Από τη Μητρόπολη μέχρι τον Δενδροπόταμο
Η γεωγραφία της ψήφου το 2019
Μέρος 5ο: Δήμος Νεάπολης – Συκεών

Του Γιάννη Γκλαρνέτατζη

Ο τέταρτος δήμος των δυτικών συνοικιών, γεωγραφικά βρίσκεται βόρεια από το κεντρικό τμήμα της πόλης, βασικά περικυκλώνει τον κεντρικό δήμο με τα όρια μεταξύ τους να είναι τα τείχη, ενώ ως προς την κοινωνική διαστρωμάτωση μάλλον βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα στις δυτικές συνοικίες και το κέντρο, καθώς εδώ κατοικούν κυρίως μεσοστρώματα ενώ σε μια δημοτική του ενότητα (Πεύκα) οι κάτοικοι ανήκουν στις πιο εύπορες τάξεις. Εκτός από τα Πεύκα ο δήμος αυτός αποτελείται από άλλη μία μικρή δημοτική ενότητα (που αποτελεί ένα μόνο εκλογικό διαμέρισμα), αυτήν του Αγίου Παύλου και δυο μεγαλύτερες τη Νεάπολη και τις Συκιές (που δίνουν και το όνομα στον δήμο).

Τα παραπάνω κοινωνικά χαρακτηριστικά φαίνονται κι από τα επίπεδα μόρφωσης όπως αποτυπώνονται στην απογραφή του 2011.

Πίνακας 37: Ποσοστά μορφωτικών επιπέδων Δήμου Νεάπολης – Συκεών

 

Η κατάταξή του, μεταξύ των έξι δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος, είναι εντελώς στη μέση. Σε τέσσερις κατηγορίες καταλαμβάνει την τρίτη θέση, σε δύο την τέταρτη και σε μια μόνο (που είναι κι αυτή με τα πιο μικρά ποσοστά γενικά) τη δεύτερη. Αν αφήσουμε στην άκρη την κατηγορία “Απροσδιόριστο” και συγκρίνουμε το άθροισμα των τριών κατηγοριών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (“Ούτε Δημοτικό”, “Δημοτικό” και “Γυμνάσιο”) με το αντίστοιχο των τριών τη μη υποχρεωτικής (“Λύκειο”, “Μεταλυκειακή” και “Πανεπιστήμιο”) έχουμε ένα πολύ ισόρροπο αποτέλεσμα. Στη χαμηλή βαθμίδα ανήκει το 44,74% και στην υψηλή το 48,75%. Επιπλέον, η ενδιάμεση αυτή θέση φαίνεται αν λάβουμε υπόψη ότι στους απόφοιτους πανεπιστημίου υπολείπεται των δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς και ξεπερνά τους άλλους τρεις δυτικούς δήμους, ενώ αντίθετα όσον αφορά τους αποφοίτους Γυμνασίου ή όσους δεν τελείωσαν ούτε το Δημοτικό υπολείπεται των τριών δυτικών δήμων και ξεπερνά αυτούς της Θεσσαλονίκης και της Καλαμαριάς. Στους αποφοίτους Λυκείου, πάλι, υπολείπεται του Κορδελιού – Ευόσμου και προηγείται της Καλαμαριάς, ενώ στους αποφοίτους Δημοτικού προηγείται και του Κορδελιού – Ευόσμου.

Πίνακας 38: Αποτελέσματα στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών

Γράφημα 29: Ποσοστά των κομμάτων στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών

Κι εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά δυόμισι μονάδες, έχοντας θετική διαφορά περίπου μιάμιση μονάδας από το πανελλαδικό ποσοστό του ενώ η ΝΔ πέφτει κατά εννιάμισι μονάδες. Όμως, σε αντίθεση με τους άλλους δυτικούς δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών η σειρά κατάταξης των κομμάτων από την τρίτη μέχρι την έβδομη θέση είναι ίδια με την πανελλαδική, παρότι το ΚΙΝΑΛ έχει μια μικρή αρνητική διαφορά και τα υπόλοιπα κόμματα σ’ αυτές τις θέσεις θετικές διαφορές από μισή μέχρι δύο μονάδες. Πιο κάτω όλα σχεδόν τα κόμματα έχουν παραπάνω ποσοστά από το πανελλαδικό τους με την Ένωση Κεντρώων να κερδίζει μια θέση ξεπερνώντας την Πλεύση Ελευθερίας, την Ελλήνων Συνέλευσιν να ισοψηφεί με τη Λαϊκή Ενότητα και την ΟΚΔΕ να υπερβαίνει τα άλλα δύο πολύ μικρά κόμματα.

Δημοτική Ενότητα Νεαπόλεως

Η Νεάπολη αποτελεί ίσως την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της εκλογικής περιφέρειας, καθώς ενώ έχει πολύ μικρή έκταση διαιρείται σε πέντε εκλογικά διαμερίσματα. Η αρχή της Νεάπολης, καθώς ερχόμαστε από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, είναι η διασταύρωση των οδών Λαγκαδά, Αγίων Πάντων και Ελ. Βενιζέλου. Απ’ εκεί τα όρια της είναι η Λαγκαδά με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αρχικά, και τους Αμπελόκηπους, στη συνέχεια. Με τη Σταυρούπολη και το πρώην στρατόπεδο Π. Μελά τη χωρίζει η οδός Δαβάκη. Κατόπιν οι οδοί Διγενή και Ελπίδος είναι κυρίως τα όρια με την Πολίχνη, διατηρώντας εντός της Νεαπόλεως το πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη. Η οδός Ανδρέα Παπανδρέου (που αποτελεί τη βασική οδό που οδηγεί προς τον περιφερειακό αλλά και τους ορεινούς οικισμούς δίπλα στην πόλη: Φίλυρο, Ασβεστοχώρι, Χορτιάτη, κλπ.) τη χωρίζει στα ψηλά από τις Συκιές, ενώ πιο χαμηλά τον ρόλο αυτό παίζουν οι οδοί Βουλγαροκτόνου και κυρίως Ρήγα Φεραίου (ένας δρόμος κτισμένος πάνω σε ρέμα). Τέλος η συνέχεια αυτού του ρέματος μέσω των οδών Καρπενισιώτη και Δεμερτζή είναι και πάλι το όριο με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Το πού βρίσκονται τα εκλογικά διαμερίσματα της Νεάπολης, αλλά και των Συκιών, τα υποθέτουμε με βάση τα σχολεία που χρησιμοποιούνται ως χώροι ψηφοφορίας, τα οποία βρήκαμε χάρη στη βοήθεια του Γιάννη Πολυχρονιάδη, τον οποίο ευχαριστούμε.

