Κινητοποίηση για τους πλειστηριασμούς δύο κατοικιών, Δευτέρα 20/2 στις 12:30 στην Cepal Hellas

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ CEPAL HELLAS ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΔΥΟ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008 και με την επακόλουθη βαριά οικονομική ύφεση στον τραπεζικό τομέα, τόσο σε διεθνές, όσο και σε εγχώριο επίπεδο, είναι δεδομένη μια στοχευμένη στρατηγική του κεφαλαιοκρατικού συστήματος, στην κατεύθυνση της διάσωσης των τραπεζών. Φυσικά, αυτή η στρατηγική δεν θα μπορούσε να είναι σε βάρος κάποιου άλλου, παρά της εργατικής τάξης και των κατώτερων κοινωνικών και λαϊκών στρωμάτων. Η προσπάθεια αυτή, για περαιτέρω παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, συμπυκνώνεται τόσο στην κατασπατάληση δημόσιου χρήματος με κατέυθυνση προς αυτές, όσο και στην πώληση – για εξεφτελιστικά ποσά – των κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες σε εταιρίες ειδικού σκοπού (funds) και την μετέπειτα εξουσιοδότητση διαχείρισης αυτών, σε εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Η παραπάνω αλυσίδα, η οποία συμπληρώνεται από εισπρακτικές εταιρίες και δικηγορικά γραφεία, δεν είναι απλά μια φαινομενική παρατήρηση, αλλά ένα γεγονός το οποίο αποτυπώνεται, με τον πιο χυδαίο τρόπο, στις ζωές των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Απειλές τοκογλυφικής φύσεως, διακανονισμοί -θηλιές στον λαιμό τις εργατικής τάξης, σε ένα ήδη διαρκώς υποτιμούμενο βιωτικό επίπεδο, και πλειστηριασμοί, είναι μόνο μερικές από τις εκφάνσεις της παραπάνω κατάστασης.

Την τελευταία δεκαετία, παράλληλα με ένα νομοθετικό πλαίσιο που αναδιαμορφώνεται διαρκώς στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, οι πλειστηριασμοί έχουν γίνει ένα σύνηθες φαινόμενο, στην ήδη πιεστική καθημερινότητα μας. Τράπεζες και funds βγάζουν με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, ολοένα και περισσότερα ακίνητα – μεταξύ των οποίων και πλειάδα πρώτων κατοικιών – στο σφυρί, στρέφοντας τον κόσμο στην απόλυτη απόγνωση. Τις τελευταίες μέρες, κι έπειτα από την απόφαση του Αρείου Πάγου, για μετάθεση του δικαιώματος για εκκίνηση διαδικασιών για πλειστηριασμούς – δηλαδή την ουσιαστική απελευθέρωση τους – απευθείας από τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων, χωρίς καν την διαμεσολάβηση των funds, τοποθετούνται στο στόχαστο περί τους 700.000 δανειολήπτες/τριες. Η συνθήκη αυτή, δεν θα μπορούσε παρά να μας επαγρυπνίσει περισσότερο σχετικά με το εν λόγω ζήτημα, μιας και είναι πιθανό από δω και στο εξής να δούμε τους αριθμούς των α’ κατοικιών που θα μπαίνουν στο σφυρί να εκτοξεύονται ακόμα περισσότερο. Η ιστορία, ωστόσο, δείχνει να μην κινείται μονοδιάστατα. Δεκάδες αγώνες έχουν ξεπηδήσει από το ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα, με έμπρακτες αποτυπώσεις σε ακυρώσεις – αναστολές πλειστηριασμών και εξώσεων, κεντρικές κινητοποιήσεις και δικαστικές νίκες έπειτα από τις δίκαιες κοινωνικές πιέσεις. Έτσι και την Δευτέρα 20/02, στις 12:30 μ.μ., με αφορμή την προσπάθεια απόσπασης δύο ακόμα κατοικιών – μία στην Πρέβεζα και μία στην Αρτέμιδα – από την Cepal Hellas , άμεσα εξουσιοδοτούμενη από την Alpha Bank, καλούμαστε όλοι και όλες να παραστούμε έξω από το κτίριο της, στην Λεωφόρο Συγγρού (209-211), ωστέ να καταστίσουμε σαφές το αυτονόητο – το δικαίωμα όλων στην στέγη.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ

ΑΜΕΣΟ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΣΕΩΝ

ΤΑΞΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 20/02 (12:30) ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ CEPAL HELLAS (ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ 209-2011)

Ταξική Αντεπίθεση (ομάδα Αναρχικών – Κομμουνιστ(-ρι)ών)


[Καλούμε – στηρίζουμε τη συγκέντρωση Αύριο 20/2 και ώρα 12.30 στη CEPAL (Λεωφ. Συγγρού 209-211)] – Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΣΤΑΘΕΙ ΑΝΑΧΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Δεν θα πληρώσουμε ξανά την εξυγίανση των τραπεζών, αυτή την φορά με το σπίτι μας.

