Ο φόνος στη Άσφαλτο ΔΕΝ τιμωρείται!

Οι Ακαταδίωκτοι (2). Για τον Φώτη, ετών 21 και τον Χρήστο, ετών 25.

Το βράδυ της 27ης  Ιανουαρίου 2021 ο 21χρονος Φώτης Ρεκούδης επέστρεφε μετά από μια βόλτα στο σπίτι του στην Καλλιθέα, επιβάτης σε ένα Smart που οδηγούσε ο 25χρονος φίλος του Χρήστος Δημητρόπουλος.

Στη λεωφόρο Ποσειδώνος (διασταύρωση προς Πειραιά), το αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του, έπεσε πάνω στις μπάρες, αναποδογύρισε και έγινε συντρίμμια. Και οι δύο φίλοι βρήκαν ακαριαίο θάνατο.

Η αρχική εκδοχή πως η εκτροπή οφείλονταν σε κακό χειρισμό του οδηγού του αυτοκινήτου, ανατράπηκε μετά από μερικές ημέρες, όταν παραδόθηκε στην Αστυνομία και αναλύθηκε βίντεο που κατέγραφε το συμβάν από τις κάμερες του κέντρου διαχείρισης της κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής.

Στο βίντεο απεικονίζονταν η εμπλοκή και άλλου οχήματος, ο οδηγός του οποίου τρέχοντας με υπερβολική ταχύτητα έκανε αιφνίδιο ελιγμό αριστερά, χωρίς χρήση φλάς, με αποτέλεσμα το όχημα του να προσκρούσει στο αυτοκίνητο των θυμάτων και να το εκτρέψει με αποτέλεσμα το φρικτό θανάσιμο τραυματισμό του Φώτη και του Χρήστου.

Να σημειωθεί ότι προσπαθώντας να παραπλανήσει τις αρχές και τις οικογένειες των θυμάτων, ο δράστης πριν γίνει γνωστή η αλήθεια από το βίντεο, παρίστανε τον τεθλιμμένο αυτόπτη μάρτυρα που διαβεβαίωνε ότι το αυτοκίνητο με τους δύο νέους βγήκε από το δρόμο χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε εμπλοκή άλλου οχήματος, γεγονός που οδήγησε τελικά στην δίωξη του και για ψευδορκία. Για ψευδορκία είναι κατηγορούμενη και η συνοδηγός του δράστη.

Ο χρόνος που παρήλθε μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια είχε σαν συνέπεια να μην είναι δυνατόν να διαπιστωθεί αν ο δράστης οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ (στους μάρτυρες δεν κάνουν αλκοτέστ).

Αμέλεια;

Εντύπωση προκαλεί πως ο δράστης με βάση όλα τα παραπάνω στοιχεία παραπέμπεται να δικαστεί κατηγορούμενος για δύο Ανθρωποκτονίες από Αμέλεια δηλαδή σε βαθμό πλημμελήματος. (Η δίκη, μετά από αναβολή, έχει προσδιοριστεί ξανά για την Τρίτη 9 Μαΐου στο Πλημμελειοδικείο Αθηνών – πρώην σχολή Ευελπίδων). Η πρωτοφανής μεθόδευση προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η εμπλοκή του, που θα είχε στεφθεί με επιτυχία αν δεν υπήρχαν οι (μοναδικές στην περιοχή) κάμερες, δεν έβαλε σε δεύτερες σκέψεις τις διωκτικές αρχές. Φαίνεται πως αποτελεί νομική κανονικότητα η επιχείρηση συγκάλυψης ενός εγκλήματος.

Όμως αφού δεν θέλησαν να φωτίσουν περισσότερο αυτή την πλευρά του εγκλήματος θα περίμενε κανείς τουλάχιστον να εφαρμόσουν σ αυτή την περίπτωση το Άρθρο 290 Α του Ποινικού Κώδικα για την Επικίνδυνη οδήγηση που ισχύει από  την 1η Ιουλίου 2019. Το άρθρο αναφέρεται ρητά και σ όποιον «προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς» γεγονός που στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει επιβεβαιωθεί από τις κάμερες και θεωρείται δεδομένο στο προανακριτικό υλικό της Τροχαίας Καλλιθέας. Οι ποινές με βάση αυτό το άρθρο είναι βαρύτατες: «κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη».  Για ποιο λόγο ο εισαγγελέας που άσκησε τη δίωξη αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο άρθρο και ελέω πολυνομίας επέλεξε να παραπέμψει το δράστη για πλημμελήματα (μικρές ποινές με αναστολή ή εξαγοράσιμες) δεν πρόκειται φυσικά να μάθουμε ποτέ μια και η δικαιοσύνη είναι τυφλή και ανεξάρτητη. Σε κάθε περίπτωση οι οικογένειες των θυμάτων μέσω των συνηγόρων τους έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από το δικαστήριο την αναβάθμιση της κατηγορίας με βάση το άρθρο για την Επικίνδυνη Οδήγηση.

Να σημειώσουμε πως πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό πως εισαγγελέας της Θεσσαλονίκης αναβάθμισε της ποινική δίωξη σε κακουργηματική (από πλημμεληματική που είχε οριστεί αρχικά) για τον δράστη οδηγό μηχανής που προκάλεσε τον θανάσιμο τραυματισμό νεαρής γυναίκας την παραμονή του γάμου της. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η αναβάθμιση της κατηγορίας βασίστηκε στην κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα πως ο δράστης πριν παρασύρει το θύμα έκανε ελιγμούς με τη μηχανή του. (ΕΔΩ)

Τι να υποθέσει κανείς αν η υπόθεση του διπλού φονικού του Φώτη και του Χρήστου με βιντεοσκοπημένο υλικό (ακαταμάχητο τεκμήριο) που καταγράφει την συμπεριφορά του δράστη εκδικαστεί τελικά ως πλημμέλημα;

Εκθεση Εξέτασης Κατηγορουμένου - ΤΤ Καλλιθέας

27 μήνες πέρασαν απο το έγκλημα και ο δράστης «φυσικά» δεν κρατήθηκε ούτε μια ώρα, «φυσικά» και δεν  του αφαιρέθηκε η άδεια οδήγησης. Και πριν καν εκδικαστεί το πρωτόδικο για τους φόνους που προκάλεσε  έσπευσε να αποκτήσει και επαγγελματική άδεια οδήγησης με στόχο να γίνει επαγγελματίας οδηγός. Φαίνεται πως το επαγγελματικό χτύπημα του αυτοκινήτου που επέβαιναν ο Φώτης και ο Χρήστος και η συμπεριφορά του δράστη μετά απ αυτό εκτιμήθηκε θετικά από την πολιτεία ώστε να του αποδώσει τον τίτλο του επαγγελματία οδηγού…

«Αμελής» μεν αλλά επαγγελματίας. Με μια λέξη: Ακαταδίωκτος.

Γιώργος Κουβίδης

https://sostegr.wordpress.com/2023/05/07/οι-ακαταδίωκτοι-2-για-τον-φώτη-ετών-21-κα/

Μοιραστείτε το άρθρο