Από τη Μητρόπολη μέχρι τον Δενδροπόταμο
Η γεωγραφία της ψήφου το 2019
Μέρος 6ο: Δήμος Θεσσαλονίκης Ι (Δυτικά και Κέντρο)

Του Γιάννη Γκλαρνέτατζη

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι μακράν ο μεγαλύτερος της εκλογικής περιφέρειας κι ως εκ τούτο αυτός που κυρίως καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα. Προφανώς αυτός ο δήμος περιλαμβάνει όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, αλλά όχι στις ίδιες περιοχές με αποτέλεσμα αρκετά διαφορετικά εκλογικά ποσοστά για τα κόμματα. Επειδή ακριβώς είναι τόσο μεγάλος θα τον εξετάσουμε σε τρεις δόσεις, πρώτα το δυτικό και κεντρικό κομμάτι (Β΄ και Α΄ Δημοτική Κοινότητα με 11 Ε.Δ.), μετά το “ορεινό” (Τριανδρία, Γ΄ και Δ΄ Δημοτική Κοινότητα μ’ άλλα 11 Ε.Δ.) και τέλος το ανατολικό (Ε΄ Δημοτική Κοινότητα με 9 Ε.Δ.). Όσον αφορά τα όρια του δήμου, των δημοτικών κοινοτήτων αλλά και των εκλογικών διαμερισμάτων τα πράγματα εδώ είναι εντελώς ξεκάθαρα. Στην ιστοσελίδα Δήμος Θεσσαλονίκης (thessaloniki.gr) φαίνονται όλα. Δυτικά και βορειοδυτικά συνορεύει με τον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, βόρεια με τον Δήμο Νεάπολης – Συκεών, ανατολικά και νοτιοανατολικά με τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη και νότια με τον Δήμο Καλαμαριάς.

Θα ξεκινήσουμε, όπως και στις άλλες περιπτώσεις με το μορφωτικό επίπεδο της απογραφής του 2011 για ολόκληρο βέβαια τον δήμο.

Πίνακας 52: Ποσοστά μορφωτικών επιπέδων Δήμου Θεσσαλονίκης

Βλέπουμε ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού έχει πτυχίο πανεπιστημίου και πάνω από το ένα ακόμη τρίτο (τουλάχιστον) απολυτήριο λυκείου. Ως προς την κατάταξη σχετικά με τους άλλους δήμους η εικόνα είναι πολύ ξεκάθαρη: δεύτερος στην κατηγορία πανεπιστήμιο, πρώτος στο λύκειο, προτελευταίος στο Γυμνάσιο και το Δημοτικό, τελευταίος στις πιο κάτω κατηγορίες. Να σημειώσουμε ότι υψηλότερη θέση στα πτυχία πανεπιστημίου και χαμηλότερη στα απολυτήρια Γυμνασίου και Δημοτικού έχει ο πιο νοτιοανατολικός δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος, δηλαδή η Καλαμαριά.

Πίνακας 53: Αποτελέσματα στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Γράφημα 43: Ποσοστά των κομμάτων στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Βλέπουμε ότι πέρα από μια λίγο μικρότερη συμμετοχή στα άκυρα και τα λευκά δεν έχουμε σχεδόν καθόλου απόκλιση. Η ΝΔ έχει μια μονάδα παραπάνω, αλλά τα επόμενα τρία κόμματα χάνουν ποσοστά (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ από 2,5% και ΚΚΕ μισή περίπου μονάδα). Όλα σχεδόν τα υπόλοιπα κόμματα έχουν θετικές διαφορές με την έκπληξη, θα λέγαμε, να έρχεται από το ΜΕΡΑ25 που με 1,33% παραπάνω έχει τη μεγαλύτερη αύξηση κι έτσι κερδίζει την πέμπτη θέση ξεπερνώντας το κόμμα του Βελόπουλου. Επόμενη ανατροπή σε σχέση με την πανελλαδική σειρά είναι ότι η Πλεύση Ελευθερίας υπολείπεται της Ένωσης Κεντρώων (γεγονός που μάλλον οδηγεί στο ίδιο φαινόμενο σε όλη την περιφέρεια). Παρακάτω έχουμε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που ξεπερνάει, έστω κι ελάχιστα, το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ, το ΚΚΕ (μ-λ) είναι πάνω από το κόμμα του Σώρρα και τέλος η ΟΚΔΕ από τ’ άλλα δυο πολύ μικρά κόμματα.

Β΄ Δημοτική Κοινότητα

Η πιο βορειοδυτική περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης μπορούμε να πούμε ότι, από κοινωνικοοικονομικής άποψης, αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια των διπλανών δήμων. Αποτελείται από μόλις τέσσερα εκλογικά διαμερίσματα κι είναι η δεύτερη μικρότερη κοινότητα από τις πέντε του δήμου. Δυτικά φθάνει μέχρι τον Δενδροπόταμο και τη Δυτικό Είσοδο και κατόπιν τη χωρίζουν από τη Μενεμένη οι οδοί Γιαννιτσών και Κ. Βάρναλη· μετά, πάνω από τις σιδηροδρομικές γραμμές, όριο με τους Αμπελόκηπους είναι οι Γ. Γεννηματά, Καλλιθέας, Χαλκοκονδύλη, Αγ. Πάντων, Κατσάνου και Κουτηφάρη, καθώς κάνει μια εσοχή για να συμπεριλάβει το νεκροταφείο της Αγ. Παρασκευής και τις διπλανές σχολές του ΟΑΕΔ· κατόπιν έχουμε τη Νεάπολη από την οποία διαχωρίζεται με τις οδούς Λαγκαδά, Δεμερτζή, Καρπενισιώτη και Καυκάσου· με τις Συκιές, το σύνορο κάνει ένα ζικ-ζακ καθώς αποτελείται από τις Καυκάσου (συνέχεια), Αμαλιάδος, Μακεδονομάχων, Παν. Αφαλή και Μετεώρων· απ’ εδώ και πέρα αρχίζουν τα “εσωτερικά” με την Γ΄ Δημοτική Κοινότητα: Κλαυδιανού, Αυρηλιανής, πλ. Μουσχουντή, Φιλώτα, Αγ. Δημητρίου· τέλος έχουμε τα όρια με την Α΄ Δημοτική Κοινότητα: Διοικητηρίου (Καραολή και Δημητρίου των Κυπρίων, επίσημα), πλ. Βαρδαρίου (Δημοκρατίας αυτή τυπικά), Μοναστηρίου, Προμηθέως και Ναυάρχου Κουντουριώτου μέχρι την αρχή του λιμανιού. Όπως βλέπουμε το παραλιακό της μέτωπο είναι εκτεταμένο, αλλά περιλαμβάνει λιμενικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις και γενικώς πολλές ακατοίκητες περιοχές.

