Μάχες μέχρι εσχάτων στην Μπαχμούτ του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία

376Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι ανώτατοι διοικητές των ουκρανικών δυνάμεων συγκατατέθηκαν στον ουκρανό πρόεδρο για συνέχιση της άμυνας στην περιοχή του βόρειου Ντονέτσκ. Καμία περιοχή της Ουκρανίας δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί στους Ρώσους, διακηρύττει ο Ζελένσκι. Την ίδια ώρα ο ρώσος υπουργός Άμυνας επισκεπτόταν την Μαριούπολη.

Η ουκρανική ηγεσία, πολιτική και στρατιωτική, αποφάσισε τελικά οι ουκρανικές δυνάμεις στο βόρειο Ντονέτσκ να αμυνθούν μέχρι εσχάτων προς υπεράσπιση της πόλης Μπαχμούτ, η οποία είναι ήδη καταστραμμένη με τις σφοδρές μάχες που διεξάγονται. Κι αυτό παρά τα φημολογούμενα ότι υπήρχε πρόθεση των ουκρανικών δυνάμεων να απσυρθούν μπροστά στις τεράστιες απώλειες και τις πολλές δυνάμεις των Ρώσων (τόσο του στρατού, όσο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, αλλά και της ιδιωτικής μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκκνερ). Μάλιστα μεταδόθηκε ότι εκδηλώθηκε διαφωνία του αρχηγού του ουκρανικού στρατού ως προς τη συνέχιση της άμυνας από το σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων οι οποίες έχουν περικυκλώσει την Μπαχμούτ.

Στο καθιερωμένο του διάγγελμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ανώτατοι στρατιωτικοί διοικητές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να υπερασπίζονται την Μπαχμούτ. Μάλιστα, σε συνάντηση που πραγματοποίησε μαζί τους, τους ρώτησε πώς προτείνουν να προχωρήσουν. «Και οι δύο στρατηγοί απάντησαν να μην αποσυρθούμε αλλά να ενισχύσουμε» την άμυνα, είπε. Η στρατιωτική διοίκηση «υποστήριξε ομόφωνα αυτή τη θέση. Δεν υπήρξαν άλλες προτάσεις. Είπα στο γενικό επιτελείο να βρει τις κατάλληλες δυνάμεις για να βοηθήσει τους ανθρώπους μας στην Μπαχμούτ». «Καμία περιοχή της Ουκρανίας δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί» στους Ρώσους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, η πόλη «έχει περισσότερο συμβολική παρά στρατηγική και επιχειρησιακή αξία». «Η πτώση του Μπαχμούτ δεν θα σημαίνει απαραίτητα ότι οι Ρώσοι έχουν αλλάξει την πορεία αυτού του αγώνα», πρόσθεσε ο Όστιν. Μια δήλωση που ίσως προετοιμλάζει όντως την απόσυρση τελικά των ουκρανικών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα γινόταν γνωστό ότι ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέϊ επισκέφθηκε την Μαριούπολη, της οποίας τον έλεγχο είχαν αποκτήσει οι ρωσικές δυνάμεις μετά από μεγάλη πολιορκία. Επιθεώρησε μονάδες του στρατού, αλλά και περιοχές που έχουν ήδη ανοικοδομηθεί και νέα εργοτάξια. Εξέτασε έκθεση για την οικοδόμηση του λιμανιού της πόλης, καθώς και για την κατασκευή σημαντικού υδραγωγείου που θα συνδέει την αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, με την ρωσική περιφέρεια Ροστόφ.

Μοιραστείτε το άρθρο