγω της αύξησης του airbnb που οδήγησε και σε αύξηση των ενοικίων, τράπεζες, funds και εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων βλέπουν τις κατασχέσεις σπιτιών ως ένα πρόσφορο έδαφος για περισσότερα κέρδη διοχετεύοντας τα ακίνητα αυτά σε κτηματομεσιτικές εταιρείες. Ενώ τα μεσιτικά γραφεία διαφημίζουν τους πλειστηριασμούς για να πάρουν προμήθεια.
Είμαστε σε πόλεμο και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε πριν βρεθούμε σε ακόμα χειρότερη θέση. Οι κατασχέσεις αποτελούν κομμάτι της επίθεσης που έχει εξαπολύσει το κράτος και το κεφάλαιο εναντίον των καταπιεσμένων και των εκμεταλλευόμενων ανεξαρτήτως εθνικότητας. Οι κατασχέσεις και οι εξώσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια λογική «ας πληρώσουμε, τι να κάνουμε». Πρέπει να καταλάβουμε ότι όσο σκύβουμε το κεφάλι οι από τα πάνω θα συνεχίσουν να μας απομυζούνε μέχρι να πεθάνουμε. Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας, να εμπιστευτούμε τις δυνάμεις μας και να σταθούμε ο ένας δίπλα στην άλλη. Πρέπει να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα και την περαιτέρω υποτίμηση της ζωής μας. Η στέγαση δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά θα έπρεπε να είναι η πραγματικότητα για τον κάθε ένα και τη κάθε μια, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν εκατοντάδες άδεια ή εγκαταλελειμμένα σπίτια. Αποτελεί βασική ανάγκη για όλες και όλους μας και δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας τη στερήσουν.
Το δικαίωμα στη στέγη πρέπει να το επιβάλλουμε με τον αγώνα μας. Με ένα κίνημα ενάντια στις κατασχέσεις και τις εξώσεις που θα οργανώσει συλλογικά τη βοήθεια σε όποιον/α χτυπιέται. Θα είναι παρόν στα δικαστήρια, αλλά κυρίως στις γειτονιές, στο πλευρό καθενός και καθεμίας που απειλείται να ξεσπιτωθεί από τις τράπεζες και τα επίδοξα κοράκια που βλέπουν το ξεσπίτωμα συνανθρώπων μας ως ευκαιρία πλουτισμού. Θα μπλοκάρει τους αντικοινωνικούς σχεδιασμούς κράτους, τραπεζών, funds και πλούσιων. Θα προτάσσει τις καταλήψεις εγκαταλελειμμένων σπιτιών. Θα δίνει μάχες στους δρόμους ενάντια στους κατασταλτικούς μηχανισμούς που προστατεύουν τα συμφέροντα των ισχυρών. Ένα κίνημα που θα υπερασπίζεται το δίκιο και τις ανάγκες μας.
Να αγωνιστούμε συλλογικά, αυτοοργανωμένα, αντιιεραρχικά, αδιαμεσολάβητα και αποφασιστικά σε κάθε γειτονιά για να τους εμποδίσουμε να πάρουν τα σπίτια μας!
Κάτω τα χέρια από τα σπίτια μας, η στέγαση αποτελεί βασική ανάγκη.
Να αγωνιστούμε ενάντια στην υποτίμηση της ζωής μας.
Να αγωνιστούμε αποφασιστικά σε κάθε γειτονιά για να εμποδίσουμε να κατασχέσουν τις ζωές μας!
Ταξική αλληλεγγύη και κοινωνική αυτοοργάνωση.
Μοιραστείτε το άρθρο