Πίνακας 54: Αποτελέσματα στη Β΄ Δημοτική Κοινότητα

Γράφημα 44: Ποσοστά των κομμάτων στη Β΄ Δημοτική Κοινότητα

Το πρώτο πράγμα που προκαλεί εντύπωση από τον σχετικό πίνακα είναι η πολύ χαμηλή συμμετοχή. Λιγότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους προσήλθαν στις κάλπες κι έτσι η αποχή είναι μεγαλύτερη κατά σχεδόν έντεκα μονάδες από την πανελλαδική. Επιπλέον και τα άκυρα είναι αυξημένα κατά μισή μονάδα. Στα κόμματα η ΝΔ υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ κατά περίπου μισή μονάδα, αφού έχει εξίμισι μονάδες αρνητική διαφορά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δυόμισι θετική. Στην τρίτη θέση, ως συνήθως στις δυτικές συνοικίες, βρίσκεται η Ελληνική Λύση αυξημένη κι αυτή κατά δυόμισι μονάδες, αλλά πιο σημαντικό είναι ότι τέταρτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με δυο μονάδες παραπάνω από το πανελλαδικό ποσοστό της. Αυτό γίνεται γιατί, παράλληλα, έχουν μικρότερα ποσοστά πολύ το ΚΙΝΑΛ (-3,39%) και λίγο το ΚΚΕ (-0,71%). Όπως συνήθως σε όλη την περιφέρεια το κόμμα του Βαρουφάκη είναι ανεβασμένο και το κόμμα του Λεβέντη ξεπερνά το αντίστοιχο της Κωνσταντοπούλου. Παρακάτω η ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπολείπεται του ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ μόλις για δύο ψήφους, ενώ το ΚΚΕ (μ-λ) ξεπερνά το κόμμα του Σώρρα κατά μία, και ΕΕΚ και ΟΚΔΕ υπερβαίνουν το Μ-Λ ΚΚΕ.

Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίων Πάντων

Αυτό είναι το πιο δυτικό και το πιο μεγάλο, τόσο σε έκταση όσο και πληθυσμό, Ε.Δ. της Β΄ Κοινότητας. Τα “σύνορά” του με τον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης είναι και τα όρια της Δημοτικής Κοινότητας που προαναφέραμε από την εκβολή του Δενδροπόταμου μέχρι τη γωνία Καλλιθέας και Δημ. Μιχαλά. Ο τελευταίος δρόμος και εν συνεχεία οι οδοί Βερατίου, Δημ. Μαργαροπούλου (ο δρόμος πίσω από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό) και Μιχ. Καλού, το χωρίζουν από Ε.Δ. Αγ. Νικολάου Αξιού. Από τη γωνία Μιχ. Καλού και Μοναστηρίου τα όρια του συμπίπτουν μ’ αυτά της Β΄ με την Α΄ Κοινότητα που επίσης καταγράψαμε παραπάνω. Δηλαδή η περιοχή αυτή περιλαμβάνει και τους δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς, το λιμάνι, αρκετές βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις κι αποθήκες και γενικά ακατοίκητες ζώνες, μαζί με μερικές μικρές γειτονιές με βασικούς άξονες τη Μοναστηρίου, τη Γιαννιτσών, την Παλαιού Σταθμού και την 26ης Οκτωβρίου.

Πίνακας 55: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίων Πάντων

Γράφημα 45: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Αγίων Πάντων

Σίγουρα αυτό το εκλογικό διαμέρισμα μας δίνει αρκετά πράγματα για να σχολιάσουμε. Αρχικά βλέπουμε ένα εξαιρετικό χαμηλό ποσοστό συμμετοχής των εκλογέων που μετά βίας ξεπερνά το 44%, οπότε τούτο το Ε.Δ. καταγράφει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό αποχής σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα. Επιπλέον, εδώ έχουμε και το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό λευκών ψηφοδελτίων (1,11%), αυξημένο σε σχέση με το πανελλαδικό όσο ακριβώς αυξημένο είναι και το ποσοστό των άκυρων. Έχουμε, λοιπόν, μια γενική δυστοκία ως προς την ψηφοφορία. Οι εξίμισι μονάδες που χάνει η ΝΔ κι οι δύο που κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν τον δεύτερο σε μια οριακή επικράτηση με μόλις δέκα ψήφους διαφορά. Στα μεσαία, όμως, κόμματα έχουμε ένα ολόκληρο κουβάρι ανατροπών. Τρίτη είναι η Ελληνική Λύση έχοντας τρεις μονάδες παραπάνω από το πανελλαδικό ποσοστό της, τέταρτη είναι η Χρυσή Αυγή με δύο μονάδες παραπάνω, ενώ πέμπτο το ΜΕΡΑ25 με συν μία μονάδα. Στην έκτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ χάνοντας μία μονάδα και στην έβδομη, έστω και με μόλις μια ψήφο λιγότερη από το ΚΚΕ, έρχεται το ΚΙΝΑΛ με σχεδόν τέσσερις μονάδες λιγότερες από το πανελλαδικό του ποσοστό, καταγράφοντας έτσι τη δεύτερη χειρότερή του επίδοση στην εκλογική περιφέρεια (4,21%). Να θυμίσουμε ότι το ΚΙΝΑΛ ήταν έβδομο και στο κοντινό Ε.Δ. 3ο Αμπελοκήπων. Παρακάτω, το κόμμα της Κωνσταντοπούλου έχει το προβάδισμα έναντι του κόμματος του Λεβέντη, κάτι που ισχύει πανελλαδικά αλλά όχι στην Α΄ Θεσσαλονίκης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ισοψηφεί με το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ, το ΚΚΕ (μ-λ) σημειώνει το δεύτερο υψηλότερο αποτέλεσμά του (0,37%) κι ανεβαίνει δυο θέσεις, η Ελλήνων Συνέλευσις χάνει μεν από το προηγούμενο κόμμα αλλά ξεπερνά τη Λαϊκή Ενότητα κι η ΟΚΔΕ έχει μια ψήφο παραπάνω από τ’ άλλα πολύ μικρά κόμματα. Η διαφορά των συντελεστών συσχέτισης αυτού του Ε.Δ. με τα ακραία Ε.Δ. είναι μηδενική.

Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίου Νικολάου Αξιού

Η Ξηροκρήνη, που είναι η περιοχή η οποία χοντρικά αναλογεί σ’ αυτό το Ε.Δ., έχει ένα κάπως τριγωνικό σχήμα με τη μια κορυφή να βρίσκεται στην πλ. Βαρδαρίου. Η μία πλευρά του τριγώνου είναι η οδός Λαγκαδά που διαδοχικά τη χωρίζει από τα εκλογικά διαμερίσματα Αγίων Αποστολών, Παναγίας Φανερωμένης και τη Δημοτική Ενότητας Νεαπόλεως. Το απώτατο σημείο της, οι σχολές του ΟΑΕΔ, είναι και το βορειότερο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Απ’ εκεί αρχίζουν τα σύνορα με τους Αμπελόκηπους που είναι οι οδοί Κουτηφάρη, Κατσάνου, Αγ. Πάντων, Χαλκοκονδύλη και λίγο Καλλιθέας απ’ όπου ξεκινά και το Ε.Δ. Αγίων Πάντων με το οποία τα όρια τα αναφέραμε αμέσως παραπάνω. Τέλος εφάπτεται λίγο και με την Α΄ Δημοτική Κοινότητα στο τμήμα της οδού Μοναστηρίου, μεταξύ Προμηθέως και πλ. Δημοκρατίας.

Πίνακας 56: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίου Νικολάου Αξιού

Γράφημα 46: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Αγίου Νικολάου Αξιού

Κι εδώ η αποχή είναι μεγάλη, πάνω από εννιά μονάδες, κι έτσι κι αυτό το Ε.Δ. είναι ένα από τα οκτώ που η συμμετοχή πέφτει κάτω από το μισό του εκλογικού σώματος. Η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων είναι ξεκάθαρα (πάνω έξι μονάδες) υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ (+5,23% από το πανελλαδικό του, έναντι -9,35% που έχει η ΝΔ). Το ΚΙΝΑΛ χάνοντας τρεις μονάδες έρχεται τέταρτο, πίσω από κόμμα του Βελόπουλου που αντίστοιχα κερδίζει πάνω από τρεις μονάδες. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με σχεδόν δυο μονάδες περισσότερες και παρακάτω είναι το ΚΚΕ με μια μονάδα λιγότερη. Κατά σύμπτωση, αυτό το εκλογικό διαμέρισμα είναι ανάμεσα στα καλύτερα ή χειρότερα πέντε της περιφέρειας μόνον όσον αφορά κόμματα της Αριστεράς. Συγκεκριμένα το ΜΕΡΑ25 ευρισκόμενο ελάχιστα ψηλότερα από το πανελλαδικό του ποσοστό καταγράφει το τέταρτο χαμηλότερο αποτέλεσμά του· εν συνεχεία, πέρα από την Πλεύση Ελευθερίας που ξεπερνά κατά μισή μονάδα την Ένωση Κεντρώων, έχουμε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό της Λαϊκής Ενότητας (0,53%) χάρη στο οποίο βρίσκεται πάνω από ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ· η τελευταία, πάλι, με 0,2% σημειώνει το τέταρτο χειρότερό της ποσοστό κι υπολείπεται και της Ελλήνων Συνελεύσεως· τον χορό των ακραίων αποτελεσμάτων κλείνει το ΕΕΚ με το δεύτερο καλύτερό του (0,13%) που το οδηγεί δύο θέσεις ψηλότερα. Εντέλει η Ξηροκρήνη βρίσκεται σαφώς κοντύτερα στον Δενδροπόταμο, σε σχέση με τη Μητρόπολη, με βάση τη διαφορά των σχετικών συντελεστών συσχέτισης.

Εκλογικό Διαμέρισμα Παναγίας Φανερωμένης

Εδώ βρισκόμαστε σε μια από τις φτωχές και παραμελημένες περιοχές της πόλης, αν και πολύ κοντά στο κέντρο της. Επίσης είναι το μοναδικό εκλογικό διαμέρισμα της Β΄ Κοινότητας που δεν εφάπτεται καθόλου με την Α΄ Κοινότητα. Συνορεύει με τη Νεάπολη στη συνέχεια του ρέματος της Ρήγα Φεραίου (οδοί Δεμερτζή και Καρπενισιώτη), κατόπιν με τις Συκιές σε μια πολύ τεθλασμένη γραμμή (οδοί Καυκάσου, Αμαλιάδος, Μακεδονομάχων, Παν. Αφαλή, Μετεώρων), η Κλαυδιανού είναι αρχικά σύνορο με τη Γ΄ Δημοτική Κοινότητα και μετά με το Ε.Δ. Αγίων Αποστόλων, όπως κι η αρχή της Αγ. Δημητρίου, ενώ τέλος η Λαγκαδά το χωρίζει από το αντίστοιχο του Αγίου Νικολάου Αξιού.

Πίνακας 57: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Παναγίας Φανερωμένης

Γράφημα 47: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Παναγίας Φανερωμένης

Και πάλι η συμμετοχή δεν φθάνει (αν και οριακά) το 50%. Ταυτόχρονα τα άκυρα είναι στο 2,21% (πέμπτο υψηλότερο ποσοστό) και τα λευκά πλησιάζουν τη μονάδα κι έτσι το ποσοστό των εγκύρων (96,84%) είναι το δεύτερο χαμηλότερο. Αν κι η ΝΔ χάνει πάνω από έξι μονάδες κι ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει κοντά στις δύο, η πρώτη προηγείται του δεύτερου έστω και για μόλις δεκαπέντε ψήφους. Τρίτη έρχεται η Ελληνική Λύση με άνοδο σχεδόν δύο μονάδων, ενώ κατόπιν τρία κόμματα βρίσκονται σε απόσταση τριών ψήφων. Δηλαδή η Χρυσή Αυγή (+2,05%) έχει δυο ψήφους παραπάνω από το ΚΙΝΑΛ (-3,18%) που έχει, με τη σειρά του, μια ψήφο περισσότερο από το ΚΚΕ (-0,41%). Η Ένωση Κεντρώων έχει μιάμιση μονάδα παραπάνω, το ΚΚΕ (μ-λ) καταφέρνει να υπερβεί Λαϊκή Ενότητα και Ελλήνων Συνέλευσιν, αντίθετα με το Μ-Λ ΚΚΕ που “μηδενίζεται” και μένει κάτω από τα άλλα δύο πολύ μικρά κόμματα. Αυτό είναι το εκλογικό διαμέρισμα του οποίου οι συντελεστές συσχέτισης με τα δυο ακραία Ε.Δ. είναι απολύτως ίσοι.

Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίων Αποστόλων

Το τελευταίο Ε.Δ. της Β΄ Κοινότητας είναι και το μοναδικό που το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται εντός των τειχών. Η αρχή της Αγ. Δημητρίου, από τη Λαγκαδά μέχρι την Κλαυδιανού, και εν συνεχεία η ίδια η Κλαυδιανού αποτελούν το όριο με το Ε.Δ. Παναγίας Φανερωμένης· οι οδοί Αυρηλιανής, Φιλώτα και, ξανά, η Αγ. Δημητρίου μέχρι το Διοικητήριο, το χωρίζουν από την Γ΄ Κοινότητα· η Καραολή και Δημητρίου κι η πλατεία Δημοκρατίας από την Α΄ Κοινότητα· και τέλος η Λαγκαδά από το Ε.Δ. Αγίου Νικολάου Αξιού.

Πίνακας 58: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίων Αποστόλων

Γράφημα 48: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Αγίων Αποστόλων

Και στο τέταρτο εκλογικό διαμέρισμα αυτής της κοινότητας η συμμετοχή πέφτει κάτω από το μισό των γραμμένων ψηφοφόρων, για την ακρίβεια το 46,61% είναι η τέταρτη χαμηλότερη συμμετοχή στο πολεοδομικό συγκρότημα. Από την άλλη, στα λευκά με 0,28% καταλαμβάνει την τελευταία θέση. Η ΝΔ είναι λίγο χαμηλότερα από το πανελλαδικό της ποσοστό κι ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο παραπάνω οπότε η πρώτη προηγείται του δεύτερου σχεδόν πέντε μονάδες. Η Ελληνική Λύση βρίσκεται δυο μονάδες και δυο θέσεις παραπάνω, ακολουθούμενη από το ΚΚΕ (που έχει ελάχιστη μείωση). Στην πέμπτη θέση ισοψηφούν το ΚΙΝΑΛ (-3,43%) με τη Χρυσή Αυγή (+1,73%). Παρακάτω η Ένωση Κεντρώων (+0,88%) βρίσκεται πάνω από την Πλεύση Ελευθερίας (+0,23%). Το 0,9% είναι το τρίτο χαμηλότερο για τη Δημιουργία Ξανά και το 0,28% το τέταρτο χαμηλότερο για το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ, γεγονός που το οδηγεί κάτω από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη Λαϊκή Ενότητα. Πιο κάτω το ΚΚΕ (μ-λ) ξεπερνά το κόμμα του Σώρρα και τέλος οι δύο ψήφοι του Ανεξάρτητου/Μεμονωμένου του δίνουν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό του (0,09%).

Α΄ Δημοτική Κοινότητα

Αυτή η κοινότητα αντιστοιχεί στο κεντρικό τμήμα της πόλης, δηλαδή την εντός των τειχών (εκτός της Άνω Πόλης κι ενός μικρού τμήματος στα δυτικά) συν μια εκτεταμένη αλλά εν πολλοίς ακατοίκητη περιοχή στα νοτιοανατολικά. Τα όρια της ξεκινώντας από την πλατεία Ελευθερίας είναι: οι οδοί Ναυάρχου Κουντουριώτου, Προμηθέως, Μοναστηρίου, πλ. Δημοκρατίας, Καραολή και Δημητρίου με τη Β΄ Κοινότητα· οι Αγ. Δημητρίου και Ελ. Ζωγράφου με την Γ΄ Κοινότητα· μετά συνορεύει με τον Άγιο Παύλο, ενώ περιλαμβάνει τον συνοικισμό των Σαράντα Εκκλησιών· η Κατσιμίδου από την Τριανδρία· οι Αγ. Δημητρίου, Πλήθωνος Γεμιστού, Γκαίτε Τζοβαροπούλου και Λυσίμ. Καυταντζόγλου με την Δ΄ Κοινότητα· η ίδια οδός, η Βασ. Γεωργίου κι η Έντισον με την Ε΄ Κοινότητα. Αυτή η κοινότητα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, μετά την Ε΄, με επτά εκλογικά διαμερίσματα και προφανώς μεταξύ των ψηφοφόρων υπάρχουν όλα τα κοινωνικά στρώματα αλλά όπως μας δείχνουν τα αποτελέσματα υπάρχει μια διαφοροποίηση της οποίας η βασική γραμμή διαχωρισμού είναι η οδός Εγνατίας.

Πίνακας 59: Αποτελέσματα στην Α΄ Δημοτική Κοινότητα

Γ ράφημα 49: Ποσοστά των κομμάτων στην Α΄ Δημοτική Κοινότητα

Αν κι εδώ βλέπουμε μια χαμηλή συμμετοχή, σχεδόν έξι μονάδες κάτω από την πανελλαδική, η εικόνα είναι πια τελείως διαφορετική απ’ ότι έχουμε δει μέχρι τώρα στα βορειοδυτικά της πόλης (με μόνη εξαίρεση της Δημοτική Ενότητα Πεύκων). Η ΝΔ έχει την απόλυτη πλειοψηφία με εντεκάμισι μονάδες παραπάνω. Τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν αρνητικές διαφορές (ΣΥΡΙΖΑ -8,22%, ΚΙΝΑΛ -3,15%, ΚΚΕ -1,25%, Ελληνική Λύση -0,72% με ποσοστό οριακά κάτω από το αναγκαίο για κοινοβουλευτική εκπροσώπηση), με εξαίρεση το ΜΕΡΑ25 που με σχεδόν μια μονάδα παραπάνω βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Πιο χαμηλά η Ένωση Κεντρώων ξεπερνά την Πλεύση Ελευθερίας, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ και, τέλος, η ΟΚΔΕ τ’ άλλα πολύ μικρά κόμματα.

Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίου Μηνά – Παναγίας Χαλκέων

Πρόκειται για το πιο βορειοδυτικό κομμάτι της Α΄ Κοινότητας, το μοναδικό που συνορεύει με τη Β΄ Κοινότητα (με τα όρια που προαναφέραμε), ενώ με την Γ΄ Κοινότητα το όριο είναι η Αγ. Δημητρίου. Ως προς τα “εσωτερικά σύνορα” τώρα αυτά είναι οι εξής οδοί από τη θάλασσα προς τα πάνω: Ελ. Βενιζέλου (με τα Ε.Δ. Γρ. Παλαμά και Αγ. Σοφίας), λιγάκι η Εγνατίας (πάλι με το Αγ. Σοφίας), Χαλκέων, Φιλίππου και Μακεδ. Αμύνης (με το Ε.Δ. Αχειροποιήτου). Αν κι είναι αρκετά εκτεταμένο το τμήμα του κάτω από την Εγνατία είναι σε μεγάλο βαθμό επαγγελματικοί χώροι, από γραφεία μέχρι εστίαση και διασκέδαση.

