Ο Cospito διακόπτει την απεργία πείνας:
Ανοίγει ο δρόμος για μεταφορά του από τις φυλακές τύπου 41bis

Ο ιταλός αναρχικός Αλφρέντο Κοσπίτο διέκοψε την απεργία πείνας που έκανε για σχεδόν έξι μήνες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απομόνωση στην οποία του είχε υποβληθεί σε φυλακή τύπου 41 bis. Το Συνταγματικό Δικαστήριο άνοιξε τον δρόμο για την αναθεώρηση της ποινής του, καθώς έκρινε ότι η ισόβια κάθειρξη χωρίς στάθμιση ελαφρυντικών παραγόντων είναι παράνομη.

Ο Alfredo Cospito έκανε απεργία πείνας από τις 20 Οκτωβρίου 2022 κατά των 41 bis και αυτού του τύπου φυλακών. Λόγω του μεγάλου χρόνου χωρίς φαγητό, έχει συνέπειες στο περιφερικό νευρικό του σύστημα.

Το καθεστώς 41bis απομονώνει τους κρατούμενους από κάθε ανθρώπινη επαφή εκτός από μια ωριαία μηνιαία συνάντηση με μέλη της οικογένειας μέσω ενός ενισχυμένου χωρίσματος, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν είναι δυνατή η σωματική επαφή. Ο Αλφρέντο απαγορεύεται ακόμη και να καρφιτσώνει τις φωτογραφίες των νεκρών γονιών του στους τοίχους του κελιού χωρίς άδεια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτός και αρκετές εκατοντάδες άλλοι κρατούμενοι στην Ιταλία κρατούνται περιορισμένοι σε κελιά μόνο λίγων τετραγωνικών μέτρων. Υπόκεινται σε μόνιμη αισθητηριακή στέρηση και αποκομμένοι από κάθε πληροφορία για τον έξω κόσμο. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις σε αυτούς τους κρατούμενους έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα σοβαρές. Με λίγα λόγια θάβονται ζωντανοί.

Ο αγώνας του Cospito πυροδότησε διαδηλώσεις σε όλη την Ιταλία και διαμαρτυρίες από αναρχικές ομάδες σε διπλωματικά γραφεία της χώρας στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με μία από τις δικηγόρους του, την Antonella Mascia, ο Cospito έχει καταθέσει ήδη προσφυγή στο Δικαστήριο του Στρασβούργου κατά του καθεστώτος 41bis, υποστηρίζοντας ότι πολλά από τα δικαιώματά του έχουν παραβιαστεί.

Ωστόσο όπως προειδοποιεί ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Andrea Delmastro Delle Vedove, εκπρόσωπος και βουλευτής των Brothers of Italy, αυτό δεν επηρεάζει το καθεστώς φυλάκισης 41 bis.

Το Δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο δικηγόρος του Cospito, Flavio Rossi Albertino στις 19 Απριλίου 2023]

«Ήταν 20 Οκτωβρίου 2022 όταν ο Alfredo Cospito, κατά την πρώτη ακρόαση στην οποία είχε δικαίωμα να συμμετάσχει μετά τη μεταφορά του στο 41 bis στις 4 Μαΐου 2022, δήλωσε ότι ήθελε να ξεκινήσει απεργία πείνας. Οι λόγοι της διαμαρτυρίας έγκεινται στη σκληρή κριτική του αναρχικού κατά του καθεστώτος των 41 δις και στην ισόβια κάθειρξη.

Από τότε, έχουν περάσει 181 ημέρες, στις οποίες ο Cospito, με το όλο και πιο αδύνατο σώμα του, αποκάλυψε τι σημαίνει στην πραγματικότητα το ειδικό καθεστώς φυλακών: παράλογες στερήσεις που επιβάλλονται στους κρατούμενους, σοβαροί περιορισμοί χωρίς νόμιμο σκοπό, αισθητηριακή στέρηση, ένα περιβάλλον οργουελικό παρακολουθείται και ακούγεται συνεχώς από κάμερες και μικρόφωνα.

