Απορρίφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης σχέδιο ψηφίσματος για την αστυνομική βία κατά των διαμαρτυρόμενων για την κοπή δέντρων

ΦΩΤΟ Θ.Λ από τη διαμαρτυρία έξω από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Η δεξιά πλειοψηφία των δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης καταψήφισε το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η αντιπολίτευση, για την άσκηση αστυνομικής βίας κατά 14 πολιτών που συνελήφθησαν το πρωί στην πλατεία της αρχαίας αγοράς στη διαμαρτυρία τους για την μαζική κοπή δέντρων στην πόλη. Στην ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε η Οικολογία Αλληλεγγύη, 17 σύμβουλοι ψήφισαν κατά, 7 υπέρ και 2 λευκό, ενώ ο Μιχάλης Τρεμόπουλος αρνήθηκε να ψηφίσει.

Το σχέδιο ψηφίσματος ήταν το εξής:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης καταδικάζει την άσκηση αστυνομικής βίας κατά 14 συμπολιτών μας, μεταξύ των οποίων ο συνάδελφος Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος, κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαμαρτυρίας ενάντια στην κοπή δένδρων στην πλατεία αρχαίας αγοράς. Και ζητά την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία. 
Επιπλέον, εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο του ΔΣΘ να παραστεί στη δίκη των 14 πολιτών και να εκφράσει την παραπάνω βούληση του σώματος.”

Η διοίκηση Ζέρβα είχε αξιώσει πιο πριν  να μπει στο ψήφισμα η θέση ότι οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου (για την κοπή των δέντρων) θα πρέπει να γίνονται σεβαστές. Μάλιστα, χρησιμοποίησε το γεγονός ότι 5 από τους 14 συλληφθέντες αρνήθηκαν τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων ως απαράδεκτη, για να απορρίψει συνολικά το ψήφισμα. Επιπλέον, ο πρόεδρος του συμβουλίου Π. Λεκάκης καθυστέρησε τη συζήτηση του ψηφίσματος μέχρι τη 1 πμ, αφού είχαν αδειάσει την αίθουσα οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες, και δημιούργησε τεχνητή ένταση, ώστε να συσπειρώσει την παράταξη της πλειοψηφίας.

“Η άρνηση της διοίκησης Ζέρβα να υπάρξει οποιοδήποτε σχέδιο ψηφίσματος αποδεικνύει ότι αυτή είναι που ζήτησε από την αστυνομία και τους διωκτικούς μηχανισμούς να ασκήσουν βία εναντίον των ειρηνικά διαμαρτυρόμενων πολιτών”, δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. “Και επίσης, ότι αυτή καθοδηγεί τις αυταρχικές συμπεριφορές και επιθυμεί την εξάντληση της κατασταλτικής αυστηρότητας απέναντι σε όσους διαφωνούν με τις δενδροκτόνες επιλογές της”.

Μοιραστείτε το άρθρο