Ένταλμα σύλληψης του Πούτιν, ως υπεύθυνου για εγκλήματα πολέμου

387Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα κατά του ρώσου πρόεδρου, το οποίο όμως δεν αναμένεται να έχει πρακτικό αντίκτυπο. Με τον ρώσο πρόεδρο θα έχει συνάντηση ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιινπίνγκ, ο οποίος μεταβαίνει στη Μόσχα αρχές της βδομάδας, προσελκύοντας την προσοχή των Δυτικών.

Τα δυτικά κέντρα αποφάσεων και οι μηχανισμοί υλοποίησής τους οξύνουν την αντιπαράθεση με την Μόσχα κατηγορώντας τον ρώσο πρόεδρο για εγκλήματα πολέμου και βάζουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εκδώσει ένταλμα σύλληψής του. Το άμεσο ερώτημα που τίθεται είναι αν πράγματι ο ρώσος πρόεδρος μπορεί να συλληφθεί και να δικαστεί στη Χάγη. Κάτι τέτοιο δεν θεωρείται δυνατόν αφού, αφετέρου το ΔΠΔ δεν έχει τέτοια δικαιοδοσία σε χώρες που δεν το αναγνωρίζουν, ενώ αφετέρου μπορεί μόνο να συλληφθεί στη Ρωσία και να εκδοθεί από αυτήν, πράγμα απίθανο.

Σίγουρα όμως ο Πούτιν θα έχει προβλήματα μετάβασης σε χώρες που αναγνωρίζουν το ΔΠΔ, κάτι που θα περιορίσει τις μετακινήσεις του.  Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η απόφαση αυτή ανακοινώνεται μόλις τρείς μέρες πριν επισκεφθεί τη Μόσχα και συναντηθεί με τον Πούτιν ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Όπως και να ‘χει, η απόφαση να διωχθεί ο Πούτιν είναι ένας ακόμη μοχλός πίεσης και τιμωρίας, προς πάσα χρήση στο μέλλον. Όπως είχε γίνει και με τον Μιλόσεβιτς, μεσούντων των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία (24 χρόνια αυτές τις μέρες), και τον οποίον παρέδωσαν στη Χάγη οι κυβερνώντες που τον διαδέχθηκαν στην εξουσία στο Βελιγράδι.

«Σήμερα, 17 Μαρτίου 2023, το Τμήμα Προδικασίας 2 του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δύο πρόσωπα σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία: τον κ. Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν και την κα Μαρία Αλεξέγεβνα Λβόβα-Μπέλοβα», επίτροπο της ρωσικής προεδρίας για τα δικαιώματα των παιδιών στη Ρωσία, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΔΠΔ. Ο Πούτιν «θεωρείται υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία». «Τα εγκλήματα φέρεται να διαπράχθηκαν σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη τουλάχιστον από τις 24 Φεβρουαρίου 2022». «Υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο κ. Πούτιν είναι προσωπικά υπεύθυνος για τα προαναφερθέντα εγκλήματα».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας, με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να δηλώνει ότι το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν δεν έχει «καμία σημασία». «Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, μεταξύ άλλων από νομική άποψη». «Η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν φέρει καμία υποχρέωση βάσει αυτού», αναφέρει.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, με τον εκπρόσωπό του Ντμίτρι Πεσκόφ να αναφέρει ότι η Μόσχα θεωρεί τα ίδια τα ερωτήματα που έθεσε το ΔΠΔ «εξωφρενικά και απαράδεκτα» και ότι οι όποιες αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι «άκυρες» σε σχέση με τη Ρωσία. Ενώ ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ συνέκρινε το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά του Πούτιν με… χαρτί τουαλέτας.

Από την πλευρά της η Λβόβα-Μπέλοβα δήλωσε ότι: «είναι σπουδαίο που η διεθνής κοινότητα εκτίμησε το έργο να βοηθηθούν τα παιδιά της χώρας μας», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Όπως είπε, τον περασμένο μήνα ότι «υιοθέτησε» ένα παιδί από την ουκρανική πόλη Μαριούπολη, η οποία τώρα βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

Ανώτεροι ουκρανοί αξιωματούχοι χαιρέτησαν την απόφαση του ΔΠΔ, με τον γενικό εισαγγελέα Αντριι Κόστιν να δηλώνει ότι δήλωσε ότι η απόφαση αυτή είναι «ιστορική για την Ουκρανία και για ολόκληρο το σύστημα διεθνούς δικαίου». Ενώ ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, Αντρίι Γέρμακ, είπε ότι η έκδοση του εντάλματος είναι «μόνο η αρχή».

Να σημειωθεί πως τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ δεν αναγνωρίζει ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία (αν και το Κίεβο έχει αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου στην επικράτειά του και συνεργάζεται με τον εισαγγελέα), αλλά ούτε και οι ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι ετοιμασίες της επίσκεψης του κινέζου προέδρου στη Μόσχα και της συνάντησής του με τον Πούτιν, στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν διακήρυξη για την έναρξη μιας “νέας εποχής” στις ρωσοκινεζικές σχέσεις. Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν “κοινή διακήρυξη για την εμβάθυνση των σχέσεων πλήρους συνεργασίας και στρατηγικής σχέσης που εισέρχονται σε νέα εποχή”, δήλωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ. Ανέφερε δε ότι το ουκρανικό θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών τους, προσθέτοντας ότι η Ρωσία “εκτιμά ιδιαίτερα τη μετριοπαθή και ισορροπημένη θέση των Κινέζων ηγετών για το θέμα αυτό”.

Πάντως, Αμερικανοί και Βρετανοί σπεύδουν σε νουθεσίες προς τον κινέζο πρόεδρο. Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε το Πεκίνο να μην υιοθετήσει «μονόπλευρη» άποψη για τη σύγκρουση, θεωρώντας ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι ότι μία κινεζική πίεση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία απλώς θα βοηθούσε τη ρωσική επιθετικότητα. Ενώ εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, είπε ότι ο κινέζος πρόεδρος θα πρέπει να προσπαθήσει να πείσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία.

Μοιραστείτε το άρθρο