Πίνακας 39: Αποτελέσματα στη Δημοτική Ενότητα Νεαπόλεως

Γράφημα 30: Ποσοστά των κομμάτων στη Δημοτική Ενότητα Νεαπόλεως

Η συμμετοχή είναι πεσμένη κατά περίπου τρεισήμισι μονάδες. Κατά τ’ άλλα η ΝΔ βρίσκεται δέκα μονάδες κάτω κι ο ΣΥΡΙΖΑ τρεις πάνω μ’ αποτέλεσμα να προηγείται κατά πέντε μονάδες. Το ΚΙΝΑΛ χάνει μια μονάδα αλλά διατηρεί την τρίτη θέση ενώ η Ελληνική Λύση με δυο μονάδες παραπάνω ξεπερνάει το ΚΚΕ που έχει μια μικρή πτώση. Η μόνη άλλη αλλαγή σειράς είναι ότι το κόμμα του Λεβέντη ξεπερνάει το κόμμα της Κωνσταντοπούλου και στον πάτο του πίνακα η ΟΚΔΕ είναι πάνω από Μ-Λ ΚΚΕ και ΕΕΚ.

Εκλογικό Διαμέρισμα 1ο Νεαπόλεως

Για το πρώτο Ε.Δ. αυτής της δημοτικής ενότητας το σχολείο που χρησιμοποιείται ως χώρος ψηφοφορίας είναι το 5ο Δημοτικό στην Αθανασίου Διάκου 29, οπότε θεωρούμε ότι η περιοχή που καλύπτει αυτό το εκλογικό διαμέρισμα είναι η βορειοδυτική Νεάπολη, δηλαδή η συνοικία Αναγέννησης και μάλλον η διπλανή συνοικία Ελπίδας.

Πίνακας 40: Αποτελέσματα στο Ε.Δ. 1ο Νεαπόλεως

Γράφημα 31: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. 1ο Νεαπόλεως

Πέρα από τη σχετικά χαμηλή συμμετοχή σε αυτό το εκλογικό διαμέρισμα έχουμε και μερικά ακραία δεδομένα πέρα από τις ψήφους των κομμάτων. Συγκεκριμένα αυτό το Ε.Δ. είναι το πρώτο σε άκυρα (2,73%) αλλά ταυτόχρονα το προτελευταίο σε λευκά ψηφοδέλτια (0,43%). Προφανώς όμως το μεγάλο ποσοστό των άκυρων έχει μεγαλύτερη βαρύτητα κι έτσι τελικά το 1ο Νεαπόλεως είναι το τρίτο από το τέλος σε ποσοστό έγκυρων ψήφων στο πολεοδομικό συγκρότημα (96,84%). Ως προς τα κόμματα η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ είναι διψήφια αφού εδώ έχουμε το πέμπτο χειρότερο ποσοστό της ΝΔ (26,06) σχεδόν δεκατέσσερις μονάδες κάτω από το πανελλαδικό. Το ΚΙΝΑΛ παρά την αρνητική διαφορά διατηρεί την τρίτη θέση, ενώ το ΚΚΕ (που σημειώνει κι αυτό μικρή πτώση) χάνει την τέταρτη από το κόμμα του Βελόπουλου. Παρακάτω η Χρυσή Αυγή έχει 2,41% μεγαλύτερο ποσοστό (κατά σύμπτωση όσο ακριβώς και η θετική διαφορά της Ελληνικής Λύσης) και ξεπερνάει το ΜΕΡΑ25 που κι αυτό έχει μεγαλύτερο ποσοστό κατά 1,7%. Επίσης εδώ η Πλεύση Ελευθερίας σημειώνει το τέταρτο υψηλότερο αποτέλεσμά της (2,89%), ενώ ακόμη παρακάτω η Ελλήνων Συνέλευσις αλλά και το ΚΚΕ (μ-λ) ξεπερνούν τη Λαϊκή Ενότητα. Στη σύγκριση των συντελεστών συσχέτισης μεταξύ των δυο ακραίων εκλογικών διαμερισμάτων το συγκεκριμένο είναι απ’ αυτά που βρίσκονται πολύ πιο κοντά στον Δενδροπόταμο.

Εκλογικό Διαμέρισμα 2ο Νεαπόλεως

Εδώ το σχολείο που γίνεται η ψηφοφορία είναι το 7ο Δημοτικό στην Κ. Καραμανλή 11 (στην περιοχή του πάρκου Ρουμάνικα), οπότε υποθέτουμε ότι σ’ αυτό το Ε.Δ. ανήκουν οι συνοικίες Πυροπαθών, Τρωάδα, Κολοκοτρώνη και Τυρολόη, δηλαδή αναφερόμαστε στο νοτιοδυτικό τμήμα της Νεάπολης.

