Παρέμβαση και αφισοκολλήσεις ενάντια στην συγκάλυψη των κυκλωμάτων trafficking και των (παιδο)βιαστών

Το Σάββατο 13/5/2023 οι συλλογικότητες Rabbia Viola, Witches Fight Back, Φεμινιστική ομάδα Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήσαμε αφισοκόλληση στην περιοχή των Δυτικών της Θεσσαλονίκης ενάντια στην συγκάλυψη των κυκλωμάτων trafficking και των (παιδο)βιαστών. Η αφίσα πρόκειται να κολληθεί το επόμενο διάστημα σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης.

Ακολουθεί το κείμενο παρακάτω:

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΤΟΙΧΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ
Από την υπόθεση του παιδοβιαστή Λιγνάδη και το βιασμό της 19χρονης στο Α.Τ. Ομόνοιας, ως την υπόθεση trafficking της Ηλιούπολης και της 12χρονης στον Κολωνό, βλέπουμε ξανά και ξανά ότι όποτε οι θύτες βρίσκονται σε θέση ισχύος(οικονομική, κοινωνική) μπαίνει μπροστά ο ίδιος μηχανισμός συγκάλυψης. Οι μπάτσοι μεταχειρίζονται τα θύματα ως κατηγορούμενα, τα υποβάλλουν σε διαδικασίες που προκαλούν επανατραυματισμό όπως πολλαπλές καταθέσεις, καθυστέρηση εκτέλεσης ιατροδικαστικής εξέτασης και αποτροπή παρουσίας αλληλέγγυου ατόμου. Ακολουθούν ελλιπέστατες έρευνες και δίνεται χρονικό περιθώριο στους θύτες να ξεφορτωθούν ενοχοποιητικά στοιχεία.
Σειρά έχουν τα ΜΜΕ. Όταν δεν μπορούν να θάψουν μια υπόθεση, επιδίδονται σε μία κούρσα ξεπλύματος των “ευυπόληπτων” θυτών και διασυρμού των θυμάτων. Ενός διασυρμού που συνεχίζεται και στις δικαστικές αίθουσες όπου τα επιζώντα καλούνται να εξιστορίσουν εκ νέου τις τραυματικές τους εμπειρίες, αυτή τη φορά μπροστά στους κακοποιητές τους, ενώ πρέπει να δεχτούν και τη διαρκή αμφισβήτηση από τους δικαστικούς.
Η ιστορία όμως δε σταματάει με το να την βγάζουν οι θύτες καθαρή. Η παντελής απουσία δομών στήριξης κακοποιημένων ατόμων (στέγασης, νομικής υποστήριξης, ψυχικής υγείας, κοινωνικής επανένταξης) καθιστά ακόμα πιο δύσκολη τόσο την απόφαση να φύγουν από ένα βλαπτικό περιβάλλον και να κινηθούν εναντίον των κακοποιητών τους αλλά και να κάνουν μια νέα αρχή εφόσον καταφέρουν να ξεφύγουν.
Παρότι η κατάσταση είναι ζοφερή έχουμε δει πως η αλληλεγγύη καταφέρνει να σπάσει όλα τα παραπάνω εμπόδια, να βοηθήσει τις επιζώσες έμφυλης βίας να απεγκλωβιστούν και να υψώσει ένα τοίχος προστασίας. Για αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να στεκόμαστε μαζί με τα επιζώντα, να αγωνιζόμαστε καθημερινά απέναντι σε κάθε έκφανση της πατριαρχίας, να ξεσπεπάζουμε τους μηχανισμούς συγκάλυψης και να παλεύουμε το σύστημα που γεννά και θρέφει ανισότητες, καταπίεση και εκμετάλλευση, καθώς και να διεκδικούμε τα μέσα που θα βοηθήσουν τα θύματα έμφυλης βίας να ξεφύγουν.
ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΟΜΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ (ΣΤΕΓΑΣΗΣ, ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ, ΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ) ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΕΜΦΥΛΗΣ Ή/ΚΑΙ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ
ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΡΡΟΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΕ ΔΙΚΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΠΑΝΑΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ
Συλλογικότητα για τον ελευθεριακό φεμινισμό “Rabbia Viola”
Witches Fight Back
Φεμινιστική ομάδα Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης
Μπορεί να είναι εικόνα τρόλεϊ, οδός και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα οδός και κείμενο
Μοιραστείτε το άρθρο