Κατάληψη της φοιτητικής λέσχης του Α.Π.Θ. από φοιτητές/ριες και εργαζόμενους/ες

Υπό κατάληψη από νωρίς το πρωί η άνω και κάτω λέσχη σίτισης του ΑΠΘ.
Σήμερα το πρωί εργαζόμενες/οι και φοιτήτριες/ες, προχώρησαν σε κατάληψη των δύο εστιατορίων.
Κλιμάκωση του κοινού αγώνα φοιτητών-εργαζόμενων ενάντια σε απολύσεις και δυναμική διεκδίκηση του δικαιώματος της ελεύθερης σίτισης χωρίς ελέγχους, περιορισμούς και αποκλεισμούς.
Με λουκέτα και περιφρούρηση από τους εργαζόμενους, η επάνω πλευρά της λέσχης (απέναντι από Παιδαγωγική σχολή).
Πανό και συνθήματα γραμμένα κατά των εργολάβων.
Στην είσοδο βρίσκονται και οι διοικητικοί υπάλληλοι.
Στην κάτω είσοδο την περιφρούρηση ανέλαβε το φοιτητικό κίνημα και συνεχώς προσέρχονται αλληλέγγυοι/ες.
Στις 12.00 θα συγκεντρωθεί ο κόσμος για να επεκτείνει την παρεμπόδιση σίτισης με ελέγχους και στην άλλη λέσχη.
Στις 15.00 γενική συνέλευση .
Από τις 18.00 jam με ρεμπέτικα τραγούδια.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
Η λέσχη του ΑΠΘ αποτελούσε εδώ και πολλά χρόνια μέρος στο οποίο κάθε άτομο χωρίς απαραίτητα να είναι φοιτητής ή φοιτήτρια ,μπορούσε να φάει δωρεάν χωρίς έλεγχο. Ήταν δηλαδή ένα μέρος, στο οποίο το φαΐ, λόγω της συνεχούς πίεσης και αγώνα των φοιτητριών και εργαζομένων ήταν προσβάσιμο προς όλη την κοινωνία παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες τόσο των εργολαβιών όσο και της διοίκησης του ΑΠΘ για έλεγχο των φοιτητριών και αποκλεισμό όσων δεν πληρούν τα κριτήρια από αυτό.
Σε μια περίοδο που το κόστος ζωής είναι ασήκωτο, με συνεχώς αυξανόμενα ενοίκια και λογαριασμούς, ακρίβεια σε όλα τα αγαθά και εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας, ερχόμαστε πάλι αντιμέτωπες με το θέμα της λέσχης. Αυτήν την φορά ανακοινώνεται αρχικά η απόλυση 6 εργαζομένων αυτής και η μεταφορά τους εκτός πόλης. Ως απάντηση οι ίδιοι προχωρούν σε στάση εργασίας για την επαναπρόσληψη τους. Εν τέλει μαθαίνουμε πως δεν θα γίνει καμιά μεταφορά και οι απολυμένοι φτάνουν τους 11 εργαζομένους λόγω της λήξης των 3μηνων συμβάσεων τους. Σε συνδυασμό με αυτό έρχεται και η ανακοίνωση πως οι μερίδες θα μειωθούν αν δεν βγει ικανοποιητικός αριθμός καρτών σίτισης και θα αρχίζουν να πραγματοποιούνται έλεγχοι αποκλείοντας όποιο δεν τηρεί τα κριτήρια που αυτή τη στιγμή υπάρχουν.
Συγχρόνως βλέπουμε την κατάσταση της λέσχης στο ΠΑΜΑΚ, η οποία δείχνει πως φαντασιώνονται την λέσχη του ΑΠΘ. Μία λέσχη με αυστηρούς ελέγχους, στην οποία είτε είσαι φοιτήτρια που πληρείς κάποια συγκεκριμένα οικονομικά-κοινωνικά κριτήρια είτε πληρώνεις αντίτιμο για να μπορείς να φας.
Η έκδοση κάρτας σίτισης, είναι το πρώτο βήμα για την μετατροπή της λέσχης του ΑΠΘ σε ένα μοντέλο παρόμοιο με του ΠΑΜΑΚ. Για μας το να μην υπάρχουν κάρτες σίτισης δεν είναι κάτι το οποίο το κάνουμε πεισματικά. Είναι μια άρνηση απέναντι σε οποιοδήποτε έλεγχο και επιτήρηση των ζωών μας. Είναι μια εναντίωση σε κάθε μορφή αποκλεισμού με στόχο μια λέσχη ανοιχτή για κάθε άτομο χωρίς γραφειοκρατικά κριτήρια, τα οποία κάθε φορά προσαρμόζονται και γίνονται ακόμα πιο αυστηρά.
Αυτές τις μέρες η κατάσταση που επικρατεί είναι η εξής: Η λέσχη ανοίγει, κάποια άτομα σταματάν τους ελέγχους και εκδικητικά ο εργολάβος λέει στους εργαζομένους να κλείνουν τις διανομές δίνοντας μας δύο επιλογές. Είτε λέσχη με ελέγχους είτε καθόλου λέσχη. Και στις δύο περιπτώσεις όμως η εργολαβία δεν χάνει τα κέρδη της, αφού αν οι διανομές ανοίξουν έστω και για 1 λεπτό πληρώνεται κανονικά. Για αυτό και αποφασίσαμε να κάνουμε κατάληψη στην λέσχη, ώστε να μπλοκάρουμε την λειτουργία από τις πρώτες κιόλας ώρες και έτσι να ασκήσουμε πίεση στην διεύθυνση της με στόχο την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων εργαζομένων και την δωρεάν, χωρίς ελέγχους ανοιχτή λέσχη για όλα.
Καλούμε σε:
Στήριξη της κατάληψης από τις 7:30
Συγκέντρωση στην κάτω λέσχη στις 12:00
Ανοιχτή συνέλευση στις 15:00
Ρεμπέτικο jam στις 18:00
ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΗ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ-ΚΑΜΙΑ ΚΑΡΤΑ ΣΙΤΙΣΗΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ 11 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού, Αυτόνομο Σχήμα Πολιτικών Μηχανικών, Αυτόνομη Παρέμβαση στους Ηλεκτρολόγους και Μηχανολόγους, Αυτόνομη Παρέμβαση στη Νομική, Αυτόνομο Σχήμα Ψυχολογίας, Ελευθεριακό Σχήμα Παιδαγωγικού, Ελευθεριακό Σχήμα Γεωλογίας, Αυτόνομο Σχήμα Πολιτικών Επιστημών

Θεσσαλονίκη
Υπό κατάληψη από νωρίς το πρωί η άνω και κάτω λέσχη σίτισης του ΑΠΘ.
Σήμερα το πρωί εργαζόμενες/οι και…

Posted by infolibre – Συνεργατική για την ανεξάρτητη ενημέρωση και επικοινωνία on Sunday, May 7, 2023


Παρέμβαση στη φοιτητική λέσχη του ΠΑΜΑΚ πραγματοποίησαν φοιτητές/ριες λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι

Παρέμβαση πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή από φοιτητές/ριες στη λέσχη στο ΠΑΜΑΚ.
Φωτογραφίες Ανθή Κ.

Posted by infolibre – Συνεργατική για την ανεξάρτητη ενημέρωση και επικοινωνία on Monday, May 8, 2023

 

Μοιραστείτε το άρθρο