Πίνακας 41: Αποτελέσματα στο Ε.Δ. 2ο Νεαπόλεως

Γράφημα 32: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. 2ο Νεαπόλεως

Κι εδώ έχουμε σαφώς μικρότερη συμμετοχή απ’ ότι στο σύνολο της χώρας. Επίσης, αν και το ποσοστό των άκυρων ψήφων είναι σχεδόν ίδιο με το πανελλαδικό στα λευκά ψηφοδέλτια έχουμε το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό στην εκλογική περιφέρεια (0,44%). Στα ποσοστά των κομμάτων η ΝΔ υπολείπεται πάνω από δέκα μονάδες από το πανελλαδικό ποσοστό της κι έτσι έπεται του ΣΥΡΙΖΑ (που έχει 3,64% παραπάνω) κατά περίπου πεντέμισι μονάδες. Το ΚΙΝΑΛ αν και έχει κι αυτό αρνητικό διαφορά (το μόνο εκτός του κυβερνώνοντος κόμματος και των πολύ μικρών) παραμένει τρίτο. Η Ελληνική Λύση με +2,28% βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ αξιοσημείωτη είναι κι η διαφορά των δύο περίπου μονάδων με την οποία το ΜΕΡΑ25 προηγείται της Χρυσής Αυγής. Επίσης κι εδώ έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά της Πλεύσης Ελευθερίας στο πολεοδομικό συγκρότημα και συγκεκριμένα το πέμπτο υψηλότερο (2,77%). Πιο κάτω δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στη σειρά των κομμάτων, σε σχέση πάντα με τα πανελλαδικά αποτελέσματα, εκτός από το τέλος όπου η ΟΚΔΕ κατορθώνει να μην “μηδενιστεί” κερδίζοντας μία ψήφο, σε αντίθεση με το Μ-Λ ΚΚΕ, το ΕΕΚ και τον Ανεξάρτητο/Μεμονωμένο. Κι αυτό το εκλογικό διαμέρισμα βρίσκεται σαφώς εγγύτερα του Ε.Δ. Δενδροποτάμου έναντι του Ε.Δ. Γρηγορίου Παλαμά, όσον αφορά στους συντελεστές συσχέτισης.

Εκλογικό Διαμέρισμα 3ο Νεαπόλεως

Γι’ αυτό το εκλογικό διαμέρισμα η ψηφοφορία γίνεται στο 1ο Δημοτικό σχολείο επί της Ελ. Βενιζέλου 99, λίγο πιο πάνω από το Ρολόι. Ως εκ τούτου, υποθέτουμε ότι περιλαμβάνει το Κέντρο της Νεάπολης.

Πίνακας 42: Αποτελέσματα στο Ε.Δ. 3ο Νεαπόλεως

Γράφημα 33: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. 3ο Νεαπόλεως

Όπως φαίνεται και στο γράφημα στο 3ο Ε.Δ. Νεαπόλεως τα δύο μεγάλα κόμματα σχεδόν ισοψηφούν με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται κατά έξι ψήφους, όντας λίγο πάνω από το πανελλαδικό του ποσοστό σε αντίθεση, βέβαια, με τη Νέα Δημοκρατία που υπολείπεται κατά περισσότερες από επτά μονάδες του αντίστοιχου δικού της. Κι ενώ το ΚΚΕ διατηρεί την τέταρτη θέση έναντι της Ελληνικής Λύσης, το ΜΕΡΑ25 υπολείπεται της Χρυσής Αυγής. Ανατροπές στη σειρά έχουμε στα μικρά κόμματα, όπου η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ξεπερνά (έστω και κατά μία ψήφο) το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ που επίσης ισοψηφεί με τη Λαϊκή Ενότητα, για την οποία το 0,49% είναι το τέταρτο καλύτερο ποσοστό της. Πιο κάτω το ΚΚΕ (μ-λ) ξεπερνά το κόμμα του Σώρρα, ενώ Μ-Λ ΚΚΕ και ΟΚΔΕ ισοψηφούν πάνω από το “μηδενικό” ΕΕΚ. Τέλος, η διαφορά μεταξύ των συντελεστών συσχέτισης αυτού του Ε.Δ. με τα αντίστοιχα ακραία είναι σχεδόν μηδενική.

Εκλογικό Διαμέρισμα 4ο Νεαπόλεως

Ο προσδιορισμός αυτού του εκλογικού διαμερίσματος δυσκολεύει ακόμα περισσότερο καθώς τόσο το σχολείο όπου γίνεται η ψηφοφορία όσο και τα υπόλοιπα σχολεία όπου θα μπορούσε να λάβει τόπο βρίσκονται στο πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη, το οποίο δεσπόζει σ’ όλη τη Νεάπολη. Όμως με βάση τα όσα υποθέσαμε για τα προηγούμενα Ε.Δ. όπως κι αυτό που συμπεραίνουμε για το επόμενο μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για τη βορειοανατολική πλευρά της δημοτικής ενότητας, πάνω από το πρώην στρατόπεδο μέχρι την οδό Ελπίδος που αποτελεί το όριο με την Πολίχνη.

