Ενάντια σε καπιταλισμό και κράτος,
χτίζουμε τις δικές μας αυτοοργανωμένες κοινότητες
> ΒΙΝΤΕΟ η εκδήλωση
στη Μεγάλη Παναγιά

Σε σειρά εκδηλώσεων σε χώρους αντίστασης, αγώνα και δημιουργίας αυτοοργανωμένων δομών στην ελληνική γεωγραφία (Αθήνα, Σταγιάτες, Θεσσαλονίκη, Μεγάλη Παναγιά) συμμετείχαν συντρόφ@ς από τις κοινότητες του Μεξικού, προσκεκλημέν@ των Κοινοτήτων Αγώνα για την Ελευθερία. Με θέμα τις “Παγκόσμιες αντιστάσεις που ανθίζουν και δημιουργούν άλλους ορίζοντες”, μίλησαν και μετέφεραν τις εμπειρίες των παρα-δειγμάτων ζωής που δημιουργούν αυτοοργανωμένα. Ευρισκόμενοι σε μιά διαρκή αντιπαράθεση με την βαρβαρότητα του καπιταλισμού και του κράτους, ο άξονας των προσεγγίσεών τους είναι: Με την αυτοργάνωση και ένα δίκτυο αγώνων για τη ζωή, ενάντια στον καπιταλισμό του θανάτου – που είναι παγκόσμιος αγώνας.

Συγκεκριμένα, συναντήσαμε τον Sergio Pacheco από  την αυτόνομη κοινότητα Tlanezi Calli (το Σπίτι της Αυγής) στην πόλη του Μεξικού, όπου για περισσότερα από 25 χρόνια με επιτυχία δοκιμάζεται μία άλλη πρόταση για την οργάνωση της κοινής ζωής. Μια ισχυρή αυτόνομη κοινότητα για την επίτευξη Vida Digna (Αξιοπρεπή Ζωή) με πλήρη ανεξαρτησία από κράτος και πολιτικά κόμματα, που λειτουργεί με εβδομαδιαίες συνελεύσεις γενικές και επιτροπών εργασίας. Επίσης, την Norma Martinez  από την αδελφή κοινότητα Xochitlanezi (Το Λουλούδι της Αυγής). Αμφότερες οι κοινότητες αριθμούν από 600 μέλη. Την Arlen Palestina από την οργάνωση Brigada Callejera de Apoyo a la Mujer Elisa Matrinez της πόλης του Μεξικού, όπως και από την ιταλική ομάδα Nodo Solidade, τον Λορένζο και την Έλενα.

Όπως μας είπε ο Sergio Pacheco, η κοινότητα Tlanezi Calli αγωνίζεται από το 1995 και ουσιαστικά ακολουθεί και έχει δομηθεί στις 7 αρχές των Ζαπατίστας, όπως αναγραφόταν και στις φωτογραφίες που μοιράστηκε μαζί μας:

-Να υπηρετείς τους άλλους, όχι τον εαυτό σου.
-Να αντιπροσωπεύεις, όχι να υποκαθιστάς.
-Nα κατασκευάζεις, όχι να καταστρέφεις.
-Να υπακούς, όχι να διατάζεις.
-Να πείσεις, όχι να κερδίσεις.
-Να προτείνεις, όχι να επιβάλλεις.
-Προς τα κάτω, όχι προς τα πάνω.

Η επιτροπή παρακολούθησης της 6ης ταξίδεψε με το Καραβάνι «Ο Νότος αντιστέκεται» ενάντια στη λεηλασία της γής και τα μεγαπρογράμματα, όπως το Τρένο Μάγια. Οι πολυεθνικές επιχειρούν να λεηλατήσουν της γη και τους φυσικούς πόρους, με τις εξορύξεις, το νερό, τους ενεργειακούς πόρους, τα μεγαπρογράμματα.

Στον οικισμό οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσα από τις συνελεύσεις, με ενίσχυση των συλλογικών οργάνων και των ομάδων εργασίας και με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των νέων και τη νέα γενιά. “Γιατί αυτοί είναι το μέλλον” όπως τόνισε, ενώ τόνισε το ρόλο των γυναικών λέγοντας ότι «δείχνουν το δρόμο».

Επισήμανε την ανάγκη ανάπτυξης κριτικής σκέψης απέναντι στο καπιταλιστικό σύστημα, αλλά και έναντι μιας λεγόμενης “αριστεράς” που δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας και κυβερνά σήμερα τη χώρα. Θέλουν να σβήσουν τις ταυτότητες και την ιστορία μας, λέει. Γι αυτό είμαστε σε μίά διαρκή αντιπαράθεση με την βαρβαρότητα του καπιταλισμού και του κράτους.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των γυναικών στην κοινότητα αναπτύχθηκε από την Norma Martinez. Είμαστε αδελφή κοινότητα του Tlanezi Calli, συνεχιστές του αγώνα για αυτονομία από το 2011. Μαθαίνοντας από τα λάθη τους, παλεύουμε από κοινού ενάντια στην κυβέρνηση για το δικαίωμα στη γη, να χτίσουμε τη στέγη μας και μια αξιοπρεπή ζωή. Αντιστεκόμαστε στην υφαρπαγή, τις διακρίσεις, την απαξίωση, την εκμετάλλευση και την καταστολή. Κύρια χαρακτηριστικά της οργάνωσής μας είναι οι συνελεύσεις και η συλλογική λήψη των αποφάσεων». Ενώ καταφέραμε να φέρουμε τις γυναίκες στην ορατότητα. Όπως μπορέσαμε να οργανώσουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ένα κοινοτικό – κοινωνικό φαρμακείο και κινητές μονάδες εξετάσεων.

