Σφοδρή επίθεση της Κίνας κατά των ΗΠΑ

377Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο κινέζος πρόεδρος κατήγγειλε ευθέως τους Αμερικανούς για πολιτική ανάσχεσης της Κίνας και ο υπουργός Εξωτερικών του προειδοποίησε για σύγκρουση, θεωρώντας επιτακτική ανάγκη την προώθηση των σχέσεων της Κίνας με την Ρωσία. Την ίδια ώρα οι Αμερικανοί αναφέρουν ότι μία φιλοουκρανική ομάδα ανατίναξε τους αγωγούς στην Βαλτική.

H κρίση στην Ουκρανία μοιάζει να οδηγείται από «αόρατο χέρι», που ωθεί την ένοπλη σύρραξη σε παράταση και κλιμάκωση, εξέφρασε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ. Σε ομιλία του στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης του κινεζικού κοινοβουλίου είπε ότι αυτό το «αόρατο χέρι» μοιάζει να «χρησιμοποιεί την κρίση στην Ουκρανία για να προωθηθούν συγκεκριμένες γεωπολιτικές ατζέντες».

«Η σύγκρουση, οι κυρώσεις και η πίεση δεν θα επιλύσουν το πρόβλημα. Η διαδικασία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν και πρέπει να γίνουν σεβαστές οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των πλευρών», τόνισε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας. Κάλεσε δε να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο το συντομότερο δυνατόν.

Επιπλέον τόνισε ότι: Η Κίνα «δεν είναι μέρος αυτής της κρίσης και δεν έχει προμηθεύσει με εξοπλισμούς καμιά πλευρά της ένοπλης σύρραξης. Σε ποια βάση λοιπόν διατυπώνονται κατηγορίες, γίνεται λόγος για κυρώσεις και απειλείται η Κίνα; Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο». Προειδοποίησε δε για σύγκρουση αν οι ΗΠΑ δεν σταματήσουν.

Ο Τσιν είπε επίσης ότι οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας δεν αποτελούν απειλή για καμία χώρα, ούτε υπόκεινται σε οποιαδήποτε παρέμβαση από οποιαδήποτε τρίτη χώρα. «Όσο πιο ασταθής γίνεται ο κόσμος τόσο πιο επιτακτική είναι ανάγκη Κίνα και Ρωσία να προωθούν σταθερά τις σχέσεις τους».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προχώρησε σε σφοδρή κριτική κατά των ΗΠΑ δείχνοντας το ευρύτερο γεωπολιτικό σκηνικό αντιπαράθεσης. «Δυτικές χώρες, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έχουν θέσει σε εφαρμογή πλήρη πολιτική ανάσχεσης, περικύκλωσης και καταστολής της Κίνας, κάτι που εγείρει προκλήσεις άνευ προηγουμένου για την ανάπτυξη της χώρας μας».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του κινέζου υπουργού Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι διαφωνεί με τους κινέζους φίλους, και αστειεύεται λέγοντας διαφωνεί. Γιατί… «δεν είναι ένα αόρατο χέρι, αλλά αρκετά ορατό, είναι το χέρι των ΗΠΑ».

Απαντήσεις επιμένει να ζητά η Ρωσία σχετικά με τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και αναφέρονται στο ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν πέρυσι στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τονίζει ότι αυτοί που ευθύνονται για τις διαρροές στα μέσα ενημέρωσης θέλουν να εκτρέψουν την προσοχή του κόσμου και να αποφύγουν μια σωστή έρευνα.

Μια δήλωση που έγινε μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times ότι πληροφορίες αμερικανών αξιωματούχων αναφέρουν ότι μια φιλοουκρανική ομάδα πραγματοποίησε τις επιθέσεις στους αγωγούς. Δεν διευκρινίζει όμως ούτε σε ποιες πληροφορίες είχαν πρόσβαση οι αμερικανικές υπηρεσίες, ούτε την «ταυτότητα» αυτής της «ομάδας».

Η αμερικανική εφημερίδα διευκρινίζει ότι από τις πληροφορίες αυτές δεν μπορεί να εξαχθεί κανένα ασφαλές συμπέρασμα και «μένει ανοιχτή η πιθανότητα η επιχείρηση να έγινε κρυφά από μια τρίτη δύναμη που διατηρεί δεσμούς στους κόλπους της ουκρανικής κυβέρνησης ή στις υπηρεσίες ασφαλείας». Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατο άρθρο του, ο αμερικανός δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς έγραψε ότι δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, με τη βοήθεια της Νορβηγίας, τοποθέτησαν εκρηκτικά στους αγωγούς τον περασμένο Ιούνιο και τους ανατίναξαν τρεις μήνες αργότερα.

Μοιραστείτε το άρθρο