Λαϊκός ξεσηκωμός στη Γαλλία.
Στους δρόμους 3,5 εκατομμύρια λένε “ΟΧΙ” στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Παρίσι. Ηρώ Σιαφλιάκη, Μπονίτα Παπαστάθη

Σε όλη τη Γαλλία η έκτη για φέτος κινητοποίηση σήμερα Τρίτη 7 Μαρτίου υπήρξε και η πιο δυναμική. Περίπου 3,5 εκατομμύρια Γάλλοι (σύμφωνα με τα συνδικάτα) κατέβηκαν στους δρόμους σε 250 πόλεις σε όλη τη χώρα διεκδικώντας την κατάργηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.  Τα περισσότερα τρένα σταμάτησαν, τα διυλιστήρια πετρελαίου μπλοκαρίστηκαν και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε, ενώ ήδη εξετάζεται η συνέχεια των κινητοποιήσεων..

Η CGT έχει υπολογίσει 700.000 διαδηλωτές στο Παρίσι, αριθμός ρεκόρ από την κινητοποίηση της 31ης Ιανουαρίου, ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας έχει αναφέρει 81.000 διαδηλωτές.

Ένταση σημειώθηκε γύρω από το Port-Royal. Κατά την αστυνομία μια «ριζοσπαστική ομάδα» προκαλούσε σε αντιπαράθεση την αστυνομία. Στις 5 το απόγευμα συνελήφθησαν 13 άτομα, ανέφερε το αρχηγείο της αστυνομίας. Στο τέλος της ημέρας, όταν οι δυο πορείες ενώθηκαν στην Place d’Italie, η ένταση ανέβηκε με βροχή δακρυγόνων και μολότοφ.

Αντιμέτωποι με μια κυβέρνηση που είναι «κουφή» στα αιτήματα του δρόμου, είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν την απεργία διαρκείας και το μπλοκάρισμα της χώρας. Διαδηλωτές αποφασισμένοι να «να σταματήσουν κάθε λειτουργία στη Γαλλία»

Η CGT μέτρησε 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει 1,28 εκατομμύρια διαδηλωτές.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και την Τετάρτη 8 Μαρτίου με κάλεσμα από τις  γυναικείες οργανώσεις . Τα συνδικάτα κάλεσαν επίσης για έβδομη μέρα κινητοποίησης, το Σάββατο 11 Μαρτίου και άλλη μια στις 15 Μαρτίου.

Οι μέχρι σήμερα ενδείξεις φανερώνουν ότι το κίνημα όχι μόνο αντέχει στις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και ενδυναμώνεται. Ήδη πολλοί σχολιαστές αναφέρουν ότι αν ο Μακρόν υπολόγιζε στο ξεφούσκωμα της δυναμικής των κινητοποιήσεων στον χρόνο φαίνεται να είχε λάθος εκτίμηση. Ωστόσο ο χρόνος θα δείξει αν οι απεργίες του SNCF, του RATP ή ακόμα και αυτές στα διυλιστήρια και τους τερματικούς σταθμούς LNG θα είναι σε θέση να αντέξουν σε διάρκεια.

Για να αντεπεξέλθει,το κάθε συνδικάτο έχει δημιουργήσει «απεργιακό ταμείο» για να επιτρέψει στους εργαζόμενους να αντέξουν, αλλά οι απεργοί που ρωτήθηκαν διαβεβαιώνουν ότι αυτή η βοήθεια απέχει πολύ από το να αντισταθμίσει τους χαμένους μισθούς

“Δούλευε – Πλήρωνε – Ψόφα”

“Συντάξεις σε όλους Νομιμοποίηση σε όσους δεν έχουν χαρτιά”

Μοιραστείτε το άρθρο