Πίνακας 60: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίου Μηνά – Παναγίας Χαλκέων

Γράφημα 50: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Αγίου Μηνά – Παναγίας Χαλκέων

Ξεκινώντας την ανάλυση, παρατηρούμε μια πολύ χαμηλή συμμετοχή. Για την ακρίβεια το 43,99% είναι το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στο πολεοδομικό συγκρότημα. Επιπλέον, το 1,06% είναι το πέμπτο μεγαλύτερο ποσοστό λευκών ψηφοδελτίων. Βλέπουμε, λοιπόν, μεγάλη αποχή και πολλά λευκά, αλλά όσα άτομα τελικά ψηφίζουν κάποιο κόμμα δεν φαίνεται να αμφιταλαντεύονται και πολύ καθώς είναι ένα από τα τέσσερα Ε.Δ. της πόλης όπου το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία. Συγκεκριμένα το 50,80% είναι το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό της ΝΔ. Αντιστρόφως ανάλογα είναι τα πράγματα τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ (23,22%) όσο και για το ΚΙΝΑΛ (4,41%) αφού για αμφότερα τα κόμματα αυτά τα ποσοστά είναι τα τέταρτα χειρότερά τους. Το ΚΚΕ παρά την μικρή πτώση κατά μισή μονάδα έρχεται τρίτο, ενώ για τα μικρότερα κόμματα έχουμε μικρές έως ελάχιστες θετικές διαφορές, με τη μεγαλύτερη να είναι για την Ένωση Κεντρώων (+0,72%) που της δίνει και την όγδοη θέση. Αρνητικές διαφορές συναντάμε από τη δέκατη τρίτη θέση και κάτω με εξαίρεση την ΟΚΔΕ που είναι ο μοναδικός πολύ μικρός σχηματισμός που καταφέρνει να μην “μηδενιστεί”. Φυσικά με τέτοια αποτελέσματα στην κλίμακα με βάση τις διαφορές των συντελεστών συσχέτισης αυτό το εκλογικό διαμέρισμα κλίνει εμφατικά προς την πλευρά της Μητρόπολης έχοντας την τρίτη μεγαλύτερη διαφορά υπέρ της έναντι του Δενδροποτάμου.

Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίας Σοφίας

Τόσο αυτό όσο και τα δυο επόμενα εκλογικά διαμερίσματα αποτελούν, θα λέγαμε, το “κέντρο των μπαγιάτηδων” καθώς εδώ βρίσκονται ιδιοκτησίες των παλαιότερων εύπορων οικογενειών της πόλης, ακόμη κι αν τα μέλη τους δεν κατοικούν κατ’ ανάγκη εδώ πλέον. Το σχήμα του είναι σχεδόν ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Η κάτω πλευρά είναι η Τσιμισκή, η βορειοδυτική η Ελ. Βενιζέλου, η πάνω η Εγνατίας, ενώ στα νοτιοανατολικά το σχήμα χαλάει λίγο καθώς τα όρια με το Ε.Δ. Παναγούδας – Υπαπαντής είναι οι οδοί Κων. Παλαιολόγου, Σπ. Λούη, πλ. Ναυαρίνου και Λόρδου Βύρωνος.

Πίνακας 61: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίας Σοφίας

Γ ράφημα 51: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Αγίας Σοφίας

Κι εδώ η εικόνα είναι έντονα ξεκάθαρη. Αυτό το Ε.Δ. είναι εκείνο που βρίσκεται κοντύτερα στο γειτονικό Γρ. Παλαμά σε σχέση με αντίστοιχο του Δενδροποτάμου, απ’ όλα τα άλλα εκλογικά διαμερίσματα της περιφέρειας. Αυτό συμβαίνει αφού εδώ έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο της ΝΔ (55,61%) και το δεύτερο μικρότερο του ΣΥΡΙΖΑ (20,26%). Και για τα υπόλοιπα κόμματα, μέχρι την όγδοη θέση υπάρχουν αρνητικές διαφορές, με εξαίρεση και πάλι το ΜΕΡΑ25 που με μιάμιση μονάδα παραπάνω καταλαμβάνει την τέταρτη θέση. Μάλιστα εδώ έχουμε τα χαμηλότερα ποσοστά για πέντε ακόμη κόμματα: το δεύτερο για την Ελληνική Λύση (2,14%), το τρίτο για Χρυσή Αυγή (2,23%, ξεπερνάει δηλαδή το κόμμα του Βελόπουλου), πάλι το τρίτο για την Πλεύση Ελευθερίας (1,25%), ξανά το τρίτο για την Ένωση Κεντρώων (1,56%, πάνω από το κόμμα της Κωνσταντοπούλου) και τέλος το πέμπτο για την Ελλήνων Συνέλευσιν (0,06%, με αποτέλεσμα να το υπολείπεται του ΚΚΕ (μ-λ) και να ισοψηφεί με την ΟΚΔΕ). Όμως, φαινομενικά απροσδόκητα, εδώ καταγράφεται και το πέμπτο υψηλότερο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (0,67%), υπερβαίνοντας το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ. Η συνέπεια τόσο πολλών ακραίων αποτελεσμάτων για κόμματα οδηγεί σε ακραία αποτελέσματα και σε σύνολα. Συγκεκριμένα στο εκλογικό διαμέρισμα Αγίας Σοφίας σημειώνονται το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό του δικομματισμού με 75,87%, το τέταρτο χαμηλότερο για τα λοιπά κοινοβουλευτικά κόμματα με 16,08%, το τρίτο χαμηλότερο της αναντιπροσώπευτης ψήφου με 8,05% και το δεύτερο χαμηλότερο της Ακροδεξιάς με 5,86%.