Πίνακας 43: Αποτελέσματα στο Ε.Δ. 4ο Νεαπόλεως

Γράφημα 34: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. 4ο Νεαπόλεως

Επανερχόμαστε σε μια εικόνα καθαρής πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ με σχεδόν πέντε μονάδες διαφορά (+2,43% γι’ αυτόν, -10,67% για τη ΝΔ, σε σχέση με τα πανελλαδικά ποσοστά τους). Το ΚΙΝΑΛ, όμως, είναι τρίτο και με διαφορά από τ’ άλλα μεσαία κόμματα καθώς το 8,51% είναι το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό του στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Αμέσως παρακάτω έχουμε μια μικρή έκπληξη με το ΚΚΕ να χάνει περίπου μια μονάδα και να βρίσκεται στην έβδομη θέση, αλλά την τέταρτη θέση δεν την καταλαμβάνει η Ελληνική Λύση (όπως σε άλλες περιπτώσεις) αλλά το ΜΕΡΑ25 με θετική διαφορά σχεδόν δυο μονάδων, όση περίπου έχει κι η Χρυσή Αυγή που είναι στην έκτη θέση. Στη συνέχεια η Ένωση Κεντρώων ξεπερνάει την Πλεύση Ελευθερίας πλησιάζοντας το όριο εισόδου στη Βουλή με το υψηλότερο ποσοστό της σε όλη την εκλογική περιφέρεια (2,97%). Πιο κάτω η Λαϊκή Ενότητα κατορθώνει να υπερβεί την ΑΝΤΑΡΣΥΑ έστω και για μία μόνο ψήφο, ενώ μία ψήφο κατορθώνουν να εξασφαλίσουν και τα τρία πολύ μικρά κόμματα. Στην κατάταξη με βάση τους συντελεστές συσχέτισης με τα ακραία Ε.Δ. αυτό το εκλογικό διαμέρισμα βρίσκεται οριακά εντός της ενδιάμεσης ζώνης, κλίνοντας όμως προς τον Δενδροπόταμο.

Εκλογικό Διαμέρισμα 5ο Νεαπόλεως

Και γι’ αυτό το εκλογικό διαμέρισμα το σχολείο όπου γίνεται η ψηφοφορία είναι εντός του πρώην στρατοπέδου Στρεμπενιώτη, όμως το άλλο σχολείο που ανήκει σ’ αυτό βρίσκεται επί της οδού Π. Κουντουριώτου 12, γεγονός που μας οδηγεί στο να υποθέσουμε ότι η περιοχή που καλύπτει είναι οι συνοικίες Κουντουριώτη και Υδραγωγείου, χοντρικά το νοτιοανατολικό τμήμα της δημοτικής ενότητας μεταξύ του πρώην στρατοπέδου και της οδού Ανδρέα Παπανδρέου, ορίου με τις Συκιές.

Πίνακας 44: Αποτελέσματα στο Ε.Δ. 5ο Νεαπόλεως

Γράφημα 35: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. 5ο Νεαπόλεως

Στο τελευταίο Ε.Δ. της Νεάπολης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά τρεις μονάδας της Νέας Δημοκρατίας (με τον πρώτο να έχει θετική διαφορά σχεδόν τρεισήμισι μονάδες και τη δεύτερη αρνητική οκτώ μονάδες). Το ΚΙΝΑΛ είναι τρίτο παρά την πτώση του, αλλά το ΚΚΕ (που κι αυτό έχει αρνητική διαφορά) υπολείπεται κατά μια μονάδα της Ελληνικής Λύσης, ενώ και το ΜΕΡΑ25 βρίσκεται κάτω από τη Χρυσή Αυγή. Στα μικρομεσαία κόμματα η Ένωση Κεντρώων τα πάει και πάλι πολύ καλά, σημειώνοντας το τρίτο υψηλότερο ποσοστό της (2,92%). Παρακάτω η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ισοψηφεί με τη ΛΑ.Ε., ενώ το Μ-Λ ΚΚΕ μηδενίζεται με τα δυο άλλα πολύ μικρά κόμματα αλλά και τον Ανεξάρτητο/Μεμονωμένο υποψήφιο να κερδίζουν από δύο ψήφους, που για τον τελευταίο αποτελεί και το τρίτο καλύτερο ποσοστό του στην εκλογική περιφέρεια (0,08%). Και γι’ αυτό το Ε.Δ. η διαφορά των συντελεστών συσχέτισης μεταξύ των ακραίων εκλογικών διαμερισμάτων είναι λίγο υπέρ του Δενδροποτάμου, χωρίς όμως να ξεφεύγει από την ενδιάμεση ζώνη.

Δημοτική Ενότητα Συκεών

Η άλλη μεγάλη δημοτική ενότητα αυτού του δήμου βρίσκεται στους λόφους πάνω από τον κεντρικό δήμο, ενώ περιλαμβάνει και ένα τμήμα του δάσους του Σέιχ Σου. Με τη Νεάπολη τη χωρίζει αρχικά η Ρήγα Φεραίου και μετά η Βουλγαροκτόνου κι η Ανδρέα Παπανδρέου, η οποία στη συνέχεια αποτελεί το όριο με την Πολίχνη μέχρι τον κόμβο Ασβεστοχωρίου στον περιφερειακό. Κατόπιν εισχωρεί στο Σέιχ Σου εντός του οποίου υπάρχουν τα όρια με τη Δημοτική Ενότητα Πεύκων μέχρι το Καρά Τεπέ, όπου συνορεύει πολύ λίγο με τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη. Απ’ εκεί αρχίζουν τα όρια με τη Δημοτική Ενότητα Αγίου Παύλου που, περνώντας τον περιφερειακό στον κόμβο Συκεών, κατηφορίζουν την οδό Ανθέων μέχρι το Επταπύργιο. Κατόπιν έχουμε τα σύνορα με τον Δήμο Θεσσαλονίκης που ακολουθούν τα τείχη της πόλης μέχρι της οδού Αλ. Παπαδοπούλου, κοντά στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, απ’ όπου ακολουθούν ένα ζικ-ζακ μέσω των οδών Μετεώρων, Παν. Αφαλή, Μακεδονομάχων, Αμαλιάδος και Καυκάσου, οπότε φτάνουμε στη Νεάπολη. Αυτή η δημοτική ενότητα χωρίζεται σε τέσσερα εκλογικά διαμερίσματα για τον προσδιορισμό των οποίων θα ακολουθήσουμε την ίδια μέθοδο με τη Νεάπολη.

