Το Κίεβο αποκλείει παραχώρηση εδαφών σε μια ειρηνευτική συμφωνία

358Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία φαίνεται ότι θα πετύχουν τους στρατιωτικούς τους στόχους, λέει ο αμερικανός γενικός επιτελάρχης. Ο γγ του ΝΑΤΟ καλεί σε προετοιμασία για μια μακρά αντιπαράθεση με την Ρωσία. Νέα ρωσικά πλήγματα σήμερα.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι απέκλεισε την παραχώρηση οποιασδήποτε ουκρανικής περιοχής σε μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία με την Ρωσία. Σε συνέντευξή του στο BBC λέει ότι παραχωρώντας έδαφος θα σημαίνει ότι η Ρωσία θα επανέρχεται. Ο ίδιος είπε επίσης ότι η προβλεπόμενη επίθεση της άνοιξης έχει ήδη αρχίσει και ελπίζει σε μιά ουκρανική αντεπίθεση.

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία φαίνεται ότι θα πετύχουν τους στρατιωτικούς τους στόχους, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γενικού στρατιωτικού επιτελείου των ΗΠΑ στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ. Σε συνέντευξή του στους Financial Times είπε ότι πιστεύει πως ο πόλεμος θα τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μέχρι τότε, ο Μίλεϊ λέει ότι το Πεντάγωνο επανεξετάζει τα αποθέματα όπλων και ίσως χρειαστεί να δοθεί ώθηση στην παραγωγή νέων, αφού είδαμε πόσο γρήγορα τα πυρομαχικά χρησιμοποιηθήκαν στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν δείχνει καμία επιθυμία για ειρήνη. Το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί για μια μακρά αντιπαράθεση με την Ρωσία», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι μακροπρόθεσμα, ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει για πολλά, πολλά χρόνια», επισήμανε. Όπως επίσης ότι: «Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και για να της παράσχουμε όπλα, πυρομαχικά και την υποστήριξη που χρειάζεται».

«Πιστοποιητικό γέννησης της ευρωπαϊκής άμυνας» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ σε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Liberation, προτρέπει τα ευρωπαϊκά κράτη  να παραδώσουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για την εκδίωξη των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία… Χρειάζεται αναβάθμιση της βοήθειας.

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον καλεί τις αμερικανικές αρχές «να αποδείξουν πλέον ότι δεν βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream. Η Μόσχα θεωρεί την καταστροφή των αγωγών Nord Stream 1 και Nord Stream 2 με την πυροδότηση εκρηκτικών τον περασμένο Σεπτέμβριο «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας» και δεν θα επιτρέψει η υπόθεση αυτή να κρυφτεί κάτω από το χαλί, τονίζεται σε ανακοίνωση της πρεσβείας. Η οποία έρχεται μετά το διεθνή σάλο από τις αποκαλύψεις του αμερικανού ερευνητή δημοσιογράφου Σέϊμουρ Χερς ο οποίος αναφέρει ότι οι Αμερικανοί ανατίναξαν τους αγωγούς στη Βαλτική.

Νέα ρωσικά πλήγματα με πυραύλους και UAVs έπληξαν την ουκρανική επικράτεια στη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της άμαχη και να καταστραφούν κατοικίες, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι οι καταρρίφθηκαν 16 από τους 32 πυραύλους που εκτόξευσαν στρατιωτικά αεροσκάφη και πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα. «Δεχθήκαμε πλήγματα στον βορρά και στη δύση, καθώς και στις περιφέρειες Ντνιπροπετρόφσκ και Κιρόβογκραντ», γνωστοποίησε μέσω του Telegram ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας Αντρέι Γέρμακ.

Η Ρωσία έχει σίγουρα αλλάξει τακτική με τη χρήση πυραύλων – δολωμάτων χωρίς κεφαλές με εκρηκτικά, καθώς και τη χρήση αερόστατων για να ξεγελάει την ουκρανική αεράμυνα. Αυτό είπε στο Associated Press ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Μιχαίλο Ποντόλιακ.

Μοιραστείτε το άρθρο