Κοινότητες Αγώνα για την Ελευθερία: Εμπειρίες ενός εναλλακτικού τρόπου στέγασης και οργάνωσης της ζωής από Μεξικό

Την εμπειρία από μία 28χρονη πορεία εναλλακτικού τρόπου στέγασης και οργάνωσης της ζωής μοιράστηκε ο Sergio Pacheco, όπως και οι δύο συντρόφισσες του από το Μεξικό, Norma Martinez και Arlen Palestina στο αμφιθέατρο της ΑΣΟΕΕ το βράδυ της Παρασκευής, με όσους και όσες παραβρέθηκαν στη εκδήλωση που εγκαινίασε την πορεία μία σειράς συναντήσεων, μετά την Αθήνα, σε Σταγιάτες, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική και οργανώθηκε από τις Κοινότητες Αγώνα για την Ελευθερία.

Ο Sergio Pacheco τόνισε ότι η κοινότητα Tlanezi Calli, (το Σπίτι της Αυγής) ουσιαστικά ακολουθεί και έχει δομηθεί στις 7 αρχές των ζαπατίστας, όπως αναγραφόταν και στις φωτογραφίες που μοιράστηκε μαζί μας:

  • Να υπηρετείς τους άλλους, όχι τον εαυτό σου.
  • Να αντιπροσωπεύεις, όχι να υποκαθιστάς.
  •  Nα κατασκευάζεις, όχι να καταστρέφεις.
  •  Να υπακούς, όχι να διατάζεις.
  •  Να πείσεις, όχι να κερδίσεις.
  • Να προτείνεις, όχι να επιβάλλεις.
  • Προς τα κάτω, όχι προς τα πάνω.

“Τον δρόμο δείχνουν οι γυναίκες” και στον οικισμό οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσα από τις συνελεύσεις, με ενίσχυση των συλλογικών οργάνων και των ομάδων εργασίας και με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των νέων και στη νέα γενιά. “Γιατί αυτοί είναι το μέλλον” όπως τόνισε, επισημαίνοντας την ανάγκη ανάπτυξης κριτικής σκέψης απέναντι στο καπιταλιστικό σύστημα, αλλά και μια λεγόμενη “αριστερά” που δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας και κυβερνά σήμερα τη χώρα. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες για κανονικοποίηση της εκπαίδευσης που παρέχεται μέσα στην κοινότητα παρότι παρά τις προσπάθειες δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατή η νομιμοποίησή της από το κράτος.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των γυναικών στην κοινότητα αναπτύχθηκε και από την Norma Martinez, ενώ η Arlen Palestina, δικηγόρος στο επάγγελμα και μέλος της Brigada Callejera που ασχολείται με τα δικαιώματα εργασίας, εκπαίδευσης και προστασίας της υγείας των σεξεργατών, όχι μόνο των γυναικών που προέρχονται από ιθαγενικές κοινότητες, αλλά πλέον και των μεταναστριών σεξεργατριών και των trans.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του Lorenzo από την ιταλική συλλογικότητα Nodo Solidale, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια παγκόσμια συνεννόηση των από τα κάτω για δημιουργία δεσμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Καθώς όπως ανέφερε η εταιρεία η οποία εκμεταλλεύεται την κοινότητα Moreno είναι η ίδια που δραστηριοποιείται στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στο Μεξικό.

Αυτό ήταν και το νόημα του ταξιδιού των Ζαπατίστας στην Ευρώπη. Σε αυτή την κατεύθυνση  και η παρούσα δράση ανταλλαγής θέσεων εμπειριών και απόψεων. Όπως ανέφερε και το πανό στην εκδήλωση της Ελευθεριακής Συνέλευσης Paliacate Zapatistas: Το ταξίδι των Ζαπατίστας για τη ΖΩΗ ξεκίνησε, Η ανυπότακτη Ευρώπη των από τα κάτω τους περιμένει, Χτίζουμε μαζί έναν κόσμο που να χωρά πολλούς κόσμους”

 

Μοιραστείτε το άρθρο