επίσκεψη στο Μικρό Δέντρο, ένα αυτοοργανωμένο παιδαγωγικό εγχείρημα για την ελευθεριακή εκπαίδευση

Επίσκεψη στην ανοιχτή ημέρα γνωριμίας στην εκπαιδευτική κοινότητα του “Μικρού Δέντρου”, στο σχολείο που λειτουργεί με το βίωμα της αμεσοδημοκρατικής κοινότητας, με εργαλεία την συνεκπαίδευση, την αλληλοβοήθεια και τη συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες.

📢Σχολεία κλουβιά και κλούβια ιδανικά Ευχαριστούμε το infolibre – Συνεργατική για την ανεξάρτητη ενημέρωση και…

Posted by Το Μικρό Δέντρο on Sunday, May 14, 2023

 

 

Το κοινοτικό σχολείο,πρόταση για την κοινωνική οργάνωση.

Έχοντας διασχίσει περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης,με σκοπό να παραβρεθώ στο ανοιχτό κάλεσμα σε γονείς και οποι@ αλλ@ θα ήθελαν να γνωρίσουν την εκπαιδευτική κοινότητα του “Μικρού Δέντρου”,θεώρησα ως ευκαιρία για ένα μικρό οδοιπορικό στα «κτίρια» της συμβατικής προσχολικής αγωγής.
Όταν έφτασα- τολμώ να πω-σε ότι ριζοσπαστικότερο έχει να δείξει αυτή η πόλη,δεν ήθελα να το αποχωριστώ.
Ένα “ αλλιώτικο σχολείο” το οποίο λειτουργεί από το 2014 με τις αξίες της αυτοοργάνωσης ,της ελευθεριακής εκπαίδευσης και της βιωματικής μάθησης.
Σχολείο το οποίο εκπαιδεύει με το βίωμα της αμεσοδημοκρατικής κοινότητας,με εργαλεία την συνεκπαίδευση ,την αλληλοβοήθεια και τη συμμετοχή στη συλλογική ζωη.

Όλα όσα έγραψαν (στο κείμενο που ακολουθεί)κατά τη παρουσίαση του εγχειρήματος,εφαρμόζονται στο ακέραιο καθημερινά.

Το “Μικρό Δέντρο” που θα γίνει δάσος.
Το σχολείο όπου η παιδαγωγική προσέγγιση – στο εδώ και στο τώρα,δεν είναι ουτοπία.

Για μια εκπαίδευση η οποία,αρχικά,ξεκινάει από το σεβασμό στην ατομική αυτονομία του κάθε παιδιού και στους δικούς του ρυθμούς.

-Το “Μικρό Δέντρο που θα γίνει δάσος”, είναι ένα αυτοοργανωμένο παιδαγωγικό εγχείρημα που λειτουργεί με τις αξίες της ελευθεριακής εκπαίδευσης και της βιωματικής μάθησης. Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2014 και το “δάσος” του βρίσκεται στην περιοχή Κρυονερίου της Θεσσαλονίκης.
Οι άνθρωποι που το απαρτίζουν είναι μια ομάδα παιδιών, γονέων και παιδαγωγών. Το αρχικό «σμίξιμο» των γονέων και των παιδαγωγών αυτών προέκυψε από την ανάγκη και την επιθυμία τους για μια αλλιώτικη εκπαίδευση.
Μια εκπαίδευση που σε πρώτο επίπεδο ξεκινάει από το σεβασμό στην ατομικότητα του κάθε παιδιού, στους προσωπικούς του ρυθμούς, στις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Σε δεύτερο επίπεδο συνεχίζεται με το βιώμα της αμεσοδημοκρατικής κοινότητας, με εργαλεία τη συνεκπαίδευση, την αλληλοβοήθεια και τη συμμετοχή στη συλλογική ζωή .Θεωρούμε βασικό να συντροφεύουμε τα παιδιά με ενσυναίσθηση, ειλικρίνεια και αποδοχή στην ανακάλυψη της γνώσης και στην ολόπλευρη ανάπτυξη τους.
Την εκπαίδευση αυτή αφ’ ενός παλεύουμε να την πραγματώσουμε στο εδώ και τώρα, μέσω της λειτουργίας του Μικρού Δέντρου. Αφ’ ετέρου είναι για μας εξίσου σημαντικό να αγωνιστούμε ώστε να ανοίξει δημόσια το θέμα της ελευθεριακής εκπαίδευσης-

Βαγγέλης Γλαντζής

Posted by infolibre – Συνεργατική για την ανεξάρτητη ενημέρωση και επικοινωνία on Saturday, May 13, 2023

 

Μοιραστείτε το άρθρο