Πίνακας 45: Αποτελέσματα στη Δημοτική Ενότητα Συκεών

Γράφημα 36: Ποσοστά των κομμάτων στη Δημοτική Ενότητα Συκεών

Αρχικά βλέπουμε ότι τα ποσοστά συμμετοχής, άκυρων και λευκών είναι περίπου στα πανελλαδικά επίπεδα. Εκείνο που έχει μεγάλη διαφορά είναι το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας που βρίσκεται δώδεκα ολόκληρες μονάδες κάτω από το πανελλαδικό της, με αποτέλεσμα να υπολείπεται εξήμισι μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, εδώ (κι αναμενόμενα) υπάρχει το υψηλότερο ποσοστό του ΚΙΝΑΛ, ενώ και στη συνέχεια η σειρά κατάταξης των κομμάτων είναι ίδια με την πανελλαδική μέχρι τα μικρομεσαία όπου η Ένωση Κεντρώων ξεπερνά την Πλεύση Ελευθερίας. Στα μικρά τώρα η Λαϊκή Ενότητα (που είναι το δεύτερο μετά τη ΝΔ κόμμα με αρνητική διαφορά ποσοστού) υπολείπεται του κόμματος του Σώρρα, ενώ στα πολύ μικρά βρίσκεται το τρίτο κόμμα με αρνητική διαφορά, το Μ-Λ ΚΚΕ, που υπολείπεται της ΟΚΔΕ και του ΕΕΚ.

Εκλογικό Διαμέρισμα 1ο Συκεών

Επειδή το σχολείο όπου γίνεται η ψηφοφορία αυτού του εκλογικού διαμερίσματος είναι στη διεύθυνση Ζαχ. Γουναρίδη 1 και Μελ. Μερκούρη, στο κάτω μέρος του δημοτικού άλσους, και με βάση το πού βρίσκονται στα σχολεία όπου ψηφίζουν οι εκλογείς των υπόλοιπων Ε.Δ. υποθέτουμε ότι η περιοχή που καλύπτει είναι το νοτιοδυτικό τμήμα των Συκεών, χοντρικά οι συνοικίες Βάρνα, Κάστρα, Καλλιθέα και Ειρήνης Καστέλλο.

Πίνακας 46: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα 1ο Συκεών

Γράφημα 37: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. 1ο Συκεών

Αρχικά βλέπουμε ότι έχουμε πολύ λίγα λευκά ψηφοδέλτια, για την ακρίβεια το 0,47% είναι το τέταρτο χαμηλότερο ποσοστό στην εκλογική περιφέρεια. Στα ποσοστά των κομμάτων έχουμε βύθιση της ΝΔ στο 26% (τρίτο χειρότερό της και δεκατέσσερις μονάδες κάτω από το πανελλαδικό). Αντίστροφα ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει το τρίτο υψηλότερό του ποσοστό (37,41%, έξι μονάδες πάνω από το πανελλαδικό). Το αποτέλεσμα είναι η μεταξύ τους διαφορά να υπερβαίνει τις έντεκα μονάδες. Όμως εδώ είναι το ΚΙΝΑΛ που σημειώνει το καλύτερο ποσοστό του (9,10%). Παρακάτω διακρίνουμε το μικρό, σχετικά με την Α΄ Θεσσαλονίκης, ποσοστό του ΜΕΡΑ25 που το φέρνει πίσω από τη Χρυσή Αυγή· τη σχετικά μεγάλη διαφορά του κόμματος του Λεβέντη που ξεπερνά το κόμμα της Κωνσταντοπούλου· την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να ισοψηφεί με το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ, ενώ η Λαϊκή Ενότητα υπολείπεται της Ελλήνων Συνελεύσεως· τέλος, πάνω από τη μία ψήφο του Μ-Λ ΚΚΕ ισοψηφούν ΚΚΕ (μ-λ), ΕΕΚ και ΟΚΔΕ με το 0,14% να είναι το μεγαλύτερο ποσοστό για το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα στο πολεοδομικό συγκρότημα. Λογική συνέπεια των παραπάνω είναι ότι εδώ συναντάμε το τέταρτο υψηλότερο άθροισμα των τεσσάρων μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων (24,99%) καθώς και το πέμπτο των πολύ μικρών κομμάτων (0,31%). Επιπλέον, αυτό είναι ένα εκλογικό διαμέρισμα με συντελεστή συσχέτισης ως προς τον Δενδροπόταμο σαφώς μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο με το Ε.Δ. Γρηγορίου Παλαμά.

Εκλογικό Διαμέρισμα 2ο Συκεών

Αφού το σχολείο όπου γίνεται η ψηφοφορία είναι στην οδό Επταπυργίου 150 και Μαρ. Αντύπα, θεωρούμε ότι αυτό το Ε.Δ. καλύπτει το νοτιοανατολικό κομμάτι των Συκεών, δηλαδή τις συνοικίες Επταπύργιο και Δενδροφυτεία.