Εκλογικό Διαμέρισμα Γρηγορίου Παλαμά

Το έχουμε αναφέρει τόσες φορές οπότε μάλλον έχετε απομνημονεύσει ότι αυτό το εκλογικό διαμέρισμα είναι το ένα άκρο με το οποίο συγκρίνουμε όλα τα υπόλοιπα. Προφανώς η πιο “καλή” γειτονιά του πολεοδομικού συγκροτήματος είναι, επίσης, κι ένα κανονικό ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με πλευρές τη λεωφόρο Νίκης, την Ελ. Βενιζέλου, την Τσιμισκή και τη Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Πίνακας 62: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Γρηγορίου Παλαμά

Γράφημα 52: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Γρηγορίου Παλαμά

Η εικόνα μιλάει μόνη της, αλλά ας κάνουμε τον κόπο να την αναλύσουμε λίγο καλύτερα. Κατ’ αρχάς βλέπουμε κι εδώ χαμηλή συμμετοχή, οριακά πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους προσήλθαν στις κάλπες, όμως για τα άκυρα έχουμε το δεύτερο μικρότερο ποσοστό (0,73%), ενώ και τα λευκά είναι κατάτι μειωμένα σε σχέση με το πανελλαδικό ποσοστό τους, με αποτέλεσμα τελικά να έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό εγκύρων στην περιφέρεια (98,61%). Μπορεί να πήγαν να ψηφίσουν οι μισοί αλλά έριξαν έγκυρες ψήφους και βασικά ψήφισαν ένα κόμμα! Το 64,27% είναι το “ταβάνι” της ΝΔ στο πολεοδομικό συγκρότημα κι εξαιτίας αυτού του θηριώδους ποσοστού δεν περισσεύουν και πολλοί ψήφοι για τα υπόλοιπα κόμματα. Οπότε έχουμε και λέμε: “Πάτος” για τον ΣΥΡΙΖΑ (15,40%) και για το ΚΙΝΑΛ (4,14%), δεύτερο χειρότερο για το ΚΚΕ (2,4%, το μοναδικό Ε.Δ. μαζί με το άλλο ακραίο, του Δενδροποτάμου, που δεν πιάνει το ποσοστό εισόδου στη Βουλή), τέταρτο έρχεται όμως το ΜΕΡΑ25 με διαφορά +0,37%, δεύτερο χειρότερο για τη Χρυσή Αυγή (2,07%, αν και ξεπερνάει το κόμμα του Βελόπουλου), “πάτος” και για την Ελληνική Λύση (1,99%, το μόνο Ε.Δ. που πέφτει κάτω από τις δυο εκατοστιαίες μονάδες), πέμπτο μικρότερο για την Πλεύση Ελευθερίας (1,41%), που χάνει δυο θέσεις καθώς την ξεπερνά, εκτός από την Ένωση Κεντρώων (που κι αυτή καταγράφει το πέμπτο χαμηλότερό της με 1,66%, αν και με μικρή άνοδο σε σχέση με το πανελλαδικό της) και η Δημιουργία Ξανά (+0,75%), κι εδώ καλή σχετικά επίδοση για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (+0,21% και μια θέση παραπάνω), ενώ τέλος οι πολύ μικροί σχηματισμοί “μηδενίζονται” άπαντες κι ως εκ τούτου αυτό είναι ένα από τα τρία Ε.Δ. που το άθροισμα των ψήφων των πολύ μικρών κομμάτων είναι ένα ολοστρόγγυλο μηδέν. Βεβαίως στο εκλογικό διαμέρισμα της Μητρόπολης καταγράφονται και ακραία αθροίσματα, δηλαδή έχουμε το υψηλότερο του δικομματισμού (79,67%), το χαμηλότερο των λοιπών κοινοβουλευτικών κομμάτων (12,34%), το προτελευταίο της αναντιπροσώπευτης ψήφου (7,99%) και το τελευταίο της Ακροδεξιάς (5,63%). Δεν τα λες και λίγα όσα καταγράψαμε γι’ αυτή τη γειτονιά.

Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης – Νέας Παναγίας

Το τρίτο εκλογικό διαμέρισμα αυτής της, ας πούμε, υποενότητας ορίζεται από τη λεωφ. Νίκης και τις οδούς Χρυσοστόμου Σμύρνης, Τσιμισκή, Δημ. Γούναρη, Αλεξ. Σβώλου, Κων. Αγγελάκη και Νικ. Γερμανού, αποτελεί δηλαδή το νοτιοανατολικό κομμάτι του ιστορικού κέντρου.

Πίνακας 63: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Αγίων Κων/νου & Ελένης – Ν. Παναγίας

Γράφημα 53: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Αγίων Κων/νου & Ελένης – Νέας Παναγίας

Η εικόνα είναι η γνώριμη πλέον για το κάτω τμήμα του κέντρου της πόλης. Μια κάπως μικρότερη συμμετοχή αλλά το τέταρτο μικρότερο ποσοστό άκυρων (0,83%) κι ένα ακριβώς ίδιος αριθμός λευκών με αποτέλεσμα το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό έγκυρων ψήφων (98,35%). Και πάλι η ΝΔ ξεφεύγει καταγράφοντας το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό (55,3%), ενώ η σύγκριση με τα πανελλαδικά ποσοστά οδηγεί σε αρνητικές τιμές για τα περισσότερα από τ’ άλλα κόμματα, ιδίως τα κοινοβουλευτικά. Τρίτο χειρότερο, λοιπόν, για τον ΣΥΡΙΖΑ (22,23%) και για το ΚΙΝΑΛ (4,6%). Τέταρτο χαμηλότερο για το ΚΚΕ (3,29%), τρίτο για την Ελληνική Λύση (2,46%) και για το ΜΕΡΑ25 (3,51%) το οποίο όμως ξεπερνά τα προηγούμενα δύο κόμματα ενώ κι η Χρυσή Αυγή υπερβαίνει το κόμμα του Βελόπουλου. Δεύτερο μικρότερο για την Πλεύση Ελευθερίας (1,06%) που υποσκελίζεται από το κόμμα του Λεβέντη (+0,53%) αλλά κι αυτό του Τζήμερου (+0,72%). Επόμενη ανατροπή αμέσως παρακάτω με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (κλασσικά για την περιοχή) να ξεπερνά το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ. Η μία ψήφος της Ελλήνων Συνελεύσεως ισοδυναμεί με 0,03% που είναι το προτελευταίο ποσοστό της, ενώ το ΚΚΕ (μ-λ) δεν παίρνει καμία ψήφο, πράγμα που συμβαίνει μόνο σε άλλα δύο Ε.Δ. Μηδέν ψήφοι και για το ΕΕΚ ενώ οι άλλοι πολύ μικροί σχηματισμοί ισοψηφούν με το κόμμα του Σώρρα. Ως συνέπεια των παραπάνω εδώ έχουμε το τρίτο υψηλότερο του δικομματισμού (77,53%), το τρίτο χειρότερο των λοιπών κοινοβουλευτικών κομμάτων (13,86%) και το τέταρτο χαμηλότερο της αναντιπροσώπευτης ψήφου (7,99%). Περιττό να σημειώσουμε ότι κι αυτό το εκλογικό διαμέρισμα είναι μεταξύ έξι που ο συντελεστής συσχέτισής τους με το γειτονικό Ε.Δ. Γρ. Παλαμά είναι εμφατικά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο με το Ε.Δ. Δενδροποτάμου, για την ακρίβεια βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Εκλογικό Διαμέρισμα Αχειροποιήτου

Περνάμε τώρα πάνω από την Εγνατίας, καθώς αυτό το Ε.Δ. σαν να βρίσκεται τοποθετημένο πάνω από το Ε.Δ. Αγίας Σοφίας. Τα όρια του είναι οι οδοί Εγνατίας, Χαλκέων, Φιλίππου, Μακεδονικής Αμύνης, Αγ. Δημητρίου, Φιλίππου Δραγούμη, (ξανά) Φιλίππου (σκέτο) και Λεων. Ιασωνίδου.

