Παλεύουμε ενάντια στο σεξισμό, ρίχνουμε γροθιά στο ρατσισμό

🧹 Επτά χρόνια από τη συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας, η ρατσιστική πολιτική αποτελεί σαφέστατη επιλογή των τελευταίων κυβερνήσεων, καθιστώντας την Ελλάδα το μαντρόσκυλο της ΕΕ στα ευρωπαϊκά σύνορα. ΝΑΤΟ, Frontex και Ελληνικό Λιμενικό παίζουν ένα εγκληματικό παιχνίδι εξασφαλισμένης νίκης απέναντι σε υπερπλήρη φουσκωτά ευάλωτων ανθρώπων με αποτέλεσμα το Αιγαίο να έχει γίνει ο τάφος πολλών από αυτούς που τρέχουν να σωθούν από το πόλεμο και τη πείνα.
🧹 Η εξαφάνιση χιλιάδων ανθρώπων μέσω των βίαιων επαναπροωθήσεων, των πνιγμών τους και των παράνομων απελάσεων, η απάνθρωπη μεταχείρισή τους εντός των καμπ με ελλιπή και κακή διατροφή, η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης και προστασίας από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, οι ελάχιστες τουαλέτες και βρύσες ,η απουσία καθαριότητας, ο υπερπληθυσμός στα καμπ και η βίαιη μετακίνηση από το ένα στρατόπεδο στο άλλο είναι μερικές μόνο από τις πτυχές αυτής της πολιτικής παραβίασης των πιο στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η βία, η παραβατικότητα, οι βιασμοί γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, τα ψυχικά νοσήματα μερικές από τις συνέπειες του συνωστισμού και των κακών συνθηκών διαβίωσης. Όσοι και όσες καταφέρουν να πάρουν το πολυπόθητο χαρτί του αναγνωρισμένου πρόσφυγα για κάποιο χρονικό διάστημα, απομακρύνονται βίαια από τα σπίτια τους και δεν υπάρχουν προγράμματα ένταξης.
🧹 Ταυτόχρονα η απόκτηση ιθαγένειας είναι όνειρο για λίγες/ους ακόμα και αν διαμένουν μόνιμα εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα. Η άρνηση στη περίπτωση της μεταφράστριας , λογοτέχνισσας και κάτοχο πτυχίου ελληνικού πανεπιστημίου ΛΑΛΕ ΑΛΑΤΛΙ αποκαλύπτει τον ωμό ρατσισμό και ξενοφοβία της ΝΔ. Πολλά ασυνόδευτα προσφυγόπουλα απελαύνονται μετά την ενηλικίωση τους, ενώ χιλιάδες άλλοι και άλλες ζουν σε ομηρία για ν` αποτελέσουν φτηνό εργατικό δυναμικό. Για τις μετανάστριες ακόμα περισσότερο που η αορατότητα και ο εικοσιτετράωρος εγκλεισμός σε σπίτια για τη φύλαξη ηλικιωμένων είναι όρος επιβίωσης.
🧹 Απέναντι σ` αυτή τη δολοφονική κυβερνητική πολιτική, μέσα αντίδρασης για τους πρόσφυγες/ισσες δεν υπάρχουν. Όταν δεν δίνουν λύσεις στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα του κόσμου ανακαλύπτονται εχθροί εξ ανατολών και επιστρατεύονται παρακρατικοί μηχανισμοί για την απώθηση προσφύγων/ισσών στα σύνορα. Η πρόσβαση στα καμπ από αντιρατσιστικές συλλογικότητες, η διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα, η αλληλεγγύη είναι πλέον όχι μόνο ποινικά αδικήματα αλλά εγκλήματα κατά του έθνους.
🧹 Με το έγκλημα στα Τέμπη, αποδείχτηκε ξανά από το σύστημα ότι οι ανθρώπινες ζωές μπροστά στα κέρδη τους, ελάχιστα κοστίζουν, πόσο μάλλον των μεταναστών/τριών. Με τρανό παράδειγμα αυτό του νεαρού Μοχάμεντ και άλλων, που επέβαιναν στο τρένο και ήταν ανάμεσα στους νεκρούς, αλλά το όνομά τους δεν ακούστηκε ποτέ. Προφανώς μια τέτοια πολιτική αδιαφορίας για την ανθρώπινη ζωή δεν αποτελεί μονάχα ρατσιστικό ζήτημα αλλά και ταξικό και στα πλαίσια αυτά τα δικαιώματα τόσο των ντόπιων όσο και των προσφύγων/ισσών είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και καταπατώνται από κοινού. Γιατί όταν το κράτος κάνει εξώσεις μεταναστών/τριών, προχωρά και σε δικές μας εξώσεις. Όταν απαιτεί ένσημα για την πρόσβασή τους στο δημόσιο νοσοκομείο, τα ζητά και από μας. Όταν δίνει συμβουλές διαφυγής σε γυναικοκτόνους, ελληνίδες και προσφύγισσες δολοφονούνται. Όταν αδιαφορούμε για τα παιδιά που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα ιδιωτικοποιούμε το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων ΕΛΠΙΔΑ αδιαφορώντας για τη ζωή των ντόπιων φτωχών παιδιών. Όταν παρακολουθούνται οι μεταναστευτικές ροές γιατί να μην παρακολουθούμαστε κι εμείς για λόγους εθνικής ασφάλειας. Όταν δεν έχουν δικαίωμα λόγου αυτοί για η ζωή τους, τότε δεν μπορούμε να καταγγέλλουμε παρανομίες ούτε κι εμείς υπό το φόβο μηνύσεων από τους μεγαλοδικηγόρους εταιρειών και παραγόντων της πολιτικής, δεν μπορούμε να απεργούμε ή να διαδηλώνουμε υπό το φόβο της απόλυσης ή της καταστολής της αστυνομίας.
☂️ Γι αυτό τα δικαιώματα των προσφύγων/ισσών θα πρέπει να τοποθετούνται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ενός αγώνα κοινού για την ζωή και την ελευθερία, που θα διαγράφει κάθε σύνορο και θα συσπειρώνει διεθνιστικά τους λαούς απέναντι σε ταξικές, ρατσιστικές, σεξιστικές και φασιστικές πολιτικές που μας σκοτώνουν. Γιατί οι ζωές μας μετράνε και όχι οι κρατικοί ανταγωνισμοί και τα κέρδη τους.
📌 ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ- ΣΤΟΥΣ ΦΡΑΧΤΕΣ- ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
📌 ΣΤΕΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ
📌 ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ- ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ/ΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
📌 ΚΑΜΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
📌 ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΩΝ, ΣΕΞΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΜΟΤΡΑΝΣΦΟΒΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ
📌 ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ- ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ
*Ο πίνακας είναι της Σύριας προσφύγισσας SOLARA SHIHA
Μοιραστείτε το άρθρο