Η Arlen Palestina, δικηγόρος στο επάγγελμα και μέλος της Brigada Callejera, ασχολείται με τα δικαιώματα εργασίας, εκπαίδευσης και προστασίας της υγείας των σεξεργατ(ρι)ών, όχι μόνο των γυναικών που προέρχονται από ιθαγενικές κοινότητες, αλλά πλέον και των μεταναστριών σεξεργατριών και των trans. Είμαστε μια μη κυβερνητική οργάνωση που αγωνίζεται εδώ και 35 χρόνια στο πλαίσιο της αυτόνομης αντίστασης.

Είμαστε Ζαπατίστας από την γέννηση της ιθαγενικής αντίστασης στη Selva Lacandona στην Chiapas. Θεωρούμε σημαντικό τον αγώνα των γυναικών για οικονομική αυτονομία. Δουλεύουμε σε μικρές επιχειρησιακές ομάδες στο δρόμο, όπου ερχόμαστε σε επαφή με σεξεργάτριες, ιθαγενείς και μετανάστριες, με στόχο την προώθηση, κατάρτιση ή άσκηση πίεσης. Εκφράζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας σε άτομα και ομάδες γυναικών, που υφίστανται διακρίσεις, κυρίως σε σεξεργάτριες, διεμφυλικές γυναίκες, ιθαγενείς, μετανάστριες, γυναίκες με HIV ή άστεγες.

Το κύριο καθήκον μας είναι η υπεράσπιση των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση και η αναγνώριση της σεξεργασίας. Αποστολή μας να συμβάλλουμε στην εξάλειψη των δομικών αιτίων που δημιουργούν το εμπόριο του σεξ, ώστε αυτή η δραστηριότητα να μην αποτελεί τη μοναδική στρατηγική επιβίωσης και οι ενήλικ@ς που είναι πιο εκτεθειμέν@ς στις διακρίσεις να μπορούν να φροντίζουν τον εαυτό τους και να ξεπεράσουν τα πολιτισμικά εμπόδια που τους εμποδίζουν να κινητοποιηθούν κατά της εμπορίας ανθρώπων και να αποτρέψουν την μετάδοση του HIV, του AIDS και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων καθώς και άλλων ασθενειών που προσβάλλουν την υγεία τους όπως του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Διαθέτουμε δύο κέντρα κοινοτικής φροντίδας, ένα στην περιοχή της Merced στην Πόλη του Μεξικού και ένα στα νότια σύνορα του Μεξικού στην πόλη Tapachula της Chiapas.

Οι παρεμβάσεις τους ολοκληρωνόταν με τον γιατρό Lorenzo από την ιταλική συλλογικότητα Nodo Solidale, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Ομπραδόρ, που λέει ότι είναι αριστερή, δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει τις συνθήκες περίθαλψης και πρόνοιας. Το αντίθετο μάλιστα, τις χειροτέρεψε, με τις περικοπές. Η κυβερνώσα αριστερά προσπαθεί να αποδυναμώσει και να εφαρμόσει όσα η δεξιά δεν μπορεί.

Παλεύουμε ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και την παγκοσμιοποίηση, είπε και ανέφερε ότι η εταιρεία η οποία εκμεταλλεύεται την κοινότητα Moreno είναι η ίδια που δραστηριοποιείται στην Ιταλία, την Ελλάδα και το Μεξικό. Γι αυτό ανάγκη είναι μια παγκόσμια συνεννόηση των από τα κάτω για δημιουργία δεσμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Καθώς όπως ανέφερε

Κλείνοντας να αναφερθούμε στην Αυτοοργανωμένη Ελευθεριακή Συνέλευσης Paliacate Zapatistas, που οργάνωσε το όλο ταξίδι και συνόδευε τις εκδηλώσεις, με το πανό τους να εμπεριέχει την πεμπτουσία αυτών των εκδηλώσεων και της ανταλλαγής εμπειριών: “Το ταξίδι των Ζαπατίστας για τη ΖΩΗ ξεκίνησε, Η ανυπότακτη Ευρώπη των από τα κάτω τους περιμένει, Χτίζουμε μαζί έναν κόσμο που να χωρά πολλούς κόσμους”.

Τέλος, τα μέλη του infolibre είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι για τα medios libres (ελεύθερα μέσα ενημέρωσης) – με κάποια εκ των οποίων βρισκόμαστε σε επαφή και συνεργασία. Σημαντικός ο ρόλος τους στο έργο της ανεξάρτητης πληροφόρησης και επικοινωνίας των ανθρώπων που έχουν θέσει στην πράξη τα οράματα για μία άλλη κοινωνία, απελευθερωμένοι από την «ομηρία του καπιταλισμού και πέραν αυτού» όπως τόνιζε ο Σέρχιο.

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ, ΠΟΥ ΜΕΤΕΔΩΣΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΤΟ INFOLIBRE

“Δίκτυα αγώνων γιά τη ζωή”

“Με την αυτοοργάνωση ενάντια στον καπιταλισμό του θανάτου”

Κοινότητες Αγώνα για την Ελευθερία: Εμπειρίες ενός εναλλακτικού τρόπου στέγασης και οργάνωσης της ζωής από Μεξικό

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ: Παγκόσμιες αντιστάσεις που ανθίζουν και δημιουργούν άλλους ορίζοντες

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ο κόσμος που ζούμε και που θέλουμε να αλλάξουμε

 

Μοιραστείτε το άρθρο