Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα ξεχαστεί

Το κράτος στήνει επικοινωνιακές φιέστες για να πανηγυρίσει την επανεκκίνηση των τρένων, όμως οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και υποδομών δεν έχουν λυθεί, ενώ σε πολλές γραμμές τα δρομολόγια δεν έχουν αρχίσει.

Η εικόνα στο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης, δεν θυμίζει σε τίποτα τις εποχές πριν το έγκλημα των Τεμπών. Στην κεντρική αίθουσα και στα γκισέ των εισιτηρίων ελάχιστοι ταξιδιώτες. Το ίδιο και στις κυλιόμενες σκάλες και στις αποβάθρες.

Το τρένο φεύγει από την αποβάθρα σχεδόν άδειο, ύστερα από έλεγχο που έκανε κλιμάκιο τεχνικών.

Πλέον, δεν ακούγονται φωνές ανθρώπων που αναχωρούσαν ή επέστρεφαν. Πενήντα εφτά δεν επέστρεψαν ποτέ. Οι οικογένειές τους ζητούν να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της δολοφονίας. Να μην υπάρξει συγκάλυψη των αιτίων και καμία απαλλαγή κανενός από ποινικές και πολιτικές ευθύνες. Η κοινωνική οργή μεγαλώνει. ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, ενάντια στο κράτος, τις κυβερνήσεις και τις εταιρίες που βάζουν τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας. Από το σιδηροδρομικό σταθμό που έγινε σημείο αναφοράς στις διαδηλώσεις των πρώτων ημερών μετά το έγκλημα, η οργή έχει απλωθεί σε όλη την πόλη.

Ωστόσο, στην είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού, εκεί όπου δεκάδες άνθρωποι άφηναν λουλούδια, σημειώματα, ό,τι ήθελαν να μοιραστούν στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων, πλέον δεν υπάρχει τίποτε. Κάποια από αυτά έχουν μεταφερθεί σε άλλο, τυφλό σημείο που πρέπει να ψάξεις για να το βρεις. Παρόλα αυτά, συνεχίζουν άνθρωποι να έρχονται και να αφήνουν λουλούδια και σημειώματα ότι το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί.

Σιδηροδρομικός σταθμός Θεσσαλονίκης, 1/3/2023
Σιδηροδρομικός σταθμός Θεσσαλονίκης, 4/4/2023
Σιδηροδρομικός σταθμός Θεσσαλονίκης, 4/4/2023

Τι κι αν οι «αρμόδιοι» θέλουν να παρουσιάσουν μια επίπλαστη εικόνα «κανονικότητας». Οι εικόνες εγκατάλειψης τους διαψεύδουν. Όπως αυτές, στις αποβάθρες, πάνω από τα κεφάλια των ταξιδιωτών.

Και οι μόνοι που ενεργοποιήθηκαν για αυτά, ήταν οι υπάλληλοι εταιρίας σεκιούριτι, όχι για να προστατέψουν τους επιβάτες αποτρέποντάς τους από το να περνούν κάτω από τα φθαρμένα στέγαστρα αλλά για να απαγορεύσουν τη λήψη εικόνων από το σημείο.

Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα ξεχαστεί. Η κοινωνία δεν θα σταματήσει να απαιτεί την τιμωρία των υπεύθυνων και να αγωνίζεται για την υπεράσπιση των κοινωνικών και δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, απέναντι στις φονικές, κυνικές, νεοφιλελεύθερες πρακτικές του κράτους και των αγορών.

Εικόνες & βίντεο Β. Γλ.

Μοιραστείτε το άρθρο