“Φλέγεται” η Γαλλία μετά την απόφαση Μακρόν να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση

Η Γαλλία βιώνει μια άνευ προηγουμένου κοινωνική και πολιτική κρίση. Φωτιά άναψε στου δρόμους των γαλλικών πόλεων η απόφαση της πρωθυπουργού του Μακρόν να παρακάμψει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και να επιβάλει την  αμφιλεγόμενη μεταρρύθμισή του στο συνταξιοδοτικό.

Η Ελίζαμπεθ Μπορν αιφνιδιαστικά σήμερα το απόγευμα, καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, προχώρησε στην εφαρμογή του άρθρου 49.3 του Συντάγματος, το οποίο παρακάμπτει ευθέως την Εθνοσυνέλευση. Με αυτή την πρωτοβουλία ο Μακρόν, δείχνει και το πολιτικό του αδιέξοδο. Η κίνηση για χρήση της ειδικής συνταγματικής εξουσίας που επιτρέπει στην κυβέρνηση να εγκρίνει νομοθεσία χωρίς ψήφο ισοδυναμεί με την παραδοχή ότι η κυβέρνηση δεν είχε πλειοψηφία για να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64.

Οργισμένοι διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους των πόλεων και το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, το βράδυ της Πέμπτης. Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην Place de la Concorde, έξω από το κοινοβούλιο και “φώτισαν” τη νύχτα με φωτιές, φωνάζοντας “Επανάσταση”. Πρόκειται για μία αυθόρμητη διαμαρτυρία – δεν ζητήθηκαν οι σχετικές άδειες, δεν υπάρχουν ηγέτες, δεν υπήρξαν καλέσματα.

Οι αυθόρμητες αυτές διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία δείχνουν ένα πράγμα: Η κυβέρνηση σκέφτηκε να υποτάξει τον γαλλικό λαό με την εφαρμογή του 49,3., σημειώνει ο Ολιβιέ Ματού  “Στην πραγματικότητα μόλις έβαλε φωτιά και έριξε τη χώρα στις φλόγες”.

Στο Στρασβούργο το βράδυ της Πέμπτης


Σημειώνεται ότι η Γερουσία είχε εγκρίνει νωρίτερα την Πέμπτη το νομοσχέδιο, αλλά η απροθυμία των βουλευτών της δεξιάς αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση να συμπαραταχθούν με τον Μακρόν σήμαινε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπιζε ήττα στη Βουλή. «Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να δούμε 175 ώρες κοινοβουλευτικής συζήτησης να απορρίπτονται», είπε η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν στους βουλευτές καθώς ανακοίνωνε την κίνηση εν μέσω χλευασμών και αποδοκιμασιών από βουλευτές της αντιπολίτευσης που τραγούδησαν επίσης τον εθνικό ύμνο.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, τα δύο τρίτα των Γάλλων αντιτίθενται στην αναθεώρηση των συντάξεων. «Όταν ένας πρόεδρος δεν έχει πλειοψηφία στη χώρα, δεν έχει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, πρέπει να αποσύρει το νομοσχέδιό του», σημειώνει ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ.

Ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου της Λεπέν, πρόκειται να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή, ωστόσο το υπουργικό συμβούλιο της Μπορν αναμένεται να επιβιώσει, χάρη στην υποστήριξη του δεξιού Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε μία ακόμη μέρα μαζικών απεργιών και διαμαρτυριών για την επόμενη Πέμπτη, χαρακτηρίζοντας την κίνηση της κυβέρνησης ως «πλήρη άρνηση της δημοκρατίας».

Μαρίνα Γ. Μεϊντάνη

Μοιραστείτε το άρθρο