Πίνακας 64: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Αχειροποιήτου

Γράφημα 54: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Αχειροποιήτου

Εδώ έχουμε το μικρότερο ποσοστό άκυρων (0,73%) και, ως αποτέλεσμα, ένα από τα μεγαλύτερα, και συγκεκριμένα, το τρίτο με 98,36%. Η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και με μεγάλη διαφορά, αλλά δεν έχει και την απόλυτη πλειοψηφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει περίπου τρεισήμισι μονάδες, το ΚΙΝΑΛ σχεδόν τρεις, το ΚΚΕ λίγο πάνω από μισή μονάδα και η Ελληνική Λύση λίγο κάτω από μισή κι αυτό. Έτσι τόσο το ΜΕΡΑ25 (με σχεδόν μια μονάδα παραπάνω) όσο κι η Χρυσή Αυγή (με ακριβώς μισή παραπάνω) ξεπερνούν το κόμμα του Βελόπουλου. Μετά έχουμε την κλασική ανατροπή της περιφέρειας με το κόμμα του Λεβέντη πάνω από το κόμμα της Κωνσταντοπούλου και κατόπιν συναντάμε τα δύο ακραία αποτελέσματα του εκλογικού διαμερίσματος με το τέταρτο χαμηλότερο της Δημιουργίας Ξανά (0,93%) και το δεύτερο υψηλότερο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (0,77%). Ισοψηφία για τα δύο μ-λ, όπως και παρακάτω για ΕΕΚ και ΟΚΔΕ. Το συγκεκριμένο Ε.Δ. ανήκει σ’ αυτά που σαφώς κλίνουν υπέρ της Μητροπόλεως εν συγκρίσει με τον Δενδροπόταμο με βάση τους συντελεστές συσχέτισης.

Εκλογικό Διαμέρισμα Παναγούδας – Υπαπαντής

Ένα παράξενο χωροθετημένο Ε.Δ. καθώς αποτελείται από δυο χωριστά τμήματα, ένα πάνω κι ένα κάτω από την Εγνατίας που εφάπτονται στη γωνία Εγνατίας με Ιασωνίδου. Το πάνω τμήμα περικλείεται από τις οδούς Λεων. Ιασωνίδου, Φιλίππου, Φιλ. Δραγούμη, Αγ. Δημητρίου, Μανωλ. Κυριακού, πλ. Αγίου Γεωργίου, Πατρ. Ιωακείμ και τον πεζόδρομο μπροστά από τον κινηματογράφο “Φαργκάνη”. Το κάτω αντίστοιχα από τις Εγνατίας, Κων. Αγγελάκη, Αλεξ. Σβώλου, Δημ. Γούναρη, Τσιμισκή, Λόρδου Βύρωνος, πλ. Ναυαρίνου, Σπυρ. Λούη και Κων. Παλαιολόγου.

Πίνακας 65: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Παναγούδας – Υπαπαντής

Γράφημα 55: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Παναγούδας – Υπαπαντής

Ο αριθμός των γραμμένων εκλογέων είναι ο πέμπτος μικρότερος στην εκλογική περιφέρεια και ταυτόχρονα έχουμε τη μεγαλύτερη αποχή καθώς η συμμετοχή είναι μόλις 43,64%. Δηλαδή είναι λίγοι ψηφίζουν και λιγότεροι από τους μισούς. Η διαφορά υπέρ της ΝΔ πλησιάζει τις είκοσι μονάδες (εξήμισι πάνω αυτή, τεσσεράμισι κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ). ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ χάνουν περίπου δυο μονάδες το καθένα (για το δεύτερο αυτό είναι το τρίτο χειρότερο ποσοστό του, 3,27%), με αποτέλεσμα τόσο η Ελληνική Λύση, που βρίσκεται στο πανελλαδικό ποσοστό της, όσο και το ΜΕΡΑ 25 (+0,77%) να ξεπερνούν το Κομμουνιστικό Κόμμα. Η Χρυσή Αυγή σημειώνει την πέμπτη χειρότερη επίδοσή της (2,48%). Το κόμμα της Κωνσταντοπούλου υπολείπεται του κόμματος Λεβέντη. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και η ΛΑ.Ε. ξεπερνούν το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ που έχει το τρίτο χειρότερό του (0,26%) και τέλος τα τρία πολύ μικρά κόμματα δεν κατορθώνουν να πάρουν ψήφο σε αντίθεση με τον Ανεξάρτητο/Μεμονωμένο που παίρνει μία και σημειώνει το τέταρτο καλύτερο ποσοστό του (0,05%). Αυτό το εκλογικό διαμέρισμα κλίνει με έμφαση προς την πλευρά της Μητρόπολης κι οριακά βρίσκεται στην πράσινη ζώνη κι όχι στην μπλε (βλ. Πίνακας 7, Μέρος 1ο).

Εκλογικό Διαμέρισμα Κοιμήσεως Θεοτόκου – Παναγίας Δέξιας

Το έβδομο και τελευταίο Ε.Δ. της Α΄ Κοινότητας αποτελείται κι αυτό από δύο κατοικημένες ζώνες και πολλές ακατοίκητες καθώς περιλαμβάνει το Αριστοτέλειο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Στρατηγείο, το Παλαί ντε Σπορ, τη ΔΕΘ, το Δημαρχείο, πολλά πάρκα, μαζί με το νεκροταφείο Ευαγγελίστριας, το νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος” και τους Κήπους του Πασά. Οι κατοικημένες ζώνες του είναι αφενός η περιοχή της Ροτόντας (που περικλείεται από τις οδούς Εγνατίας, πεζόδρομος “Φαργκάνη”, Πατρ. Ιωακείμ, πλ. Αγ. Γεωργίου, Μανωλ. Κυριακού, Αγ. Δημητρίου και Εθνικής Αμύνης) και αφετέρου ο συνοικισμός των Σαράντα Εκκλησιών (που βρίσκεται στον λόφο μεταξύ Ευαγγελίστριας και Τριανδρίας).

