Ένα πάρθιο βέλος της κυβέρνησης ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων

Στο 90΄ της λειτουργίας της παρούσας Βουλής η κυβέρνηση φροντίζει να κάνει ακόμη ένα δώρο στο μεγάλο κεφάλαιο καταφέροντας άλλο ένα χτύπημα στον κόσμο της εργασίας.

Νομοθετεί ουσιαστικά την κατάργηση του όποιου ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, καθώς σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο, οι δήμαρχοι μπορούν να εγκρίνουν, κατόπιν εισήγησης του εμπορικού συλλόγου του δήμου, το κυριακάτικο άνοιγμα οποιαδήποτε Κυριακή του χρόνου, όπως επίσης και τις «Λευκές νύχτες», δηλαδή τη λειτουργία των μαγαζιών μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι τις 6 το πρωί! Ναι, δεν μιλάμε για μπαρ και κέντρα διασκέδασης, μιλάμε για καταστήματα ρούχων, υποδημάτων, βιβλιοπωλεία, super markets κι ό,τι άλλο θέλετε. Οπότε αν έχετε αϋπνίες, η κυβέρνηση σάς βρήκε λύση.

Βέβαια, η γνώμη των εμποροϋπαλλικών συνδικάτων δεν έχει καμιά αξία για μια κυβέρνηση που λατρεύει ανερυθρίαστα την «αγορά». Η εξόντωση των εργαζομένων στο εμπόριο και τα υπερκέρδη των μεγάλων αλυσίδων είναι το ιερό δισκοπότηρο του νεοφιλελευθερισμού.

Επιπλέον, με την ευκαιρία αυτή, νομοθετούν οριστικά και τις οκτώ Κυριακές που τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά σε πανελλαδικό επίπεδο, παρότι οι δυο απ’ αυτές μπήκαν με αφορμή τις ενδιάμεσες εκπτώσεις που έχουν ήδη καταργηθεί. Και μόνο αυτό δείχνει ότι δεν ψάχνουν ούτε καν ψευτοδικαιολογίες για το στύψιμο των υπαλλήλων και την καταστροφή της προσωπικής τους ζωής.

Αυτό το μέτρο αναδεικνύει και τη σημασία των δημοτικών εκλογών, αφού η κυβέρνηση μεταφέρει στις πλάτες της τοπικής αυτοδιοίκησης ένα μέρος της ευθύνης για την καταρράκωση κάθε έννοιας ωραρίου, καθώς και τα τελευταία απομεινάρια εργασιακών δικαιωμάτων.

Ως Πόλη Ανάποδα, στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων που αγωνίζονται για να καταργηθεί η βάρβαρη αυτή διάταξη. Εάν ωστόσο παραμείνει, απαιτούμε από τη διοίκηση του Δήμου να μη διανοηθεί να την ενεργοποιήσει.

Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά!

Όχι στις «λευκές νύχτες» των καταστημάτων και τις «μαύρες μέρες» των εργαζομένων!

Δήμοι στο πλευρό του λαού ενάντια στο κεφάλαιο και τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού!

Η Πόλη Ανάποδα

Μοιραστείτε το άρθρο