Και, πάλι, ανίκανος να διαβάσει, να μελετήσει και να εξελιχθεί πολιτιστικά, να λαμβάνει βιβλία και περιοδικά από το εξωτερικό, ακόμη και όταν στέλνονται από εκδότες. Ηλικιωμένοι φυλακισμένοι που εδώ και δεκαετίες εμποδίζονταν να αγκαλιάσουν, να αγγίξουν το χέρι, σε παιδιά, συντρόφους, αδερφές…

Χάρη στη διαμαρτυρία του Cospito και των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν από εξωκοινοβουλευτικούς πολιτικούς ακτιβιστές, το αναρχικό κίνημα, τους διανοούμενους που υποστηρίζουν τα κινήματα διαμαρτυρίας, τον Τύπο που επέτρεψε τη μετάδοση αυτών των δυσάρεστων επιχειρημάτων στα σπίτια των ανθρώπων, εκατομμύρια υποστηρικτές, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερα οι νέες γενιές, που κατάλαβαν το ασυμβίβαστο του 41 bis με τις αρχές του ανθρωπισμού της ποινής και, επομένως, με το σύνταγμα που γεννήθηκε από τον αντιφασιστικό αγώνα. Λόγω της λεγόμενης υπόθεσης Cospito, το 41 bis γίνεται όλο και λιγότερο ανεκτό από την κοινή γνώμη, η οποία τους τελευταίους μήνες καλείται να αναλάβει ενεργό ρόλο που υπερνικά και διώχνει την αδιαφορία προς τους άλλους.

Ωστόσο, σε αυτό το άμεσο αποτέλεσμα πρέπει να προσθέσουμε ένα άλλο: την κήρυξη του παραδεκτού και συνακόλουθη καταχώριση της προσφυγής που πρότεινε η δικηγόρος Antonella Mascia, από το Στρασβούργο, από τη γραμματέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχοντας ως κεντρικό αντικείμενο ακριβώς το διαφοροποιημένο σωφρονιστικό καθεστώς που προβλέπεται στο άρθρο 41 -α.

Η προσφυγή, στην οποία εξηγήθηκαν οι σοβαρές παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα αξιολογηθεί εντός δύο ή τριών ετών (όσο είναι η ώρα της απόφασης) και μπορεί να αποτελέσει το νομικό πλήγμα που θα απαγορεύσει το απάνθρωπο εργαλείο των 41 bis. , καθώς και όπως συνέβη στην περίπτωση της ισόβιας κάθειρξης.

Τέλος, η αντικειμενική νίκη που επιτεύχθηκε με τη χθεσινή απόφαση, 18 Απριλίου 2023, στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα, όχι μόνο αποφάσισε για την τύχη του αναρχικού, αλλά κήρυξε και την αντισυνταγματικότητα. της επικράτησης όλων των ελαφρυντικών περιστάσεων, σχετικά με την υποτροπή, για εγκλήματα των οποίων η ποινή είναι καθορισμένη και προβλέπει μόνο ισόβια κάθειρξη.

Μπορεί να ειπωθεί ότι ο αγώνας που αντιμετώπισε ο Cospito πέτυχε τους καθορισμένους στόχους. Οι χρόνοι αναμονής για την απόφαση του ΕΔΑΔ, σε αντίθεση με τους πολύ μικρότερους που αναφέρονται στη Διαβούλευση, στην πραγματικότητα δεν είναι συμβατοί με την απεργία πείνας, καθώς η απόφαση του Στρασβούργου πρέπει να αναμένεται με προσοχή. Ως εκ τούτου, ο Alfredo Cospito, μετά από 180 ημέρες απεργίας πείνας και αφότου εξέθεσε τη ζωή του σε κίνδυνο θανάτου, έχασε 50 κιλά και είχε υπονομεύσει ανεπανόρθωτα την κινητική του λειτουργία λόγω μη αναστρέψιμης επιδείνωσης του περιφερικού νευρικού συστήματος, σήμερα, 19 Απριλίου 2023, αποφάσισε να τερματίσει την απεργία πείνας.

Ως εκ τούτου, ευχαριστεί όλους εκείνους που κατέστησαν δυνατή αυτή την επίμονη και ασυνήθιστη μορφή διαμαρτυρίας».

Flavio Rossi Albertini,
δικηγόρος του Alfredo Cospito
, 19 Απριλίου 2023.

Μοιραστείτε το άρθρο