Πίνακας 47: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα 2ο Συκεών

Γράφημα 38: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. 2ο Συκεών

Η εικόνα δεν μεταβάλλεται σε σχέση με το πρώτο εκλογικό διαμέρισμα. Η ΝΔ έχει δώδεκα μονάδες λιγότερο από το πανελλαδικό ποσοστό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δυο μονάδες παραπάνω, οπότε προηγείται κατά έξι μονάδες. Για το ΚΙΝΑΛ αυτό είναι το τρίτο καλύτερο αποτέλεσμα (8,73%), ενώ παρακάτω το ΚΚΕ υπολείπεται της Ελληνικής Λύσης και το ΜΕΡΑ25 της Χρυσής Αυγής, έστω κατά μία ψήφο. Επίσης η Ένωση Κεντρώων ξεπερνάει την Πλεύση Ελευθερίας σημειώνοντας το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό της (2,91%). Παρακάτω εδώ έχουμε το υψηλότερο ποσοστό του ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ (0,91%) αλλά και το τρίτο χαμηλότερο για τη Λαϊκή Ενότητα (0,10%) που τη φέρνει πίσω από το κόμμα του Σώρρα, το ΚΚΕ (μ-λ) αλλά και την ΟΚΔΕ. Στα αθροίσματα έχουμε το τρίτο μικρότερο του δικομματισμού (61,25%) αλλά το πέμπτο μεγαλύτερο των λοιπών κοινοβουλευτικών κομμάτων (24,97%). Τέλος κι αυτό το Ε.Δ. κλίνει σαφώς προς την πλευρά του Δενδροπόταμου.

Εκλογικό Διαμέρισμα 3ο Συκεών

Πάλι με βάση το σχολείο ψηφοφορίας, που βρίσκεται Γ. Γεννηματά 10 και Ιπποκράτους, υποθέτουμε ότι εδώ ανήκουν οι περιοχές πάνω από το άλσος (Ροδοχώρι, Ρήγα Φεραίου, Αρμενοχώρι), δηλαδή το βορειοδυτικό κομμάτι της δημοτικής ενότητας.

Πίνακας 48: Αποτελέσματα στο Εκλογικό Διαμέρισμα 3ο Συκεών

Γράφημα 39: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. 3ο Συκεών

Σ’ αυτό το Ε.Δ. παρατηρούμε αρχικά μια συμμετοχή μεγαλύτερη κατά σχεδόν 4% από την αντίστοιχη πανελλαδική. Στα κόμματα η ΝΔ βρίσκεται κι εδώ πολύ κάτω από το πανελλαδικό ποσοστό της (-13,46%) κι ο ΣΥΡΙΖΑ πάνω τρεις μονάδες με αποτέλεσμα η μεταξύ τους διαφορά να είναι οκτώ μονάδες. Στα μεσαία κόμματα δεν υπάρχει αλλαγή στη σειρά κατάταξης καθώς όλα έχουν θετική διαφορά, ενώ για το ΚΙΝΑΛ έχουμε το δεύτερο καλύτερο ποσοστό (8,88%). Κάτω από τη στάθμη εισόδου στη Βουλή βλέπουμε την Ένωση Κεντρώων να περνάει με άνεση (πάνω από μισή μονάδα) την Πλεύση Ελευθερίας, το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ να σημειώνει το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό του (0,77%) και το κόμμα του Σώρρα να υπολείπεται του ΚΚΕ (μ-λ). Επιπλέον εδώ παρατηρείται το δεύτερο χαμηλότερο άθροισμα του δικομματισμού (60,99%) και αντίστροφα το υψηλότερο τόσο για τα λοιπά κοινοβουλευτικά κόμματα (27,15%), όσο και για τα μικρά, με πανελλαδικό ποσοστό κάτω της μονάδας, κόμματα (3,96%). Στην κατάταξη σχετικά με τη διαφορά των συντελεστών συσχέτισης κι αυτό το εκλογικό διαμέρισμα “γέρνει” σαφώς υπέρ του Δενδροποτάμου.

Εκλογικό Διαμέρισμα 4ο Συκεών

Το σχολείο όπου ψηφίζει αυτό το εκλογικό διαμέρισμα βρίσκεται στη διεύθυνση Αργυροκάστρου και Κοντοσόγλου, οπότε θεωρούμε ότι μιλάμε για το βορειοανατολικό τμήμα των Συκεών, πάνω από την Επταπυργίου μέχρι την Ανδρέα Παπανδρέου (συνοικία Κρυονερίου).

Γράφημα 40: Ποσοστά των κομμάτων στο Ε.Δ. 4ο Συκεώ

Η πιο σημαντική διαφορά από τ’ άλλα Ε.Δ. των Συκεών είναι άμεσα εμφανής στο γράφημα, καθώς η ΝΔ, παρότι βρίσκεται 8,7% παρακάτω από το πανελλαδικό της ποσοστό, είναι πρώτη έστω και με διαφορά 0,2% αφού κι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μισή περίπου μονάδα. Κι η σειρά κατάταξης των κομμάτων παραμένει η ίδια με την πανελλαδική μέχρι την ενδέκατη θέση. Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι βλέπουμε το τέταρτο υψηλότερο του ΚΙΝΑΛ (8,53%), ενώ το ΚΚΕ φθάνει στο 7% και το ΜΕΡΑ25 προηγείται κατά δύο μονάδες της Χρυσής Αυγής. Αμέσως μετά συναντάμε το δεύτερο καλύτερο ποσοστό της Πλεύσης Ελευθερίας (2,91%) και παρακάτω η Ελλήνων Συνέλευσις ξεπερνά τις ισοψηφούσες ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑ.Ε. κι η ΟΚΔΕ ισοψηφεί με το ΚΚΕ (μ-λ) πάνω από ΕΕΚ και Μ-Λ ΚΚΕ. Αθροιστικά, πάλι, εδώ έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό των μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων (πλην των δυο “μονομάχων”) με 26,19% κι αντίστροφα το πέμπτο μικρότερο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς με 0,48%. Ως προς τη διαφορά των συντελεστών συσχέτισης με τα εκλογικά διαμερίσματα Γρηγορίου Παλαμά και Δενδροποτάμου, αυτή είναι μηδενική.

