Αφιέρωμα στην 8η του Μάρτη Ημέρα της Γυναίκας, προβολή της ταινίας: Τα 13 Τριαντάφυλλα, Τρίτη 7/3 στις 20:00 στο στέκι της Πόλης Αλλιώς

Η Πόλη Αλλιώς προβάλει την αντιφασιστική ταινία «Τα 13 τριαντάφυλλα» του Emilio Martinez Lazaro, που βασίζεται στην πραγματική ιστορία της εκτέλεσης 13 γυναικών το 1939 από το φασιστικό καθεστώς του Φράνκο.

Στις 28 Μαρτίου του 1939, λίγο μετά την πτώση της Βαρκελώνης, η Μαδρίτη υψώνει λευκή σημαία και ο στρατηγός Φράνκο αναλαμβάνει την διοίκηση της πόλης. Ο ισπανικός εμφύλιος (1936-1939) έχει λήξει. Τους επόμενους μήνες ο τρόμος θα σκεπάσει την Ισπανία: χιλιάδες οι δολοφονίες και οι εξαφανίσεις, καθημερινό φαινόμενο τα βασανιστήρια, η απαγωγή βρεφών, οι μαζικές απελάσεις. Και όμως, παρόλο που ελπίδα έχει σβήσει, η Μαδρίτη θα προσπαθήσει να ξανασηκωθεί.

Ανάμεσα σε αυτούς που μπαίνουν στην αντίσταση είναι 13 νέες γυναίκες «Τα 13 τριαντάφυλλα» μέλη της Σοσιαλιστικής Νεολαίας, που θα συλληφθούν, θα βασανιστούν και θα εκτελεστούν τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου. Η ιστορία τους θα γίνει γνωστή πολύ αργότερα.

Η ταινία ήταν  υποψήφια  για  14  βραβεία Γκόγια. Κέρδισε 4 (μουσικής, δεύτερου αντρικού ρόλου, φωτογραφίας και κουστουμιών).

Σας περιμένουμε στο στέκι μας Νικ. Παρασκευά 14, στις Συκιές (είσοδος, όπως πάντα, ελεύθερη)

Μοιραστείτε το άρθρο