Τα σπίτια της Σ.Α από την Πρέβεζα και του Γ.Ν από την Αρτέμιδα απειλούνται. Η θέση μας είναι δίπλα τους, σε κάθε τους διεκδίκηση. Αύριο στη CEPAL HELLAS, εταιρεία κολοσσό που η Alpha Bank συνεργάζεται για θέματα “διαχείρισης δανείων”, θα σταθούμε πλάι στους ανθρώπους που μάχονται για να μη χάσουν τα σπίτια τους.

Μέσα στην περίοδο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, η ολομέτωπη ταξική επίθεση εκδηλώνεται με την ακρίβεια σε βασικά αγαθά (σούπερ μάρκετ, καύσιμα, ρεύμα), με “εργατικά ατυχήματα” στον βωμό του κέρδους, με τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, τις ελλείψεις φαρμάκων και την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της Υγείας, με τους ταξικούς φραγμούς στην παιδεία, τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δίνει εντολή στα μεγαλοαρπαχτικά των τραπεζών και των funds να ξεσπιτώνουν τον λαό από τα ίδια του τα σπίτια με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Με την ίδια ρητορική περί “διάσωσης των τραπεζών”, έχοντας ήδη “φάει” τα δισεκατομμύρια της “ανακεφαλαιοποίησης” που εισέπραξαν με τα μνημόνια στην πλάτη των λαϊκών στρωμάτων, τώρα η κερδοφορία των τραπεζών “καταβροχθίζει” και τη λαϊκή κατοικία. Συνυπεύθυνες για τους πλειστηριασμούς είναι και οι πολυεθνικές “εταιρείες διαχείρισης ακινήτων” που ειδικεύονται στους πλειστηριασμούς για μικρο-ποσά, όπως η “DoValue” και η “Cepal”, και τα πολιτικά στελέχη των κυβερνήσεων, που διαφημίζουν το περίφημο σχέδιο “Ηρακλής”. Αυτά τα περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα, αλλά είναι κομμάτι μιας ευρύτερης κατεύθυνσης των τραπεζών, που συνδέεται άμεσα και με την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου. Με την απόφαση αυτή, αίρεται κάθε νομικό εμπόδιο στα κοράκια των εταιριών διαχείρισης και των funds να επιταχύνουν και να πραγματοποιούν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, απελευθερώνοντας την εκποίηση 700.000 ακινήτων (αξίας 45 δισ.) που βρίσκονται στην κατοχή τους.

Μόνο η ταξική αλληλεγγύη και η οργανωμένη ταξική σύγκρουση με τους “κερδισμένους” από αυτές τις επιλογές είναι ο τρόπος και ο δρόμος που μπορεί να βάλει φρένο σε αυτό το κύμα των πλειστηριασμών. Όπως με το μπλοκάρισμα του πλειστηριασμού στου Ζωγράφου τον περασμένο Νοέμβρη, έτσι και με την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα στα Άνω Πατήσια στις 13/1, αποδεικνύεται ότι οι οργανωμένοι δυναμικοί ταξικοί αγώνες μπορούν να γίνουν ασπίδα προστασίας για την λαϊκή κατοικία.

Να στήσουμε αναχώματα ταξικής αλληλεγγύης και ταξικής επαγρύπνησης ώστε να μην επιτρέψουμε να πετάξουν καμιά οικογένεια στον δρόμο, να μην αφήσουμε να γίνει καμία έξωση, κανένας πλειστηριασμός. Δεν είμαστε αναλώσιμοι, ούτε θα δεχτούμε να πληρώσουμε την κρίση τους.

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ

ΝΑ ΠΡΟΤΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ

«Διαρκής Αγώνας» για την ταξική απελευθέρωση

Μοιραστείτε το άρθρο