Δημοτική Ενότητα Πεύκων

Τα Πεύκα (κοινώς Ρετζίκι) μπορούμε να πούμε ότι αποτελούν γενικώς μια “παραφωνία” στον συγκεκριμένο δήμο, κι ότι καταχρηστικά την εξετάζουμε με τις βορειοδυτικές συνοικίες. Ο οικισμός βρίσκεται πάνω από την Περιφερειακή Οδό (όπως κι η Ευκαρπία) αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση παρεμβάλλεται οδικώς μεταξύ δύο χωριών του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και συγκεκριμένα μεταξύ Φίλυρου και Ασβεστοχωρίου. Συνορεύει με τη Δημοτική Ενότητα Συκεών, την Πολίχνη (Δήμος Παύλου Μελά) και τις δημοτικές ενότητες Φιλύρου και Ασβεστοχωρίου. Κατοικείται ως επί το πλείστον από μεγαλοαστικά και μεσαία στρώματα, κάτι που είναι εμφανές στα εκλογικά αποτελέσματα.

Πίνακας 50: Αποτελέσματα στη Δημοτική Ενότητα Πεύκων

 

Γ ράφημα 41: Ποσοστά των κομμάτων στη Δημοτική Ενότητα Πεύκων

Η “παραφωνία” που προαναφέραμε είναι καταφανής στον σχετικό πίνακα αλλά και στο γράφημα. Πρώτα απ’ όλα εδώ συναντάμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε όλη την εκλογική περιφέρεια, 71,8%, δηλαδή δεκατέσσερις μονάδες πάνω από την πανελλαδική! Επιπλέον, το ποσοστό των άκυρων είναι 0,81% (τρίτο μικρότερο) με αποτέλεσμα το ποσοστό των έγκυρων (χωρίς και τα λευκά) να ανέρχεται σε 98,43% που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην περιφέρεια. Στο γράφημα βλέπουμε την τεράστια διαφορά υπέρ της ΝΔ, που ξεπερνά τις δεκαοκτώ μονάδες! Αυτό οφείλεται ότι το ποσοστό του κυβερνώνοντος κόμματος είναι δυο μονάδες πάνω από το πανελλαδικό αλλά, κυρίως, στο κατά σχεδόν οκτώ μονάδες χαμηλότερο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ (μόλις 23,73%, το πέμπτο χαμηλότερο). Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με αρνητική διαφορά μιας περίπου μονάδας, αλλά στην τέταρτη θέση (και σε απόσταση αναπνοής με τρεις ψήφους λιγότερες) βρίσκεται το ΜΕΡΑ25, για το οποίο το 6,93% που σημειώνει είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Α΄ Θεσσαλονίκης και διπλάσιο του πανελλαδικού του. Το ΚΚΕ με μια μικρή πτώση βρίσκεται έκτο, καθώς το ξεπερνά κι η Ελληνική Λύση με αύξηση περίπου μιάμιση μονάδας, ενώ η Χρυσή Αυγή παίρνει περίπου το ποσοστό που πήρε στην επικράτεια. Η Δημιουργία Ξανά, που στα εκλογικά διαμερίσματα των βορειοδυτικών περιοχών που εξετάσαμε μέχρι τώρα δεν είδαμε να κάνει κάτι φοβερό, εδώ καταγράφει το δεύτερο καλύτερο ποσοστό της 1,90% (υπερδιπλάσιο του πανελλαδικού) και ξεπερνά την Ένωση Κεντρώων. Παρακάτω η Λαϊκή Ενότητα υπολείπεται του κόμματος του Σώρρα καθώς το 0,16% είναι το τέταρτο χειρότερο ποσοστό της, ενώ στους πολύ μικρούς σχηματισμούς μόνο η ΟΚΔΕ καταφέρνει να μην “μηδενιστεί”, με αποτέλεσμα το 0,02% που παίρνει (με στρογγυλοποίηση, καθώς είναι λίγο παρακάτω) να είναι το τέταρτο μικρότερο άθροισμα των πολύ μικρών κομμάτων. Και φυσικά η διαφορά των συντελεστών συσχέτισης των Πεύκων με τα εκλογικά διαμερίσματα Γρηγορίου Παλαμά και Δενδροποτάμου είναι καταφανώς υπέρ του πρώτου, πίσω από πέντε μόλις Ε.Δ. (της Α΄ και της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης).

Δημοτική Ενότητα Αγίου Παύλου

Αν η προηγούμενη δημοτική ενότητα βρισκόταν μεταξύ δυο χωριών του Δήμου Πυλαίας –
Χορτιάτη αυτή βρίσκεται μεταξύ δυο περιοχών του Δήμου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα μεταξύ της Άνω Πόλης και των Σαράντα Εκκλησιών. Από τις Συκιές τη χωρίζει η οδός Ανθέων που βγάζει στον περιφερειακό, κατόπιν τα ίδια τα τείχη αποτελούν το σύνορο με τη Γ΄ Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, μέχρι τη Λεωφόρο Όχι απ’ όπου αρχίζει η Α΄ Δημοτική Κοινότητα (στην οποία ανήκουν οι Κήποι του Πασά, το Νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος” και τα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας). Η ίδια όμως η συνοικίας της Ευαγγελίστριας, που χώνεται αιχμηρά μέχρι τα πανεπιστήμια, αποτελεί τμήμα αυτής της δημοτικής ενότητας και κατ’ επέκταση του Δήμου Νεάπολης – Συκεών. Από τις Σαράντα Εκκλησίες (που ανήκουν πάλι στην Α΄ Δημοτική Κοινότητα) τη χωρίζει ο γκρεμός ενώ εκτείνεται σε μεγάλο τμήμα του Σέιχ Σου, εντός του οποίου έχει όρια με την Τριανδρία, το Ασβεστοχώρι και ξανά τις Συκιές. Γεωγραφικά με τίποτα δεν την εντάσσεις στις δυτικές συνοικίες, αν και κοινωνικοοικονομικά μοιάζει πολύ περισσότερο μ’ αυτές απ’ ότι τα Πεύκα.