Πίνακας 66: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα Κοιμήσεως Θεοτόκου – Παναγίας Δέξιας Γράφημα 56: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. Κοιμήσεως Θεοτόκου – Παναγίας Δέξιας

Εδώ η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων είναι σχεδόν δεκαέξι μονάδες με τη ΝΔ να έχει κάτι πάνω από τρεις μονάδες παραπάνω και τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι πάνω από τέσσερις μονάδες παρακάτω. Την έκπληξη κάνει το ΜΕΡΑ25 που με το δεύτερο καλύτερό του ποσοστό (5,77%) καταλαμβάνει την τρίτη θέση, κάτι που γίνεται μονάχα σε άλλα δύο εκλογικά διαμερίσματα (βλ. Πίν. 6, Μέρος 1ο). Το ΚΙΝΑΛ με πτώση δυόμισι μονάδων μένει λίγο πάνω από το ΚΚΕ, ενώ για τη Χρυσή Αυγή το 2,07% είναι το χαμηλότερο ποσοστό της σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, γεγονός που οδηγεί και το άθροισμα της Ακροδεξιάς στο πέμπτο μικρότερό της, 7,46%. Έχουμε το κλασσικό προσπέρασμα της Ένωσης Κεντρώων, ενώ (όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλη την Α΄ Κοινότητα) η ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπερβαίνει το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ. Τέλος το ΚΚΕ (μ-λ), με τη σειρά του, έχει καλύτερη επίδοση από το κόμμα του Σώρρα.

Η εξέταση αυτών των έντεκα εκλογικών διαμερισμάτων που συναπαρτίζουν τις δύο πρώτες δημοτικές κοινότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης μας δίνει ένα παράδειγμα πως κοντινές σχετικά περιοχές μπορεί να διαφέρουν πάρα πολύ εκλογικά. Πρώτα απ’ όλα όμως ένα κοινό στοιχείο που έχουν αυτά τα Ε.Δ. είναι ότι σε όλα η συμμετοχή είναι χαμηλότερη της πανελλαδικής. Μάλιστα εδώ συναντάμε και τα τέσσερα εκλογικά διαμερίσματα με τη μεγαλύτερη αποχή, το πρώτο στην Α΄ και τ’ άλλα τρία στη Β΄ Κοινότητα. Τα πράγματα αρχίζουν ν’ αλλάζουν στα άκυρα όπου τρία Ε.Δ. της Α΄ Κοινότητας βρίσκονται μεταξύ των πέντε με τα μικρότερα ποσοστά αλλά ένα της Β΄ έχει το πέμπτο μεγαλύτερο. Στα λευκά ψηφοδέλτια πάλι παρατηρούμε το ελάχιστο ποσοστό τους σε ένα Ε.Δ. της Β΄ Κοινότητας αλλά ταυτόχρονα το τρίτο μεγαλύτερο σε άλλο Ε.Δ. της ίδιας κοινότητας και το πέμπτο μεγαλύτερο σε ένα της Α΄. Οι μεγάλες διαφορές έρχονται όμως στα ποσοστά των κομμάτων. Σε δύο περιπτώσεις στη Β΄ Κοινότητα ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται και σε όλες τις άλλες έπεται, αλλά με μεγάλες μεταξύ τους αποστάσεις στις ψήφους και των δύο πρώτων και πολλών άλλων κομμάτων. Έτσι στην Α΄ Κοινότητα συναντάμε τα τέσσερα υψηλότερα ποσοστά της ΝΔ, που μάλιστα υπερβαίνουν το 50%. Στα ίδια, βέβαια, εκλογικά διαμερίσματα έχουμε τα τέσσερα χαμηλότερα του ΣΥΡΙΖΑ. Στα τρία απ’ αυτά, συν ένα της Β΄ Κοινότητας, καταγράφονται τα τέσσερα από τα πέντε χειρότερα του ΚΙΝΑΛ. Επίσης το ΚΚΕ έχει τα τρία από τα πέντε χαμηλότερα ποσοστά του σε Ε.Δ. της Α΄ Κοινότητας. Η Ελληνική Λύση ενώ είναι τρίτη και στα τέσσερα Ε.Δ. της Β΄ σε τρία της Α΄ έχει τα μικρότερα ποσοστά της. Σε δύο περιπτώσεις στη Β΄ και σε μία στην Α΄ το ΜΕΡΑ25 σημειώνει τα τρία από τα πέντε χαμηλότερα αλλά σε ένα Ε.Δ. της Α΄ έχει το δεύτερο μεγαλύτερό του και μία από τις τρεις φορές που καταλαμβάνει την τρίτη θέση, ενώ με εξαίρεση ένα σε όλα τα υπόλοιπα Ε.Δ. της Α΄ ξεπερνά το κόμμα του Βελόπουλου και σε πολλά και το ΚΚΕ. Η Χρυσή Αυγή καταγράφει τέσσερα από τα πέντε μικρότερα ποσοστά της στην Α΄, ενώ στη Β΄ περνάει παντού το ΜΕΡΑ25. Τρία Ε.Δ. της Α΄ είναι μεταξύ των πέντε χειρότερων για την Πλεύση Ελευθερίας, κάτι που ισχύει για δύο από τα πέντε της Ένωσης Κεντρώων. Εδώ έχουμε και δύο από τα πέντε χαμηλότερα της Δημιουργίας Ξανά, ένα σε κάθε κοινότητα. Αντικρουόμενα είναι τα πράγματα για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έχει ένα από τα πέντε χειρότερα στη Β΄ και δύο από τα πέντε καλύτερα στην Α΄, όπου σταθερά ανεβαίνει μία θέση. Επίσης στην Α΄ Κοινότητα καταγράφονται δύο από τα πέντε μικρότερα ποσοστά του κόμματος του Σώρρα κι εντέλει, σε συνδυασμό με τα χαμηλά του Βελόπουλου και της Χρυσής Αυγής, στην Α΄ Κοινότητα καταγράφονται τέσσερα από τα πέντε χαμηλότερα ποσοστά της Ακροδεξιάς.

Στο επόμενο μέρος θα αναφερθούμε στα “ορεινά” του Δήμου Θεσσαλονίκης (Τριανδρία, Γ΄ και Δ΄ Κοινότητα).

Μοιραστείτε το άρθρο