Πίνακας 51: Αποτελέσματα στη Δημοτική Ενότητα Αγίου Παύλου

Γράφημα 42: Ποσοστά των κομμάτων στη Δημοτική Ενότητα Αγίου Παύλου

Η συμμετοχή είναι κάπως μικρότερη της πανελλαδικής αλλά αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό των λευκών ψηφοδελτίων ταυτίζεται απόλυτα με το πανελλαδικό. Στα κόμματα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τέσσερις μονάδες παραπάνω, με αποτέλεσμα να προηγείται με πάνω από επτά μονάδες της ΝΔ που χάνει εντεκάμισι. Το ΚΙΝΑΛ παραμένει οριακά τρίτο κόμμα με δύο ψήφους περισσότερες από το ΚΚΕ το οποίο σημειώνει το δεύτερο καλύτερο ποσοστό του (7,45%). Τα τρία επόμενα κόμματα δεν αλλάζουν σειρά έχοντας ποσοστά μεγαλύτερα από τα πανελλαδικά παραπάνω από μονάδα, κάτι που ισχύσει και για την Ένωση Κεντρώων, η οποία έτσι ξεπερνάει κατά μία μονάδα την Πλεύση Ελευθερίας. Παρακάτω η μόνη ανατροπή στη σειρά είναι ότι το Μ-Λ ΚΚΕ (με το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό του, 0,10%) ξεπερνά το ΚΚΕ (μ-λ), που έχει το πέμπτο χαμηλότερο ποσοστό του (0,06%). Ως προς τη σύγκριση με τους συντελεστές συσχέτισης ο Άγιος Παύλος κλίνει σαφώς προς τον Δενδροπόταμο.

Ανακεφαλαιώνοντας, στα έντεκα εκλογικά διαμερίσματα του Δήμου Νεάπολης – Συκεών έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στα εννιά (αλλού άνετα, όπως στο 1ο Συκεών όπου έχει το τρίτο υψηλότερο αποτέλεσμά του, αλλού οριακά), εκτός από το 4ο Συκεών που μένει ελάχιστα πίσω της ΝΔ και, βεβαίως, των Πεύκων όπου η ΝΔ σημειώνει μια από τις μεγαλύτερες υπέρ της διαφορές, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταγράφει το πέμπτο χαμηλότερο ποσοστό του. Το ίδιο το κυβερνητικό κόμμα, όμως, έχει δύο από τα χειρότερα ποσοστά του εδώ και συγκεκριμένα το τρίτο χειρότερο στο 1ο Συκεών και το πέμπτο χειρότερο στο 1ο Νεαπόλεως. Το πιο αξιοσημείωτο όμως γεγονός είναι η ισχύς του ΚΙΝΑΛ που σ’ αυτό τον δήμο καταγράφει και τα έξι καλύτερα αποτελέσματά του στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, στα εξής Ε.Δ. κατά σειρά: 1ο Συκεών, 3ο Συκεών, 2ο Συκεών, 4ο Συκεών, 4ο Νεάπολης, Αγίου Παύλου. Από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα μέσα στην πεντάδα των πιο ακραίων τους αποτελεσμάτων βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο για το ΚΚΕ (Άγιος Παύλος) και το πρώτο μεγαλύτερο για το ΜΕΡΑ25 (Πεύκα). Και τα δυο μικρομεσαία κόμματα σημειώνουν εδώ τρία από τα υψηλότερα ποσοστά τους, δηλαδή για την Πλεύση Ελευθερίας έχουμε το δεύτερο (4ο Συκεών), το τέταρτο (1ο Νεαπόλεως) και το πέμπτο (2ο Νεαπόλεως) ενώ για την Ένωση Κεντρώων συναντάμε το πρώτο (4ο Νεαπόλεως), το τρίτο (5ο Νεαπόλεως) και το 4ο (2ο Συκεών). Για τα μικρότερα κόμματα πάνω από μία φορά συναντάμε το ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ με το πρώτο (2ο Συκεών) και το τέταρτο (3ο Συκεών) καλύτερο ποσοστό του κι από την άλλη έχουμε αντιφατικά αποτελέσματα για τη Λαϊκή Ενότητα, η οποία καταγράφει το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό της (3ο Νεαπόλεως) αλλά και το τρίτο χαμηλότερό της (2ο Συκεών). Κυρίως εξαιτίας της πολύ καλής απόδοσης του ΚΙΝΑΛ έχουμε δύο από τα πιο χαμηλά αθροίσματα του δικομματισμού: το δεύτερο (3ο Συκεών) και το τρίτο χαμηλότερο (2ο Συκεών), ενώ αντίθετα βλέπουμε τρία από τα πιο υψηλά του αθροίσματος των λοιπών κοινοβουλευτικών κομμάτων: το πρώτο (3ο Συκεών), το δεύτερο (4ο Συκεών) και το τέταρτο υψηλότερο (1ο Συκεών). Στην κατάταξη με βάση τις διαφορές μεταξύ των συντελεστών συσχέτισης με τα πιο ακραία εκλογικά διαμερίσματα επτά Ε.Δ. του Δήμου έχουν μεγάλη διαφορά υπέρ του Δενδροποτάμου, αλλά τρία κλίνουν ελαφρώς προς αυτόν αλλά βρίσκονται στην ενδιάμεση ζώνη και τα Πεύκα είναι από τις περιοχές που εκλογικά μοιάζουν πάρα πολύ με το Ε.Δ. Γρηγορίου Παλαμά.

Στο επόμενο μέρος θα αναλύσουμε τα αποτελέσματα του δυτικού και κεντρικού τμήματος του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Μοιραστείτε το άρθρο